Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mit tegyen Kína, hogy globális tartalékvaluta legyen a jüan?
No menu items!

Mit tegyen Kína, hogy globális tartalékvaluta legyen a jüan?

Illusztráció: Bigstock

Ahhoz, hogy Kína növelni tudja a jüan mint globális tartalékvaluta hitelességét és befolyását, Pekingnek stabil dollár-átváltási árfolyamot kell ígérnie – áll a Center for Economic Policy and Research új tanulmányában.

Bár a jüan nem fogja megelőzni a dollárt a világ elsődleges tartalékvalutájaként, a szerzők – köztük Barry Eichengreen és Camille Macaire közgazdászok – szerint Kína még mindig képes lehet a jüan nagyobb mértékű bevezetésére, többek között azzal, hogy elfogadja a dollárban történő fizetést az exportért.

Kína még mindig korlátozott tőkemérleg-nyitottsága ellenére a renminbi (a jüan másik neve – a szerk.) részesedése a tartalékokban növekedhet, ha a kínai kereskedelem és a renminbi-számlázás tovább nő” – írták a tanulmány szerzői.

A Kínával szemben kereskedelmi deficittel rendelkező nemzetek még mindig növelhetik jüan-tartalékaikat, ha Peking jüanban fizet az importért, de az exportért is elfogad dollárfizetést – olvasható a tanulmányban.

Ez a kínai közvetlen külföldi befektetések mellett lehetővé tenné, hogy más országok is hozzájáruljanak a használatban lévő jüan mennyiségének növeléséhez.

Kínának azonban dolgoznia kell azon, hogy a dollár uralta világszíntéren hitelesebbé váljon a valutája. Pekingnek biztosítania kell, hogy a jüan-tartalékokat következetes árfolyamon lehessen dollárra váltani - ami azt jelenti, hogy Kínának szükség esetén növelnie kell dollárkészleteit a vészhelyzeti intervenciókhoz - írták a szerzők.

Amint az elmúlt hónapokban kiderült az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókról, a dollár státusza miatt más országok is komoly politikai és pénzügyi befolyásnak vannak kitéve az USA részéről. Emiatt tűnhet ellentmondásosnak, hogy Kína növelje a dollártól való függőségét.

De a szerzők szavaival élve: “A világ két legnagyobb gazdasága közötti sajátos kapcsolat az egyetlen módja annak, hogy Kína jelentős tartalékvalutává tegye az renminbit anélkül, hogy belevágna a tőkemérleg teljes liberalizációjába“. Ugyanakkor “az renminbi mindazonáltal egy kínai sajátosságokkal rendelkező nemzetközivé válási folyamaton mehet keresztül“.

Márciusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt közölte, hogy a kínai jüan és más valuták az amerikai dollár mint tartalékvaluta globális rangját szerezték meg. Kína évek óta szorgalmazza a jüan szélesebb körű elfogadását, és az IMF megjegyezte, hogy a központi bankok világszerte diverzifikálni akarják állományaikat.

A nemzetközi tartalékrendszer elmúlt 20 évének fejlődését így a dollárról való folyamatos eltávolodás, a renminbi szerepének közelmúltbeli, bár még mindig szerény mértékű növekedése, valamint a piaci likviditásban, a relatív hozamokban és a tartalékkezelésben bekövetkezett változások jellemzik, amelyek fokozzák a nem hagyományos tartalékvaluták vonzerejét” – áll az IMF jelentésében. (Business Insider)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Székesfehérvár turisztikai újdonsága, az Alba Aréna

Az Alba Aréna e naptól izgalmas programokkal várja a látogatókat, valamint bérelhető konferenciatermekkel, elérhető szolgáltatásokkal az üzleti partnereket.

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés

Nagy Márton: Kell az új munkaerő, de alapvetően nem vendégmunkásokra, hanem magyar munkavállalókra van szükség, ezáltal az inaktivitás is tud csökkenni

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

Az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.