Kezdőlap Gazdaság Novák: eddig 83 ezer gyerek születését vállalták előre a csokosok
No menu items!

Novák: eddig 83 ezer gyerek születését vállalták előre a csokosok

Novák Katalin. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nincs jele annak, hogy a magyar családok lemondtak volna gyermekvállalási tervükről, amelynek alapján csokot vagy babaváró támogatást igényeltek. Attól sem kell tartani, hogy segítségre szorulnának majd a támogatások visszafizetésében – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin a családtámogatási rendszer elemeiről beszélve a Világgazdaságnak kiemelte: a különböző támogatások szabadon kombinálhatók egymással, egyik kiegészíti és nem kizárja a másikat. Vegyünk például egy fiatal párt, amely gyermekvállalás előtt áll, és még nincs önálló otthona. Ebben az esetben igénybe vehetik a 10 millió forintos, szabadon felhasználható babaváró támogatást, felvehetik hozzá a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot – akár már egy gyermek tervezése esetén is. De ha több gyermeket szeretnének, akkor még nagyobb összeggel kalkulálhatnak.

Ráadásul a második gyermek után is igénybe vehetik a kedvezményes kamatozású csok-kölcsönt, akkor is, ha előre vállalják a gyermekeket. Emellett – ha új építésű lakást vásárolnak, vagy generálkivitelezővel építtetnek – élhetnek akár a teljes áfa- és illetékmentességgel is.

Novák beszámolt arról, hogy eddig összesen 83 ezer gyermek megszületését vállalták a családok a csok felvételéhez kötődően.

Ez nagyon jó hír, mint ahogy az is, hogy egyelőre nem látszik, hogy a vállalások döntő része ne teljesülne. A három gyereket vállalók aránya – ahol tíz év van a vállalások teljesítésére – csak 5 százalék körül van, ami érthető, hisz kevés fiatal pár mer az indulás idején nagycsaládban gondolkodni – mondta.

Ezenkívül nagyságrendileg fele-fele arányban vállalnak a családok további egy, illetve két gyermeket. Ismertetése szerint figyelik a tendenciákat. Emlékeztetett arra, hogy már a jogszabály megalkotásakor is különösen figyeltek arra, hogy rendelkezésre álljanak méltányossági eljárások például azok számára, akiknél egészségügyi okok akadályozzák a vállalások teljesítését. Ugyanakkor ott, ahol már megszületett a gyerek, egy kedvezmény esetében sem tesznek különbséget a házasok, az élettársi kapcsolatban élők, az egyedülálló szülők vagy épp a mozaikcsaládok között, ők is igénylők lehetnek.

A miniszter elismerte, hogy a csok is drágította az ingatlanokat, ez a keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéseiből következik.

A csokhoz köthető drágulás mértékét azonban senki nem tudja pontosan kimutatni, hiszen több párhuzamos hatás is érte a lakáspiacot. Egyrészt valóban beértek az otthonteremtési támogatások, amelyek egyértelműen megnövelték a keresletet, ennek pedig nyilvánvalóan árfelhajtó hatása van.

Amikor öt évvel ezelőtt bevezették a csokot, az építőipar padlón volt, alig kezdődtek új építkezések, rengeteg bedőlt, félbehagyott projekt volt. A csok révén ezek az építkezések újraindultak, beindult az értékesítés, és párhuzamosan bejöttek újabb ingatlanfejlesztések is. Ráadásul ezekben az években számottevően javult az életszínvonal, nőtt a fizetőképes kereslet, Magyarország egyre népszerűbb turistacélpont is lett, ami szintén árfelhajtó hatású. Azt se felejtsük el, hogy miután a magyarok több mint 90 százalékban saját tulajdonú lakásban élnek, az áremelkedés a keresleti mellett a kínálati oldalon is megjelent, hiszen egy új ingatlanba költözéskor a régit is drágábban tudják eladni – emelte ki.

Ami az otthonfelújítási támogatást illeti, komoly fehérítő hatással lehet számolni – hiszen csak számlaalapú teljesítést lehet elszámolni, ráadásul a szabályok szerint anyag és munkadíj jellegű kifizetésekre is szükség van a támogatáshoz. Azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették a munkájukat, a most meginduló felújítások munkalehetőséget kínálnak. A nagyobb kereslet és az emelkedő szolgáltatási árak abban is segíthetnek, hogy azok az építőipari szakemberek, akik eddig külföldön dolgoztak, most már itthon is megtalálják a számításukat. Végül pedig azt se felejtsük el, hogy a szakemberek is családban élnek, így ők is igénybe vehetik a családtámogatásokat – sorolta.

Novák Katalin arról is szólt, hogy az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtására 2022 végéig van lehetőség, azaz van idő megtalálni a beruházót. Ami a támogatást illeti, ott utófinanszírozást vállaltak, vagyis ha most jön a fűtésszerelő, de a festő majd csak hónapok múlva érkezik, addig is lehet gyűjteni a számlákat.

Amit előretekintve mondhatok: amíg polgári kormánya van az országnak, addig a családtámogatások folytatódnak” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 559 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén. 

Elindult a Wizz Air első járata Budapestről Koppenhágába

A Wizz Air elindította első közvetlen koppenhágai járatát Budapestről.

A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről is lesznek adatok

Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest