Kezdőlap Fókuszban Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 
No menu items!

Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 

Illusztráció: Bigstock

A gazdasági és az energiaválság enyhülésének, a háborús helyzet stagnálásának, valamint a nemzetgazdaságok alkalmazkodó képességének köszönhetően optimisták és növekedést jósolnak a Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindex válaszadói, a LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) Benchmarking munkacsoportjának legfrissebb kutatása szerint.   

A LEO negyedéves hangulatjelentéshez a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetői válaszoltak arra a kérdőívre, amelynek eredménye az ágazat piaci hangulatának bemutatása mellett a jövőbeni várakozásokról is képet ad. 

A 2023. II. negyedéves hangulatindex értéke egyértelmű növekedést vetít előre, ami elsősorban a komoly aggodalmakat kiváltó háborús helyzet stagnálásból és az ehhez kapcsolódó gazdasági-, és energiaválság enyhüléséből adódik. A válaszadók szerint a háború szinte már “megszokott” tényezővé válik, az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak. A bizalom ily módon történő visszatérése a létesítménygazdálkodási (FM) szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat. 

Az erősödést prognosztizáló pozitív jövőképhez nagyban hozzájárult, hogy nem valósultak meg azok a negatív forgatókönyvek amelyek akár 50%-os árbevétel csökkenést prognosztizáltak. Az is derülátóbbá tette a várakozásokat, hogy az energiaárak időközben bekövetkezett visszaesése miatt, a fűtési költségek korábban várt, akár 10-szeres növekedése a legtöbb válaszadónál nem valósult meg. Az ingatlantulajdonosok pedig így újra elővették azokat a korábbi beruházási javaslatokat, amelyeket a krízishelyzetben elfektettek. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy az elmúlt időszakot komoly mértékben befolyásoló kockázatok továbbra is negatívan befolyásolhatják a piaci működést. 

A válaszadók visszajelzése alapján az FM piacot befolyásoló folyamatok kapcsán az alábbi változásokra érdemes figyelni: 

  • annak ellenére, hogy az orosz-ukrán konfliktus energiára gyakorolt hatása enyhült, a szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák és az energiaárak újabb drasztikus növekedése sem zárható ki
  • az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyag és alkatrész árakat, amely a megrendelésállomány szűkülését vonja maga után
  • az alapanyagárak jelentős mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, az ehhez szükséges alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli
  • a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM iparágat
  • miközben az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor – elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán – plusz megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Rövid távon, összességében a magas infláció, a munkaerőhiány és az így jelentkező bérnyomás érinti legdrasztikusabban az FM piaci szereplőket. 

Mindennek ellenére a megkérdezett válaszadók, az általuk irányított vállalkozások 4 százalékos árbevétel növekedésére és a következő negyedévben várhatóan 1,71 százalékkal csökkenő kintlévőség állománnyal számolnak. Mivel egyelőre – szerencsére- nem látszik a korábban beharangozott gazdasági válság, ennek eredményeként, egyelőre a második negyedévi illetve a teljes éves üzleti terv sincs veszélyeztetve. Ugyanakkor a munkaerőhiány továbbra is jelentős, és a magas infláció miatt komoly bérnyomás nehezíti a gazdálkodást. 

Az ágazat szereplői enyhén pozitív várakozásának oka, hogy az ügyfelek a megrendelésekkel az év elején jellemzően kivárnak, az új év költségvetésének terhére az első jelentősebb opcionális munkák a 2. negyedévtől indulnak, miközben a válaszadók a szezonális okok (külterület gondozás) miatt is több eseti megrendelést várnak. Miközben az energiaválság komoly aggodalmak közt indult telét a nagy hidegek elmaradásának köszönhetően ez az ágazat is átvészelte, az elhúzódó, immár javában a második évében járó orosz – ukrán háború ugyan a tervezhetőséget továbbra sem teszi lehetővé – de ha minden így marad, ahogy van, akkor a második negyedév gazdálkodása is a már megszokott keretek között folytatódhat. Ez is közrejátszik abban, hogy a hangulati index eredménye szerint a következő negyedévben várhatóan 4,86 százalékkal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.