Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Özönlik a gazdag ügyfelek pénze a svájci óriásbankhoz
No menu items!

Özönlik a gazdag ügyfelek pénze a svájci óriásbankhoz

Illusztráció: Bigstock

A Credit Suisse küszöbön álló felvásárlásával a UBS-re mamutfeladat vár. Ugyanakkor a svájci nagybank profitálni tudott egykori riválisa válságából, ugyanis januártól márciusig 28 milliárd dollárnyi ügyfélpénzt gyűjtött be.

A UBS januártól márciusig 28 milliárd dollárnyi új pénzt gyűjtött be a gazdagoktól és szupergazdagoktól. Ebből hétmilliárd dollár a hónap utolsó tíz napjában, tehát a Credit Suisse felvásárlásának bejelentése utáni időszakban – írta a Spiegel a pénzintézet jelentése alapján.

A legnagyobb svájci bank így március végén összesen 4,16 billió dollárnyi vagyont kezelt. December végén ez még 3,96 billió volt.

Az erős tőkebeáramlás ebben a negyedévben azt mutatja, hogy ügyfeleink továbbra is a stabilitás menedékének tekintenek bennünket ebben a bizonytalan környezetben” – mondta Sergio Ermotti, a csoport új vezérigazgatója.

Sergio Ermotti

A beáramlás fő mozgatórugója azonban nem a Credit Suisse ügyfeleinek átcsoportosítása volt – mondta a UBS szóvivője. A nagy amerikai házak már korábban begyűjtötték azokat a pénzeket, amelyeket az ügyfelek korábban kivontak a kisebb intézményektől. A professzionális ügyfelekkel – például nyugdíjalapokkal és biztosítókkal – folytatott üzletágban a UBS 14 milliárd dollárnyi további új pénzt könyvelhetett el a pénzpiaci alapok iránti erős keresletnek köszönhetően.

Zsugorodó nyereség

Ugyanakkor a UBS az első negyedévben jelentősen kevesebbet keresett, mint egy évvel korábban. A nyereség a felére, 1,03 milliárd dollárra csökkent. Ennek fő oka egy USA-beli jogvitákra képzett magas céltartalék.

A bank 665 millió dollárral növelte céltartalékát a pénzügyi válság előtti időkből származó ócska jelzáloghitelekkel – úgynevezett lakossági jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírokkal (RMBS) – kapcsolatos ügyletek miatt.

Ez azonban egyértelműen jelzi, hogy a megoldás a láthatáron van. A bank vezérigazgatója, Sergio Ermotti szerint a tárgyalások az amerikai államkincstárral “előrehaladott állapotban vannak“. Eredetileg a UBS bírósághoz fordult a vitában.

Sergio Ermotti, a csoport vezérigazgatója elégedettségét fejezte ki az első negyedév nehéz környezetére tekintettel – az inflációval, a központi bankok további monetáris politikájával és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos folyamatos bizonytalansággal együtt is.

A jövőre nézve a UBS óvatos. A bankszektor likviditásával kapcsolatos aggodalmak, valamint a geopolitikai feszültségek jelentős bizonytalanságot eredményeznének az eszközök értékelésében és a gazdaság további fejlődésének kilátásaiban – közölte.

A Credit Suisse negyedéves eredményei azonban sokkal borúkeltőbbek, mint a UBS-é. A bankot az ügyfelek pénzeszközeinek masszív kiáramlása sújtotta, és 2023-ra nagy veszteséget vár.

A Credit Suisse tervezett átvételével újabb lépést teszünk előre” – mondta Ermotti. Elmondta, hogy az UBS profitálna a méretgazdaságosságból és a két ház egymást kiegészítő regionális jelenlétéből. “Meggyőződésem, hogy ez a tranzakció hozzájárul Svájc pénzügyi központként betöltött vezető pozíciójának megerősítéséhez, és az egész gazdaság számára előnyös lesz” – mondta Ermotti.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...