Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 
No menu items!

Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 

Illusztráció: Bigstock

A gazdasági és az energiaválság enyhülésének, a háborús helyzet stagnálásának, valamint a nemzetgazdaságok alkalmazkodó képességének köszönhetően optimisták és növekedést jósolnak a Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindex válaszadói, a LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) Benchmarking munkacsoportjának legfrissebb kutatása szerint.   

A LEO negyedéves hangulatjelentéshez a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetői válaszoltak arra a kérdőívre, amelynek eredménye az ágazat piaci hangulatának bemutatása mellett a jövőbeni várakozásokról is képet ad. 

A 2023. II. negyedéves hangulatindex értéke egyértelmű növekedést vetít előre, ami elsősorban a komoly aggodalmakat kiváltó háborús helyzet stagnálásból és az ehhez kapcsolódó gazdasági-, és energiaválság enyhüléséből adódik. A válaszadók szerint a háború szinte már “megszokott” tényezővé válik, az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak. A bizalom ily módon történő visszatérése a létesítménygazdálkodási (FM) szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat. 

Az erősödést prognosztizáló pozitív jövőképhez nagyban hozzájárult, hogy nem valósultak meg azok a negatív forgatókönyvek amelyek akár 50%-os árbevétel csökkenést prognosztizáltak. Az is derülátóbbá tette a várakozásokat, hogy az energiaárak időközben bekövetkezett visszaesése miatt, a fűtési költségek korábban várt, akár 10-szeres növekedése a legtöbb válaszadónál nem valósult meg. Az ingatlantulajdonosok pedig így újra elővették azokat a korábbi beruházási javaslatokat, amelyeket a krízishelyzetben elfektettek. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy az elmúlt időszakot komoly mértékben befolyásoló kockázatok továbbra is negatívan befolyásolhatják a piaci működést. 

A válaszadók visszajelzése alapján az FM piacot befolyásoló folyamatok kapcsán az alábbi változásokra érdemes figyelni: 

  • annak ellenére, hogy az orosz-ukrán konfliktus energiára gyakorolt hatása enyhült, a szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák és az energiaárak újabb drasztikus növekedése sem zárható ki
  • az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyag és alkatrész árakat, amely a megrendelésállomány szűkülését vonja maga után
  • az alapanyagárak jelentős mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, az ehhez szükséges alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli
  • a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM iparágat
  • miközben az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor – elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán – plusz megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Rövid távon, összességében a magas infláció, a munkaerőhiány és az így jelentkező bérnyomás érinti legdrasztikusabban az FM piaci szereplőket. 

Mindennek ellenére a megkérdezett válaszadók, az általuk irányított vállalkozások 4 százalékos árbevétel növekedésére és a következő negyedévben várhatóan 1,71 százalékkal csökkenő kintlévőség állománnyal számolnak. Mivel egyelőre – szerencsére- nem látszik a korábban beharangozott gazdasági válság, ennek eredményeként, egyelőre a második negyedévi illetve a teljes éves üzleti terv sincs veszélyeztetve. Ugyanakkor a munkaerőhiány továbbra is jelentős, és a magas infláció miatt komoly bérnyomás nehezíti a gazdálkodást. 

Az ágazat szereplői enyhén pozitív várakozásának oka, hogy az ügyfelek a megrendelésekkel az év elején jellemzően kivárnak, az új év költségvetésének terhére az első jelentősebb opcionális munkák a 2. negyedévtől indulnak, miközben a válaszadók a szezonális okok (külterület gondozás) miatt is több eseti megrendelést várnak. Miközben az energiaválság komoly aggodalmak közt indult telét a nagy hidegek elmaradásának köszönhetően ez az ágazat is átvészelte, az elhúzódó, immár javában a második évében járó orosz – ukrán háború ugyan a tervezhetőséget továbbra sem teszi lehetővé – de ha minden így marad, ahogy van, akkor a második negyedév gazdálkodása is a már megszokott keretek között folytatódhat. Ez is közrejátszik abban, hogy a hangulati index eredménye szerint a következő negyedévben várhatóan 4,86 százalékkal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.