Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy csípős kolbász teszt: tarolt a győztes

Nagy csípős kolbász teszt: tarolt a győztes

A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói megtartották idei kolbász mustrájukat. Vaktesztjükön  az országosan kapható hazai gyártású termékeiből ízleltek éppen egy tucatot. Mintha csak egy lenne a vidéken, a tesztgyőztesre a kóstolók szórták a magas pontszámokat, valóban kiemelkedő minőségű csípős kolbászt találtak! 

 

Kolbász – a Magyar Élelmiszerkönyvben

Különböző (legfeljebb 38 mm, vastagkolbász esetén 38–55 mm közötti) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriába tartozó sertés, marha, baromfi, illetve más vágóállat, illetve vad húsa, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék, vagy marhafaggyú, valamint jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Rekeszizmot és rágóizmot nem tartalmazhatnak.

Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 4 mm) hús- és szalonna vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos érleléssel (érlelésszabályozóval) végzik. A szárításos érlelés esetén az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy szárazkolbász.

Szárításos érleléssel készült kolbászok

Víztartalom: legfeljebb 28,0% (m/m)

Összes fehérjetartalom: legalább 20,0% (m/m)

Zsírtartalom: legfeljebb 47,0% (m/m)

Nátrium-klorid tartalom: legfeljebb 4,5% (m/m)

Alak, méret: Bélbe töltött termék.

Burkolat: Tiszta, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, kissé göbös felületű.

Állomány, metszéslap: A  termék tetszetős megjelenésű, egyenletesen, de termékfajtánként változó méretben aprított és kevert hús- és szalonnaszemcsékből (faggyúból) álló, jól szeletelhető, tömör állományú húskészítmény. Tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, nem rágós. A metszéslapon aprított hús- és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes eloszlásban.

Szín, illat, íz: A burkolat barnásvörös színű, a metszéslap színét a hús, illetve a fűszerek határozzák meg. Füstölt, kellemesen fűszeres illatú, harmonikus ízhatását a fűszerek adják.

A teszt menete, előkészületek

A csípősség miatt azt hihetnénk, férfias mivoltú a teszt; hiszen csak azok vehetnek részt a kóstolásban, akik egyébként szeretik az adott terméket, Kedvelik a műfajt.  Nem úgy lett.  A hölgyek nagyon is részt akartak venni a csípős kolbász teszten, kiderült sokan szeretik a csípőset, persze megfelelő mértékkel.

Tesztfókusz: a tesztre az olyan, országos láncokban kapható, kizárólag sertéshúsból készült, száraz kolbászokat választottak ki, amelyek csomagolásán fel volt tüntetve a csípősség. Kizárólag csomagolt kolbászok kerültek terítékre, hogy a bolti tárolás minősége nem befolyásolja a teszteredményt.

A teszten 11-en kostoltak, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Az értékelési szempontokat a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásai illetve a fogyasztói elvárások határozták meg.

Illat: füstölt illat az elvárható, intezívebb a többi összetevőnél. A fűszerek illata megjelenhet, viszont ez azt is jelzi, hogy nem kellőképpen füstölt a kolbász, tehát nem kaphat a nem füstölt illatú magas pontszámot, bármilyen finom fokhagymás-köményes illata is van.

Állag, állomány: nagyon fontos a metszéslap minősége, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is jelez. Sőt már szeleteléskor is megítélhető az állag részlegesen. A gumis, túl rugalmas kolbászok nem természetes állagúak.

A metszéslap (szeletelés után a kolbász vágási felülete) nagyon árulkodó: a egyenletesen darálás, homogén keverés alapelvárás. Ezen túl az érettebb kolbász felülete vágás után simább, a zsírgömböcskék sem szálasodnak. Egész fűszerként csak a kömény jelenik meg, ami jó minőséget sejtet, de ezt csak kóstolás után jelenthetjük ki.

A pirospaprikának szép pirosra kell színeznie a kolbász textúráját, a narancssárga-világosabb szín Magyarországon alacsony minőségű paprikára vagy épp kevés fűszerpaprikára utal a kolbászban.

Nem lehet rágós, mócsingos, se gyurma állagú a száraz kolbász.

Íz: a hagyományos, magyar kolbász összetevői a sertéshús, a só, a bors, a pirospaprika (édes és csípős), a kömény, sertésbél és a füst. Tehát természetes, a száradás folyamán összeérett ízeket kell tapasztalnunk. A füst íze jelenjen meg, a rossz füstölés miatt keserű lehet a kolbász külső rétege.

