Kezdőlap Világgazdaság Németország. Példátlanul nagyot esett a kiskereskedelmi forgalom
No menu items!

Németország. Példátlanul nagyot esett a kiskereskedelmi forgalom

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom reálértéken Németországban júniusban az egy évvel korábbihoz képest, nominálisan azonban 1 százalék alatt maradt a visszaesés – jelentette a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi ágazat forgalma reálértékben 8,8 százalékkal csökkent júniusban 2021 júniusához képest. Ez a legnagyobb mértékű éves szintű visszaesés a rendszeres adatfelvétel 1994-es kezdete óta, 28 éve.

Nominálisan azonban a forgalom csupán 0,8 százalékkal csökkent. A nominális és a reálértékek közötti különbség a nagy inflációt, a magas áremelkedést tükrözi, amely érezhetően befolyásolja a fogyasztói bizalmat – emelte ki jelentésében a Destatis.

Az egy hónappal korábbihoz képest reálértéken 1,6 százalékos, nominálisan 0,5 százalékos csökkenést mértek.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben az egy évvel korábbihoz képest – reálértéken – 7,2 százalékkal csökkent a forgalom, bizonyára főleg az élelmiszerek drágulása miatt, de annak is lehetett szerepe, hogy a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások lebontásával emelkedésnek indult a vendéglők forgalma.

Az ágazat egy sor további területén is csökkent a forgalom, visszaesett a többi között a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, és a ruházati cikkek és a lábbelik értékesítése.

A benzinkutak forgalma viszont növekedett, legalábbis az egy hónnappal korábbihoz képest, méghozzá 6,4 százalékkal, ami leginkább a szövetségi kormány által biztosított üzemanyagár-kedvezménynek tulajdonítható. Azonban az egy évvel korábbihoz képest még így is jelentős, 8 százalékos visszaesést regisztráltak a németországi töltőállomások forgalmában júniusban a Destatis jelentése szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Közös V4 fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.