Hirdetés
Kezdőlap Tech Pangásban a PC-piac – rossz passzban az Intel
No menu items!

Pangásban a PC-piac – rossz passzban az Intel

Illusztráció: Bigstock

Míg az autógyártók és a gépipari vállalatok a félvezetők hiányára panaszkodnak, addig a PC-gyártók és az adatközpontok pangásban vannak. Mindezt különösen az Intel szenvedi meg.

Az amerikai chipóriás egyértelműen megérezte a személyi számítógépek iránti csökkenő keresletet és az adatközpont-üzletág gyengélkedését. Az Intel két legfontosabb pillérében a forgalom több mint 30 százalékkal esett vissza az utolsó negyedévben, a működési nyereség pedig több mint 80 százalékkal zuhant – írja a Spiegel.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a gyenge gazdaságra mutatott rá, és nem lát javulást a mostani negyedévben. A vállalat részvénye csütörtökön a zárás utáni kereskedésben közel tíz százalékkal esett.

Az Intel előző negyedéves számai elmaradtak az elemzői becslésektől, így a folyó negyedévre vonatkozó előrejelzése sem túl optimista: a vállalat 10,5-11,5 milliárd dolláros bevételre számít, míg az elemzők inkább 14 milliárd dollár alatti bevételre számítanak.

Telített PC-piac

A PC-chip üzletágban az Intel forgalma csaknem 36 százalékkal 6,6 milliárd dollárra esett vissza. A személyi számítógépek eladásai az elmúlt negyedévben jó 28 százalékkal estek vissza a Gartner elemző cég számításai szerint. Ez volt a legnagyobb visszaesés azóta, hogy a Gartner a kilencvenes évek közepén elkezdte a piac nyomon követését. A Covid első éveiben a számítógépek – különösen a laptopok – eladásai még mindig robbanásszerűen növekedtek. Időközben a kereslet jelentősen visszaesett.

Az Intel PC részlegének működési eredménye mindössze 699 millió dollárra zuhant az egy évvel korábbi mintegy 3,8 milliárd dollárról. A vállalat többek között a jövőbeli chipekbe és gyártási folyamatokba történő beruházásokat nevezi meg ennek okaként.

Az adatközpont-technológiából származó bevételek mintegy harmadával, 4,3 millió dollárra csökkentek. Az Intel a jövedelmező piacon olyan riválisok ellen küzd, mint például az AMD. Ebben az üzletágban is visszaesett az eredmény, 371 millió dollárra az egy évvel ezelőtti 2,3 milliárd dollárról.

A csoport bevétele 32 százalékkal, 14 milliárd dollárra csökkent az elmúlt negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A sorok alatt 664 millió dolláros veszteség állt az egy évvel korábbi bő 4,6 milliárd dolláros nyereség után – jelentette be az Intel az amerikai tőzsde csütörtöki zárása után.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.