Hústartalom: ezt nem értékeltük külön, de leírjuk. Látható: 150 g húsból készült 100 g kész kolbász, ami annak köszönhető, hogy a száradás folyamán ennyi vizet veszít a kolbász. Az esetek 80 százalékában igaz az, hogy a magas hústartalom (150 g/100 g) már a minőség egyik jele. A másik 20 százaléknál – pedig hiába magas a hústartalom, ha a nyers sertéshús alapból vizesebb – a kész kolbászt puhának fogjuk érezni, és még meg is nézzük a csomagolást, hogy nem lángoltat vettünk-e véletlenül.

A NAGY CSÍPŐS KOLBÁSZ TESZT EREDMÉNYE

12. Tauris Gyarmati csípős páros, egységára: 3311 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Jó keménység, nagy darálású hús, világos szín. Az illata kolbászhoz képest teljesen jellegtelen, se fűszer, se füst. Az ízében a pirospaprika érezhető, bors talán, de további fűszerek nem érezhetőek.

A csípősség intenzív. Az állaga gyurmás, túl homogén. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ez a termék nem kolbász, igaz nem is írták rá.

11. Finomino csípős kolbász, egységára: 3195 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont 

Intenzív füst illat. Kevésbé érett alapanyag, a paprika nem szívódott át a zsírgömbökbe. A füst íze érezhető, ezen túl a pirospaprika és fokhagyma.

Puha, inkább lángolt kolbász. Enyhén csípős.

10. TESCO csípős kolbász, egységára: 3883 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

Érezhető füstillat. Kemény, rugalmas állag. Közepes méretű darálással. Nagyon világos szín. Vágás során a zsírgömbök elnyúlnak, ami azt illeti, még érhetett volna a kolbász.

Az íze inkább fokhagymás, paprikás jellegű. Alig csíp.

9. Címeres ördög karika kolbász, egységára: 3297 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont 

Markáns paprikás, fokhagymás illat, viszont gyenge füstillat. Szép márványozott állag, jól elkevert alapanyagok. Megfelelő mennyiségű pirospaprika.

Puhább állagú, kellemesen csípős, pirospaprikás, borsos, fokhagymás íz.

8. Csabai páros kolbász, csípős, egységára: 4660 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egészköményes. Elég sós, a fűszerek intenzívek.

Az állaga puhább. Kellemesen csípős.

7. COOP Makói csípős páros kolbász, egységára: 3145 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont 

Enyhe füst és erősebb paprika-fokhagyma illat. Kisebb darálású, homogén textúra. Jól paprikázott, szép szín.

Klasszikus paprikás-borsos, fokhagymás fűszerezés, túl enyhe intenzitással és csípősséggel.

6. Gyulai csípős parasztkolbász, egységára: 3711 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont

Füstös, fokhagymás, paprikás illat. Szépen márványozott, közepes méretre darált húsból készült kolbász.

Közepesen csípős, így a füst, fokhagyma és paprika íze is jól érezhető.

3. Csabai csípős pároskolbász, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egész köményes állag. A fűszerek intenzívek.

Az állaga megfelelő, érettebb jelleggel. Kellemesen csípős ízzel.

3. Darnó Hús Szigetközi pokolian csípős kolbász, egységára: 4998 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Nagyon kellemes füstillat. Kicsi-közepes darálású, szépen paprikázott, láthatóan, érzékelhetően jó alapanyagból készült. Jó minőségű fűszerpaprika, fokhagyma íze érezhető legjobban, de a természetes füst kíséri mindezeket. Eléggé csípős kolbász.

3. PICK Míves csípős páros kolbász, egységára: 5495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Házias füst és paprikás illat. Szép piros, jól elkevert alapanyag. Kis-közepes darálású hús. Markáns, finom paprikás, érett íz. A bors, a kömény, az enyhe fokhagyma és a kellően csípős paprika aránya házias jelleget ad ennek a kolbásznak.

2. Gyulai Pokol kolbász, egységára: 6396 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont

Mennyei füstillat. Tökéletes a vágási felület. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szín, látszódik az egész kömény. Teljesen érett kolbász (szárazabb, de pont jó). Ízben kellemesen, de erősen csípős, füstös, házias, érett jelleg. A fűszerezése és az összetevők arányai ízlésesen beállítva.

1. Gyulai Kézműves csípős kolbász, egységára: 4238 Ft/kg. Pontszám: 8,8/10 pont

Orrcsiklandozóan finom füstillat. Gyönyörűen márványozott a vágási felület, kicsi-normál darálású a hús. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szép szín, látszódik az egész kömény. Ízében kellemesen füstös, házias jelleggel. A pirospaprika-fokhagyma-bors-kömény arány kiváló. Megfelelő keménység, tökéletesen érett kolbász. A csípősség mértéke harmonizál a fűszerek ízintenzitásával.

