Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kutatás: az infláción is nyerészkednek a cégek
No menu items!

Német kutatás: az infláción is nyerészkednek a cégek

Illusztráció: Bigstock

Számos vállalat egyértelműen kihasználja az inflációs hullámot, és a költségnövekedést ürügyként használva növeli a nyereségét – derül ki a német Ifo Intézet kutatásából.

A kedden közzétett tanulmány szerint az energia és a közbenső inputok magasabb árai önmagukban nem magyarázzák a németországi infláció mértékét. “Úgy tűnik, hogy a gazdaság egyes ágazataiban a vállalatok inkább arra használták az áremelkedéseket, hogy növeljék profitjukat” – mondta Joachim Ragnitz, az Ifo drezdai kirendeltségének helyettes vezetője a Spiegel beszámolója szerint. “Ez különösen igaz a kereskedelemre, a mezőgazdaságra és az építőiparra.

Ezt a gazdasági teljesítményre vonatkozó hivatalos statisztikák adatai sugallták. Ebből az Ifo szakértői a nominális és az árkiigazított hozzáadott érték közötti különbségeket határozták meg. Ez lehetővé tette, hogy következtetéseket lehessen levonni olyan áremelkedésekről, amelyeket nem a magasabb inputköltségek okoztak.

Joachim Ragnitz

A Covid után a magánháztartások magas megtakarításokat halmoztak fel” – mondja Ragnitz. “Ezeket 2022-ben felszámolták, ami felerősítette a fogyasztói keresletet.” A kormányzati segélyek milliárdos összegei valószínűleg szintén hozzájárultak a kereslet támogatásához, és ezzel bővítették az áremelkedés mozgásterét.

A jelentés szerint több ágazatban is sok vállalat  emelteaz árait a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, nem csupán a ráfordítások megnövekedett költségei miatt. Ilyen a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás és a közlekedés.

“Úgy tűnik, hogy néhány vállalat a költségnövekedést ürügyként használja fel arra, hogy az eladási árak emelésével javítsa nyereségét”

– mondja Ragnitz.

A gazdák valószínűleg már elhasználták a műtrágya- és takarmánykészleteiket, de számításaikban már figyelembe vették a várható áremelkedéseket az újbóli megrendeléseknél. Az építőipari ágazatban a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány valószínűleg hozzájárult a rendkívül erős áremelkedéshez. Ez különösen igaz egyes városi központokra – közölte az Ifo.

Ugyanakkor Ragnitz szerint nincs ok az árakba való kormányzati beavatkozásra: “A túlzott áremelkedést csak a nagyobb verseny gátolja. A fogyasztók olcsóbb termékeket is vásárolhatnának, és így visszafognák a profitinflációt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...