Kezdőlap Címkék 2022 második negyedév

2022 második negyedév

Tovább romlott a fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg 2,630 milliárd euró deficittel zárta a második negyedévet, a hiány mértéke alig 163 millió euróval nagyobb az első negyedévinél, de 1,453 milliárd euróval haladja meg az egy évvel korábbit - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Rekordot döntött a kártyás fizetés és az azonnali átutalás

Rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás 2022 második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Lassult az Európai Unió és az eurózóna növekedése is

Lassult az euróövezet és az Európai Unió gazdasági növekedése a második negyedévben éves szinten. Ám míg az idei első negyedévhez képest az euróövezetben gyorsult a bővülés, az EU egészében lassult - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

MNB: várhatóan lassul a hitelállomány növekedése

Mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány jelentősen bővült a második negyedévben, de az év végéig a növekedés lassulása várható - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybank főosztályvezetője.

Csökkenőben a német reálbérek

A tartósan magas infláció miatt az év első három hónapja után a második negyedévben is csökkentek a reálbérek Németországban - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Rekordon az osztalékfizetések a világban

Rekordszintre nőtt a kifizetett osztalékösszeg a második negyedévben a világon - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.

MKIK: csökkent a konjunktúraindex, bizonytalanabbak a cégek

Csökkent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) negyedéves vállalati konjunktúramutatója 2022 áprilisához képest: plusz 36 pontról plusz 22 pontra változott a júliusi adatfelvétel alapján.

Államháztartás. Csökkent a finanszírozási igény, enyhén nőtt az adósság

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 333 milliárd forintot, a negyedéves GDP 2,1 százalékát tette ki a második negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A hiány összege 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb, 244 milliárd forinttal kevesebb az első negyedévinél és 302 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál.

KSH: 6,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Ötödével nőtt a lízingpiac a második negyedévben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedé az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Kimagasló eredménnyel zárt a Mol a második negyedévben

A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" üzleti eredményt ért el - olvasható a társaság jelentésében.

Várakozásokon felüli negyedéves eredmény a Richternél

A második negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 23,7 százalékkal 192,9 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 77,1 milliárd forintra nőtt április-júniusban az előző év azonos időszakához képest - közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján.

Stagnált a német gazdaság a második negyedévben

A várt csekély növekedés helyett a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi teljesítményét hozta - jelentette előzetes adatok alapján a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A hőszigetelőanyagok eladása hasított, rekordnyereség a Masterplastnál

Romló makrogazdasági környezetben is túlszárnyalta korábbi eredményeit a Masterplast. A kibontakozó energiakrízis közepette kiemelkedően nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése, amellyel a vállalat ellensúlyozni tudta a bázisévben jelentős egészségügyi védőruha projekt bevételeinek.

Továbbra is lassulóban a kínai gazdaság

A kínai vállalkozások - a szolgáltató szektortól a feldolgozóiparig - a második negyedévben lassulásról számoltak be az első negyedévhez képest, ami a Covid-ellenőrzések elhúzódó hatását tükrözi.

Friss

Húsvéti programokkal várják a családokat a nemzeti parkok

A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló, a helyi szolgáltatókat helyzetbe hozó fenntartható geoturizmus által

Baj van: több büntetést szabott ki a Nébih

Egy kicsivel rosszabbak lettek a számok, mint korábban, ez valószínűleg annak a kereskedői viselkedésnek köszönhető, amivel megpróbálják a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget visszapótolni

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

Hírek

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Gazdaság

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önállóan működik tovább