Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 
No menu items!

Növekedést várnak a létesítménygazdálkodók 

Illusztráció: Bigstock

A gazdasági és az energiaválság enyhülésének, a háborús helyzet stagnálásának, valamint a nemzetgazdaságok alkalmazkodó képességének köszönhetően optimisták és növekedést jósolnak a Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindex válaszadói, a LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) Benchmarking munkacsoportjának legfrissebb kutatása szerint.   

A LEO negyedéves hangulatjelentéshez a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetői válaszoltak arra a kérdőívre, amelynek eredménye az ágazat piaci hangulatának bemutatása mellett a jövőbeni várakozásokról is képet ad. 

A 2023. II. negyedéves hangulatindex értéke egyértelmű növekedést vetít előre, ami elsősorban a komoly aggodalmakat kiváltó háborús helyzet stagnálásból és az ehhez kapcsolódó gazdasági-, és energiaválság enyhüléséből adódik. A válaszadók szerint a háború szinte már “megszokott” tényezővé válik, az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak. A bizalom ily módon történő visszatérése a létesítménygazdálkodási (FM) szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat. 

Az erősödést prognosztizáló pozitív jövőképhez nagyban hozzájárult, hogy nem valósultak meg azok a negatív forgatókönyvek amelyek akár 50%-os árbevétel csökkenést prognosztizáltak. Az is derülátóbbá tette a várakozásokat, hogy az energiaárak időközben bekövetkezett visszaesése miatt, a fűtési költségek korábban várt, akár 10-szeres növekedése a legtöbb válaszadónál nem valósult meg. Az ingatlantulajdonosok pedig így újra elővették azokat a korábbi beruházási javaslatokat, amelyeket a krízishelyzetben elfektettek. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy az elmúlt időszakot komoly mértékben befolyásoló kockázatok továbbra is negatívan befolyásolhatják a piaci működést. 

A válaszadók visszajelzése alapján az FM piacot befolyásoló folyamatok kapcsán az alábbi változásokra érdemes figyelni: 

  • annak ellenére, hogy az orosz-ukrán konfliktus energiára gyakorolt hatása enyhült, a szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák és az energiaárak újabb drasztikus növekedése sem zárható ki
  • az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyag és alkatrész árakat, amely a megrendelésállomány szűkülését vonja maga után
  • az alapanyagárak jelentős mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, az ehhez szükséges alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli
  • a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM iparágat
  • miközben az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor – elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán – plusz megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Rövid távon, összességében a magas infláció, a munkaerőhiány és az így jelentkező bérnyomás érinti legdrasztikusabban az FM piaci szereplőket. 

Mindennek ellenére a megkérdezett válaszadók, az általuk irányított vállalkozások 4 százalékos árbevétel növekedésére és a következő negyedévben várhatóan 1,71 százalékkal csökkenő kintlévőség állománnyal számolnak. Mivel egyelőre – szerencsére- nem látszik a korábban beharangozott gazdasági válság, ennek eredményeként, egyelőre a második negyedévi illetve a teljes éves üzleti terv sincs veszélyeztetve. Ugyanakkor a munkaerőhiány továbbra is jelentős, és a magas infláció miatt komoly bérnyomás nehezíti a gazdálkodást. 

Az ágazat szereplői enyhén pozitív várakozásának oka, hogy az ügyfelek a megrendelésekkel az év elején jellemzően kivárnak, az új év költségvetésének terhére az első jelentősebb opcionális munkák a 2. negyedévtől indulnak, miközben a válaszadók a szezonális okok (külterület gondozás) miatt is több eseti megrendelést várnak. Miközben az energiaválság komoly aggodalmak közt indult telét a nagy hidegek elmaradásának köszönhetően ez az ágazat is átvészelte, az elhúzódó, immár javában a második évében járó orosz – ukrán háború ugyan a tervezhetőséget továbbra sem teszi lehetővé – de ha minden így marad, ahogy van, akkor a második negyedév gazdálkodása is a már megszokott keretek között folytatódhat. Ez is közrejátszik abban, hogy a hangulati index eredménye szerint a következő negyedévben várhatóan 4,86 százalékkal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya. 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...