Friss

Szenthe Anna: a kanadai magyarság talán csak 56’-ban volt ennyire összetartó

1956 óta nem volt ilyen erős az összetartozás érzése a kanadai magyarság körében – fejtette ki Szenthe Anna, a Diaszpóra Tanács Kanadai elnöke, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke. Hozzátéve: az egyik legnagyobb fegyvertény az, hogy Kanadában, a fiatal generációt is sikeresen tudták megszólítani.

Varga Ivett a BKK új vezérigazgatója

Varga Ivett vezeti a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t február elsejétől - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Varga Mihály: a közepes fejlettség csapdáját akarjuk elkerülni

Magyarországon adócsökkentés, államadósság-mérséklés, nullás hiányú költségvetés, családvédelmi intézkedések és demográfiai fordulat szükséges szinte egyszerre úgy, hogy közben a jövőjét sem éli fel az ország - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Mandinernek.

A Takarékbank szerint 4 százalékra lassul a növekedés

Az enyhülő külső kockázatok és az erőteljes működőtőke-beáramlás hatására 3,7 százalékról 4 százalékra emelték idei GDP-növekedési előrejelzésüket a Takarékbank elemzői. Jövőre 3,5 százalékot várnak.

Hírek

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

Hőkamerák a belgrádi reptéren – kiszűrnék a koronavírust

Hőkamerákkal vizsgálják a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, hogy kiszűrjék azokat, akik megfertőződhettek az új koronavírussal - közölte a szerb egészségügyi miniszter.

Tisza. Térképen mutatják a szennyezési pontokat

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók mérik fel a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában a PET Kupa szakemberei.

Influenza – látogatási tilalom több kórházban

Egyre több az influenzás megbetegedés az országban: a becslés szerint a múlt héten tizenkétezer, az előző hetinél csaknem 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Szakértő: 70 grammnyi szén-dioxidot termel egy elektromos autó

Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel - állítja Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja.

Elítélték a korrupt rendőrt: 24 ezret bezsebelt – hat évet kapott

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy rendőrt zsarolás és korrupció miatt - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Tovább csökken a gázolaj ára pénteken

Pénteken literenként bruttó 2 forinttal csökken a gázolaj ára. A benzin ára továbbra is változatlan marad.

Irán beismerte: orosz rakétákkal lőtték le az ukrán gépet

Irán beismerte, hogy két orosz gyártmányú légvédelmi rakétával lőtte le január 8-án az ukrán utasszállítót.

Búcsú Takács Ildikótól

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) fájdalommal búcsúztatja első tiszteletbeli örökös tagját, a pénteken elhunyt Takács Ildikót.

Teniszlabda méretű gyémántot vásárolt a Louis Vuitton

A világ második legnagyobb valaha felfedezett nyers gyémántját mutatta be a Louis Vuitton a párizsi Vendome téri üzletében.

Szálló por – Egerben és Putnokon veszélyes a levegő

Többfelé tovább romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt. Két településen veszélyes, másik két városban egészségtelen a levegő minősége.

Terjed és öl a koronavírus – Ázsia készültségben

Több ázsiai ország óvintézkedéseket vezetett be a tüdőgyulladást okozó koronavírussal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte: további megbetegedések megjelenésére számít a következő napokban. Az új vírus eddig hat emberéletet követelt.

Gazdaság

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

A Tesla értéke átlépte a 100 milliárd dollárt

A jelek szerint a befektetők bíznak az elektromos járművek jövőjében: a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, az amerikai autógyárak közül elsőként.

Azonnali átutalás márciustól – tízmilliós limittel

Március másodikán startol az azonnali fizetések rendszere. A Bankszövetség szerint valamennyi szereplő felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak.

Varga: dollárkötvényeket vásárol vissza az állam

Magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását hirdette meg az adósságkezelő egymilliárd amerikai dollár értékben  - jelentette be Varga Mihály.

Hámori Réka: bankszektor nélkül a zöld fordulat nem lehetséges

Hámori Rékával, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdászával a green deal pénzügyi hatásairól beszélgettünk. Arról kérdeztük, milyen változásokat sejtet, hogy itthon az MNB-t, és a világ nagy bankjait, nemrégiben az egyik legnagyobb befektetési bankot is utolérte a "zöldítés". Interjú.

Matolcsy: újra kell gondolni az eurózónát

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián Budapesten.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom