Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nincs Mastercard és Visa, de a saját fejlesztésű Mir így is biztosítja...
No menu items!

Nincs Mastercard és Visa, de a saját fejlesztésű Mir így is biztosítja az orosz bankkártyák működését

A Mir a 2015-ös indulás óta több mint 100 millió kártyát bocsátott ki. Fotó: Bigstock

A nyugati szankciók az orosz pénzügyi rendszer szinte minden részét megzavarták, de van egy kivétel: a Krím annektálása miatt hozott korábbi szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy kiépítse saját fizetési hálózatát, amely most, a Visa és a Mastercard kivonulása után is zökkenőmentesen működik.

Bár a Visa és a Mastercard március eleji Oroszországból való kivonulását sokan jelentős lépésnek tekintették a Nyugaton, a valóság más képet mutat. A legtöbb orosz fogyasztó ugyanis egy pillanatra sem veszítette el annak a lehetőségét, hogy Mastercard vagy Visa márkájú kártyájával fizessen az országon belül – írja a The Wall Street Journal.

A Nilson Report című szaklap szerint 2020 végén nagyjából 197 millió Mastercard és Visa kártya volt Oroszországban. A színfalak mögött azonban a kártyák nem az amerikai hálózatok rendszereire támaszkodnak az oroszországi fizetések feldolgozásához. Évek óta egy saját fejlesztésű rendszert használnak, amelyet az orosz központi bank felügyel.

A Nemzeti Fizetési Kártyarendszer – orosz rövidítéssel NSZPK – működteti az oroszországi kártyatranzakciókat támogató pénzügyi rendszert, még a Visa és Mastercard logóval ellátott kártyák esetében is.

A rendszer része volt Moszkva nyolcéves erőfeszítéseinek, hogy elszigetelje az orosz gazdaságot a nyugati pénzügyi nyomástól. A Kreml agresszívan népszerűsítette Oroszország saját kártyatársaságát, a Mirt, amely az NSZPK infrastruktúrájára épül. A Mir honlapja szerint a 2015-ös indulás óta több mint 100 millió kártyát bocsátottak ki.

Az orosz fizetési rendszer rugalmassága ritka győzelem Vlagyimir Putyin elnök számára a Nyugattal vívott pénzügyi háborúban. Ugyanakkor Oroszországnak nem sikerült megtörnie a nyugati importtól való függőségét, így az országnak továbbra is égető szüksége van a gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú alkatrészekre. A háború előtt Oroszország 630 milliárd dollárnyi tartalékot halmozott fel, hogy meg tudja védeni a rubelt, de ezt az erőfeszítést aláásta, amikor az USA és az Európai Unió befagyasztotta az orosz központi bank eszközeit.

De a Visa és a Mastercard kivonulásának volt negatív következménye is az oroszok számára: sok esetben a kártyáik most már nem működnek az országon kívül.

A Mir hálózata Oroszországon kívül csak néhány országra terjed ki, amelyek többsége volt szovjet köztársaság. A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint orosz tisztviselők az elmúlt napokban tárgyalásokat folytattak a kiterjesztésről Venezuelára és Iránra. Egyes orosz bankok azt mondták, hogy partnerséget vizsgálnak a kínai UnionPay-jel, hogy olyan kártyákat bocsássanak ki, amelyeket ügyfeleik szélesebb körben használhatnak.

Mégis az, hogy az oroszok nem tudják használni kártyáikat készpénzfelvételre vagy külföldi vásárlásra, összhangban van a Kreml azon céljával, hogy az országban tartsa a vagyont.

Néhány elmenekült orosz szerint a Visa és a Mastercard távozása Putyin kezére játszott.

A Visa, a Mastercard és más fizetési vállalatok vezetői egy februári telefonbeszélgetésen, amelyen a lehetséges oroszországi szankciókat vitatták meg, az ügyet ismerő személyek szerint az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselőinek elmondták, hogy a cégek kivonulása nem lenne különösen fájdalmas. A szankciók – mint mondták – egyszerűen csak több tranzakciót terelnének a Mirre.

A Visa és a Mastercard képviselői ezidáig nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Mindenesetre a Mir-kártyák kibocsátása fellendült a külföldi kártyaóriások kivonulása után. A Roszbank arról számolt be, hogy a Mir hálózatán futó betéti kártyák iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt január és március között a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.