Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Riválisa veszi meg a bajba került svájci bankot
No menu items!

Riválisa veszi meg a bajba került svájci bankot

Illusztráció: Bigstock

Rendeződni látszik a csőd szélére került Credit Suisse ügye, a UBS ugyanis hárommilliárd frankért átveszi gyengélkedő riválisát. A Svájci Nemzeti Bank 100 milliárd frankos likviditási segítséggel támogatja mindkét pénzintézetet.

Az erősen gyengélkedő svájci nagybankot, a Credit Suisse-t átveszi nagyobb helyi riválisa, a UBS, amely hárommilliárd frankot fizet érte. Ezt a svájci szövetségi tanács, valamint a két intézmény és a felügyeleti hatóságok képviselői jelentették be vasárnap este. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) a felvásárlást mindkét banknak nyújtott 100 milliárd frank (mintegy 101 milliárd euró) likviditási segítséggel támogatja – számolt be a Spiegel.

Ez a felvásárlás a legjelentősebb bankfúzió Európában a 15 évvel ezelőtti pénzügyi válság óta. A döntést egy egész hétvégén át tartó, maratoni tárgyalás előzte meg, amelyen a két bankban érintett felek, valamint a politika és a felügyeleti hatóságok vezető képviselői vettek részt.

Az UBS kockázatainak csökkentése érdekében a szövetségi kormány 9 milliárd svájci frankos garanciát is vállal az UBS számára az esetleges veszteségek fedezésére – közölte a szövetségi kormány. Az intézkedések biztosítanák, hogy az SNB szükség esetén széleskörű likviditást tudjon biztosítani a Credit Suisse számára.

A berni svájci kormányra jelentős nyomás nehezedett a helyzet stabilizálása és a Credit Suisse megtámasztása érdekében. A bank ugyanis a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, és egyike a 30 globálisan rendszerszinten fontos banknak, amelyek csődje megrengetné a nemzetközi pénzügyi rendszert. Sajtóértesülések szerint az amerikai hatóságok is részt vettek a sürgősségi átvételről szóló tárgyalásokban. Mindkét bank a tengerentúlon is nagyon aktív.

“A szövetségi tanács meg van győződve arról, hogy az átvétel a legjobb megoldás”

Alain Berset elnök szerint a Credit Suisse elvesztette ügyfelei bizalmát, és a likviditást biztosítani kell. Ezért az SNB hitelt bocsátott rendelkezésre. Az átvételt a Szövetségi Tanács is támogatja – mondta. A tranzakció fontos a svájci pénzügyi központ stabilitása szempontjából.”A Szövetségi Tanácsnak meggyőződése, hogy az átvétel a legjobb megoldás a bizalom helyreállítására” – emelte ki.

Karin Keller-Suter svájci pénzügyminiszter elmondta, hogy a szövetség a Credit Suisse kockázatainak tompítására adta a 9 milliárd svájci frankos garanciát. Thomas Jordan, az SNB elnöke hangsúlyozta, hogy a hírnév központi szerepet játszik Svájc gazdaságában. Colm Kelleher, a UBS csoport igazgatótanácsának elnöke azt mondta: “Ez egy hatalmas lehetőség számunkra“. Hozzátette, hogy a két bank egyesülése megerősíti a UBS pozícióját.

A svájci pénzügyi piacfelügyelet (Finma) üdvözölte a felvásárlási megoldást, valamint a svájci kormány és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) által hozott intézkedéseket. Mint írták, mivel felvásárlás egy nagyobb bankot eredményez, a hatályos szabályozás magasabb tőkepuffereket ír elő. A Finma megfelelő átmeneti időszakokat fog biztosítani ezek felépítéséhez – közölte a szervezet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását