Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa
No menu items!

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja – mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Hozzátette: az első fél év profitabilitására a háborús helyzetnek “érdemben nem volt hatása“. Ugyanakkor az egyedi tételek, a nem várt magyarországi extra terhek (extraprofitadó, kamatstop) hatása már jelentős volt. Egyben reményét fejezte ki, hogy ezek a hatások csak átmenetiek.

Az osztalékfizetésre vonatkozó kérdésre közölte: ha lesz lehetőség rá, akkor fizetnek osztalékot, ugyanakkor korainak nevezte erről bármit nyilatkozni. Ha a teljesítmény az első félévihez hasonlóan alakul, akkor lesz osztalékfizetés. Az alap üzleti működés pozitív, viszont a háborús kockázat és az állami extraterhek hatása jelentős – fejtette ki.

Bencsik László

A csoport féléves konszolidált adózás utáni eredménye 42,7 milliárd forint volt, 80 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az adózás után korrekciós tételek jelentkeztek 208 milliárd forint összegben, döntően az orosz kitettségekkel és a magyar kormány intézkedéseivel összefüggésben – ismertette.

A várakozásaik szerint idén a nettó kamatmarzs stabilizálódhat. A menedzsment arra számít, hogy 2022-ben az orosz és ukrán operációkat nem számítva az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése 10 százalék feletti lehet, a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonlóan alakulhat, bár az infláció miatt nehéz lesz tartani – mondta. Az év hátralévő részében a második negyedévinél kisebb, ugyanakkor pozitív profit hozzájárulást várnak az orosz leánybanktól.

A hitelezés aktív csoportszinten, és az akvizíciós tevékenység is aktív – mondta, hozzátéve, hogy az emelkedő kamatkörnyezetben a hitelállományok növekedése kisebb lehet a következő időszakban. A teljesítő magyar hitelállományok 6 százalékkal bővültek negyedéves alapon (ez csoportszinten a legmagasabb), az első hathavi csoportszintű konszolidált teljesítő állományok növekedése ugyancsak 6 százalékos volt. A magyar adat jórészt a kormányzati és a jegybanki támogatott hitelprogramoknak köszönhető, a vezérigazgató-helyettes fontosnak nevezte, hogy ilyen konstrukciók maradjanak.

Elmondta: a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy az orosz működés stabilizálódott. A fogyasztási hitelezés átlagos, az áruhitelekre, a hitelkártyákra és a személyi kölcsönökre fókuszálnak a lakossági piacon, a vállalati hitelezést leállították, az állomány rubelben a felére csökkent. A piac így nyereségesen működtethető, a betétek jelentősen nőttek. Az orosz-ukrán hitelek együttes súlya június végén 7,8 százalékot képviselt a csoporton belül.

Az orosz bank értékesítését továbbra is vizsgálják, keresik a befektetőket. A legújabb orosz rendelet ugyan megtiltja a külföldi bankok értékesítését, ami speciális helyzetet teremtett, ezzel együtt is vizsgálják a lehetőségeket – mondta.

Ukrajnában sokkal nagyobb a bizonytalanság, nehéz egyértelmű várakozást közölni. A bank az ügyfelek és a kollégák mellett maximálisan kiáll, mindent megtesznek a lehető legjobb ügyfélkiszolgálás érdekében.

A leányvállalatokról elmondta: Bulgária jól teljesít, a horvát bank is kiemelkedően működik. A szerb bank is jó eredményt ért el, itt az OTP meghatározó piaci szereplő lett. Szeptember végén pedig lezárhatják a szlovén bank akvizícióját, a felügyeleti engedélyek megszerzését követően – vélekedett. Albániában újabb akvizícióval erősítették a bank jelentlétét, a piac dinamikusan fejlődik, ez augusztustól jelenik meg a csoport eredményében. Moldovában nehéz a helyzet, válság alakult ki, ezzel együtt sikerült profitot termelni. A Merkantil csoport és az OTP Alapkezelő egyaránt a várakozásoknak megfelelően teljesít – jelezte.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.