Kezdőlap Világgazdaság Riválisa veszi meg a bajba került svájci bankot
No menu items!

Riválisa veszi meg a bajba került svájci bankot

Illusztráció: Bigstock

Rendeződni látszik a csőd szélére került Credit Suisse ügye, a UBS ugyanis hárommilliárd frankért átveszi gyengélkedő riválisát. A Svájci Nemzeti Bank 100 milliárd frankos likviditási segítséggel támogatja mindkét pénzintézetet.

Az erősen gyengélkedő svájci nagybankot, a Credit Suisse-t átveszi nagyobb helyi riválisa, a UBS, amely hárommilliárd frankot fizet érte. Ezt a svájci szövetségi tanács, valamint a két intézmény és a felügyeleti hatóságok képviselői jelentették be vasárnap este. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) a felvásárlást mindkét banknak nyújtott 100 milliárd frank (mintegy 101 milliárd euró) likviditási segítséggel támogatja – számolt be a Spiegel.

Ez a felvásárlás a legjelentősebb bankfúzió Európában a 15 évvel ezelőtti pénzügyi válság óta. A döntést egy egész hétvégén át tartó, maratoni tárgyalás előzte meg, amelyen a két bankban érintett felek, valamint a politika és a felügyeleti hatóságok vezető képviselői vettek részt.

Az UBS kockázatainak csökkentése érdekében a szövetségi kormány 9 milliárd svájci frankos garanciát is vállal az UBS számára az esetleges veszteségek fedezésére – közölte a szövetségi kormány. Az intézkedések biztosítanák, hogy az SNB szükség esetén széleskörű likviditást tudjon biztosítani a Credit Suisse számára.

A berni svájci kormányra jelentős nyomás nehezedett a helyzet stabilizálása és a Credit Suisse megtámasztása érdekében. A bank ugyanis a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, és egyike a 30 globálisan rendszerszinten fontos banknak, amelyek csődje megrengetné a nemzetközi pénzügyi rendszert. Sajtóértesülések szerint az amerikai hatóságok is részt vettek a sürgősségi átvételről szóló tárgyalásokban. Mindkét bank a tengerentúlon is nagyon aktív.

“A szövetségi tanács meg van győződve arról, hogy az átvétel a legjobb megoldás”

Alain Berset elnök szerint a Credit Suisse elvesztette ügyfelei bizalmát, és a likviditást biztosítani kell. Ezért az SNB hitelt bocsátott rendelkezésre. Az átvételt a Szövetségi Tanács is támogatja – mondta. A tranzakció fontos a svájci pénzügyi központ stabilitása szempontjából.”A Szövetségi Tanácsnak meggyőződése, hogy az átvétel a legjobb megoldás a bizalom helyreállítására” – emelte ki.

Karin Keller-Suter svájci pénzügyminiszter elmondta, hogy a szövetség a Credit Suisse kockázatainak tompítására adta a 9 milliárd svájci frankos garanciát. Thomas Jordan, az SNB elnöke hangsúlyozta, hogy a hírnév központi szerepet játszik Svájc gazdaságában. Colm Kelleher, a UBS csoport igazgatótanácsának elnöke azt mondta: “Ez egy hatalmas lehetőség számunkra“. Hozzátette, hogy a két bank egyesülése megerősíti a UBS pozícióját.

A svájci pénzügyi piacfelügyelet (Finma) üdvözölte a felvásárlási megoldást, valamint a svájci kormány és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) által hozott intézkedéseket. Mint írták, mivel felvásárlás egy nagyobb bankot eredményez, a hatályos szabályozás magasabb tőkepuffereket ír elő. A Finma megfelelő átmeneti időszakokat fog biztosítani ezek felépítéséhez – közölte a szervezet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.