Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mit tegyen Kína, hogy globális tartalékvaluta legyen a jüan?
No menu items!

Mit tegyen Kína, hogy globális tartalékvaluta legyen a jüan?

Illusztráció: Bigstock

Ahhoz, hogy Kína növelni tudja a jüan mint globális tartalékvaluta hitelességét és befolyását, Pekingnek stabil dollár-átváltási árfolyamot kell ígérnie – áll a Center for Economic Policy and Research új tanulmányában.

Bár a jüan nem fogja megelőzni a dollárt a világ elsődleges tartalékvalutájaként, a szerzők – köztük Barry Eichengreen és Camille Macaire közgazdászok – szerint Kína még mindig képes lehet a jüan nagyobb mértékű bevezetésére, többek között azzal, hogy elfogadja a dollárban történő fizetést az exportért.

Kína még mindig korlátozott tőkemérleg-nyitottsága ellenére a renminbi (a jüan másik neve – a szerk.) részesedése a tartalékokban növekedhet, ha a kínai kereskedelem és a renminbi-számlázás tovább nő” – írták a tanulmány szerzői.

A Kínával szemben kereskedelmi deficittel rendelkező nemzetek még mindig növelhetik jüan-tartalékaikat, ha Peking jüanban fizet az importért, de az exportért is elfogad dollárfizetést – olvasható a tanulmányban.

Ez a kínai közvetlen külföldi befektetések mellett lehetővé tenné, hogy más országok is hozzájáruljanak a használatban lévő jüan mennyiségének növeléséhez.

Kínának azonban dolgoznia kell azon, hogy a dollár uralta világszíntéren hitelesebbé váljon a valutája. Pekingnek biztosítania kell, hogy a jüan-tartalékokat következetes árfolyamon lehessen dollárra váltani - ami azt jelenti, hogy Kínának szükség esetén növelnie kell dollárkészleteit a vészhelyzeti intervenciókhoz - írták a szerzők.

Amint az elmúlt hónapokban kiderült az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókról, a dollár státusza miatt más országok is komoly politikai és pénzügyi befolyásnak vannak kitéve az USA részéről. Emiatt tűnhet ellentmondásosnak, hogy Kína növelje a dollártól való függőségét.

De a szerzők szavaival élve: “A világ két legnagyobb gazdasága közötti sajátos kapcsolat az egyetlen módja annak, hogy Kína jelentős tartalékvalutává tegye az renminbit anélkül, hogy belevágna a tőkemérleg teljes liberalizációjába“. Ugyanakkor “az renminbi mindazonáltal egy kínai sajátosságokkal rendelkező nemzetközivé válási folyamaton mehet keresztül“.

Márciusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt közölte, hogy a kínai jüan és más valuták az amerikai dollár mint tartalékvaluta globális rangját szerezték meg. Kína évek óta szorgalmazza a jüan szélesebb körű elfogadását, és az IMF megjegyezte, hogy a központi bankok világszerte diverzifikálni akarják állományaikat.

A nemzetközi tartalékrendszer elmúlt 20 évének fejlődését így a dollárról való folyamatos eltávolodás, a renminbi szerepének közelmúltbeli, bár még mindig szerény mértékű növekedése, valamint a piaci likviditásban, a relatív hozamokban és a tartalékkezelésben bekövetkezett változások jellemzik, amelyek fokozzák a nem hagyományos tartalékvaluták vonzerejét” – áll az IMF jelentésében. (Business Insider)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom