Kezdőlap Gazdaság LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  
No menu items!

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Az ágazat meghatározó cégeinek döntő többségét összefogó, 2013-ban alapított szakmai szervezet ma már 23 rendes és 20 pártoló taggal rendelkezik. A LEO tagjai, az irodaházak mellett többek között gyárak, üzemek, logisztikai központok, kritikus infrastruktúrák üzemeltetéséhez kötődő szolgáltatásokat nyújtva, létesítménygazdálkodási – facility management – feladatokat ellátva, a magyar GDP 5-7 százalékát előállítva járulnak hozzá a megbízók gazdasági sikereihez. A LEO tagjainak tevékenységéhez ma már több ezer ingatlanhoz kapcsolódóan, összesen több mint 15 millió négyzetméternyi ingatlanvagyonhoz kötődő létesítménygazdálkodási feladat társul.   

Vágó László, a NEO Property Services Zrt. vezérigazgatója a szervezetet az alapítása óta vezető Schmidt Józseftől, a FUTURE FM Zrt. vezérigazgató-helyettesétől vette át a tisztséget, aki tiszteletbeli elnökként folytatja tevékenységét a szervezetben.  

Vágó László

A Covid időszaka és most az energia árának drasztikus megemelkedése is rámutatott arra, hogy a gazdaság szereplőinek eredményességéhez mennyire fontos a létesítménygazdálkodók által minden körülmények között garantált egészségügyileg is biztonságos, szünetmentes üzemelés biztosítása. A szakma elismertségének növekedését mutatja, hogy az elmúlt évek nehéz időszakában a megrendelők, az ingatlanok tulajdonosai a korábbinál is jobban támaszkodtak a LEO tagjainak véleményére az ingatlanok fertőzésmentes és energiahatékonyabb üzemeltetése kapcsán” – elemez a LEO elnöke. 

Aki szerint az így kialakult párbeszéd során tagjaik proaktív módon, tanácsokat is adnak az energiahatékonyabb üzemelést eredményező beruházásokhoz. Amelyek az olcsóbb üzemelés révén sok esetben már rövid idő alatt kompenzálni tudják a beruházás költségeit. 

Ehhez a gondolatmenethez illeszkedve jelentette meg a LEO benchmarking munkacsoportja tavaly, immáron negyedik alkalommal azt a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési szakmai összehasonlító kiadványt, amelyben a szervezet tagjai által kezelt több mint ezer épület üzemeltetési adatait tették közzé. Vágó László szerint ez a transzparencia különösen a mai nehéz időkben azért is hasznos, mert így, miközben a megrendelők is láthatják milyen teljesítményt értek el az épületüzemeltetésben, az ágazat cégei is információt kapnak arról, milyen trendek jellemzik a létesítménygazdálkodás piacát. 

Az új elnök kifejtette: miközben a LEO alapvetően a szakmai együttműködés fóruma, a kor igényeit követve a jövőben a kormányzati és a nemzetközi szakmai szervezetekkel kialakított kapcsolatok erősítésére is nagy hangsúlyt kíván helyezni. Emellett arra is törekszik, hogy az iparág, a fenntarthatósághoz kötődő ESG, valamint az épületek tervezési és kivitelezési folyamatainak digitális technológiai támogatását jelentő BIM szemléletű működését is erősítse.  

Vágó László a szervezetben már évekkel ezelőtt megkezdett munkát folytatva, továbbra is nagy szerepet szán az utánpótlás nevelésnek. Annak, hogy minél több fiatalt megnyerjenek a létesítménygazdálkodási szakmának, ami azért is lehet vonzó iparág, mert számtalan szakma és feladat közül választhatnak a jövő munkavállalói. Akiknek azért is komoly lehetőségeket tartogat a létesítménygazdálkodás, mert olyan klasszikus karrier utat ígér, ahol a folyamatos képzések eredményeként, a megfelelő elkötelezettség mellett évek alatt akár az alacsonyabb pozíciókból is a ranglétra legmagasabb fokáig lehet eljutni.       

Meichl Frida

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.