Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  
No menu items!

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Az ágazat meghatározó cégeinek döntő többségét összefogó, 2013-ban alapított szakmai szervezet ma már 23 rendes és 20 pártoló taggal rendelkezik. A LEO tagjai, az irodaházak mellett többek között gyárak, üzemek, logisztikai központok, kritikus infrastruktúrák üzemeltetéséhez kötődő szolgáltatásokat nyújtva, létesítménygazdálkodási – facility management – feladatokat ellátva, a magyar GDP 5-7 százalékát előállítva járulnak hozzá a megbízók gazdasági sikereihez. A LEO tagjainak tevékenységéhez ma már több ezer ingatlanhoz kapcsolódóan, összesen több mint 15 millió négyzetméternyi ingatlanvagyonhoz kötődő létesítménygazdálkodási feladat társul.   

Vágó László, a NEO Property Services Zrt. vezérigazgatója a szervezetet az alapítása óta vezető Schmidt Józseftől, a FUTURE FM Zrt. vezérigazgató-helyettesétől vette át a tisztséget, aki tiszteletbeli elnökként folytatja tevékenységét a szervezetben.  

Vágó László

A Covid időszaka és most az energia árának drasztikus megemelkedése is rámutatott arra, hogy a gazdaság szereplőinek eredményességéhez mennyire fontos a létesítménygazdálkodók által minden körülmények között garantált egészségügyileg is biztonságos, szünetmentes üzemelés biztosítása. A szakma elismertségének növekedését mutatja, hogy az elmúlt évek nehéz időszakában a megrendelők, az ingatlanok tulajdonosai a korábbinál is jobban támaszkodtak a LEO tagjainak véleményére az ingatlanok fertőzésmentes és energiahatékonyabb üzemeltetése kapcsán” – elemez a LEO elnöke. 

Aki szerint az így kialakult párbeszéd során tagjaik proaktív módon, tanácsokat is adnak az energiahatékonyabb üzemelést eredményező beruházásokhoz. Amelyek az olcsóbb üzemelés révén sok esetben már rövid idő alatt kompenzálni tudják a beruházás költségeit. 

Ehhez a gondolatmenethez illeszkedve jelentette meg a LEO benchmarking munkacsoportja tavaly, immáron negyedik alkalommal azt a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési szakmai összehasonlító kiadványt, amelyben a szervezet tagjai által kezelt több mint ezer épület üzemeltetési adatait tették közzé. Vágó László szerint ez a transzparencia különösen a mai nehéz időkben azért is hasznos, mert így, miközben a megrendelők is láthatják milyen teljesítményt értek el az épületüzemeltetésben, az ágazat cégei is információt kapnak arról, milyen trendek jellemzik a létesítménygazdálkodás piacát. 

Az új elnök kifejtette: miközben a LEO alapvetően a szakmai együttműködés fóruma, a kor igényeit követve a jövőben a kormányzati és a nemzetközi szakmai szervezetekkel kialakított kapcsolatok erősítésére is nagy hangsúlyt kíván helyezni. Emellett arra is törekszik, hogy az iparág, a fenntarthatósághoz kötődő ESG, valamint az épületek tervezési és kivitelezési folyamatainak digitális technológiai támogatását jelentő BIM szemléletű működését is erősítse.  

Vágó László a szervezetben már évekkel ezelőtt megkezdett munkát folytatva, továbbra is nagy szerepet szán az utánpótlás nevelésnek. Annak, hogy minél több fiatalt megnyerjenek a létesítménygazdálkodási szakmának, ami azért is lehet vonzó iparág, mert számtalan szakma és feladat közül választhatnak a jövő munkavállalói. Akiknek azért is komoly lehetőségeket tartogat a létesítménygazdálkodás, mert olyan klasszikus karrier utat ígér, ahol a folyamatos képzések eredményeként, a megfelelő elkötelezettség mellett évek alatt akár az alacsonyabb pozíciókból is a ranglétra legmagasabb fokáig lehet eljutni.       

Meichl Frida

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.