Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nincs Mastercard és Visa, de a saját fejlesztésű Mir így is biztosítja...
No menu items!

Nincs Mastercard és Visa, de a saját fejlesztésű Mir így is biztosítja az orosz bankkártyák működését

A Mir a 2015-ös indulás óta több mint 100 millió kártyát bocsátott ki. Fotó: Bigstock

A nyugati szankciók az orosz pénzügyi rendszer szinte minden részét megzavarták, de van egy kivétel: a Krím annektálása miatt hozott korábbi szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy kiépítse saját fizetési hálózatát, amely most, a Visa és a Mastercard kivonulása után is zökkenőmentesen működik.

Bár a Visa és a Mastercard március eleji Oroszországból való kivonulását sokan jelentős lépésnek tekintették a Nyugaton, a valóság más képet mutat. A legtöbb orosz fogyasztó ugyanis egy pillanatra sem veszítette el annak a lehetőségét, hogy Mastercard vagy Visa márkájú kártyájával fizessen az országon belül – írja a The Wall Street Journal.

A Nilson Report című szaklap szerint 2020 végén nagyjából 197 millió Mastercard és Visa kártya volt Oroszországban. A színfalak mögött azonban a kártyák nem az amerikai hálózatok rendszereire támaszkodnak az oroszországi fizetések feldolgozásához. Évek óta egy saját fejlesztésű rendszert használnak, amelyet az orosz központi bank felügyel.

A Nemzeti Fizetési Kártyarendszer – orosz rövidítéssel NSZPK – működteti az oroszországi kártyatranzakciókat támogató pénzügyi rendszert, még a Visa és Mastercard logóval ellátott kártyák esetében is.

A rendszer része volt Moszkva nyolcéves erőfeszítéseinek, hogy elszigetelje az orosz gazdaságot a nyugati pénzügyi nyomástól. A Kreml agresszívan népszerűsítette Oroszország saját kártyatársaságát, a Mirt, amely az NSZPK infrastruktúrájára épül. A Mir honlapja szerint a 2015-ös indulás óta több mint 100 millió kártyát bocsátottak ki.

Az orosz fizetési rendszer rugalmassága ritka győzelem Vlagyimir Putyin elnök számára a Nyugattal vívott pénzügyi háborúban. Ugyanakkor Oroszországnak nem sikerült megtörnie a nyugati importtól való függőségét, így az országnak továbbra is égető szüksége van a gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú alkatrészekre. A háború előtt Oroszország 630 milliárd dollárnyi tartalékot halmozott fel, hogy meg tudja védeni a rubelt, de ezt az erőfeszítést aláásta, amikor az USA és az Európai Unió befagyasztotta az orosz központi bank eszközeit.

De a Visa és a Mastercard kivonulásának volt negatív következménye is az oroszok számára: sok esetben a kártyáik most már nem működnek az országon kívül.

A Mir hálózata Oroszországon kívül csak néhány országra terjed ki, amelyek többsége volt szovjet köztársaság. A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint orosz tisztviselők az elmúlt napokban tárgyalásokat folytattak a kiterjesztésről Venezuelára és Iránra. Egyes orosz bankok azt mondták, hogy partnerséget vizsgálnak a kínai UnionPay-jel, hogy olyan kártyákat bocsássanak ki, amelyeket ügyfeleik szélesebb körben használhatnak.

Mégis az, hogy az oroszok nem tudják használni kártyáikat készpénzfelvételre vagy külföldi vásárlásra, összhangban van a Kreml azon céljával, hogy az országban tartsa a vagyont.

Néhány elmenekült orosz szerint a Visa és a Mastercard távozása Putyin kezére játszott.

A Visa, a Mastercard és más fizetési vállalatok vezetői egy februári telefonbeszélgetésen, amelyen a lehetséges oroszországi szankciókat vitatták meg, az ügyet ismerő személyek szerint az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselőinek elmondták, hogy a cégek kivonulása nem lenne különösen fájdalmas. A szankciók – mint mondták – egyszerűen csak több tranzakciót terelnének a Mirre.

A Visa és a Mastercard képviselői ezidáig nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Mindenesetre a Mir-kártyák kibocsátása fellendült a külföldi kártyaóriások kivonulása után. A Roszbank arról számolt be, hogy a Mir hálózatán futó betéti kártyák iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt január és március között a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.