Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moody's: negatív a közép- és kelet-európai térség hitelképességi kilátása
No menu items!

Moody’s: negatív a közép- és kelet-európai térség hitelképességi kilátása

Negatív a közép- és kelet-európai gazdaságok 2023-ra szóló szuverén hitelképességi kilátása – közölte térségi szektorelemzésében a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

A Moody’s tízoldalas tanulmánya szerint a negatív regionális kilátást az indokolja, hogy az energiaválság reálgazdasági, költségvetési és szociális hatásaiból eredő sokkok próbára teszik a közép- és kelet-európai térség ellenállóképességét, amely hosszú ideje a régió államadós-profiljainak egyik erőssége.

A cég előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok együttes hazai összterméke (GDP) mediánszinten mérve az idén mindössze 0,6 százalékkal nő a 2022-re becsült 4,5 százalékos bővülés után.

A Moody’s szerint az általa várt meredek lassulást az okozza, hogy az infláció, valamint az energiaválság és az emelkedő kamatok gyengítik az európai keresletet, a fogyasztói vásárlóerőt és az ipari termelést.

A hitelminősítő szerint a térség gazdaságai közül növekedési szempontból mindezt Szlovákia szenvedi meg a leginkább: a Moody’s prognózisa a szlovák hazai össztermék 1,4 százalékos csökkenésével számol 2023-ban.

A cég Lengyelországban és Magyarországon egyaránt 0,2 százalékos GDP-visszaesést, Csehországban 0,3 százalékos, Horvátországban 1,3 százalékos, Romániában 1,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2023-ra.

A Moody’s az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-csökkenést vár az év egészében, és keddi regionális szektorelemzése szerint ez sem marad következmények nélkül az erőteljesen exportfüggő közép- és kelet-európai gazdaságokban.

E gazdaságok közül több is beszállítói láncolatokon keresztül kötődik Németországhoz, amelynek hazai összterméke a Moody’s előrejelzése szerint az idén 1,8 százalékkal csökken, és az ebből eredő hatásoknak különösen Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Csehország van kitéve – áll a hitelminősítő kedden ismertetett tanulmányában.

A Moody’s várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai gazdaságokban az év végi tizenkét havi infláció mediánüteme a tavalyi 13,5 százalékról 2023-ban 6,2 százalékra lassul.

Az Európai Unió egészéhez képest azonban magasabb a kockázata az inflációs dinamikák meggyökeresedésének a közép- és kelet-európai EU-térségben, mivel ezekben a gazdaságokban a teljes inflációs kosárra számottevően nagyobb a kilengésekre hajlamos élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció befolyása, mint az EU-n belül általában – hangsúlyozza keddi szektorelemzésében a hitelminősítő.

A Moody’s által a térség egészére megállapított negatív szuverén hitelképességi kilátás nem érinti a közép- és kelet-európai régió egyes gazdaságaira érvényes egyéni osztályzati kilátásokat.

A cég az országcsoporton belül változatlanul Szlovákia és Csehország államadós-besorolásaira tart érvényben negatív kilátást, a térség többi gazdasága - köztük Magyarország - szuverén osztályzatait a Moody's továbbra is stabil kilátással tartja nyilván.

A Moody’s 2021. szeptember 24-én javította egy fokozattal a jelenleg érvényes, befektetési ajánlású “Baa2”-re a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings módszertanában “BBB”-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már négy éve “BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz”-ról, így a három globális hitelminősítő azonos hosszú távú osztályzatot tart érvényben Magyarországra. A Moody’s és a Fitch magyar osztályzati kilátása stabil.

Az S&P tavaly augusztus 12-én negatívra módosította az addigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását, de megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek “BBB/A-2” szintű minősítését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...