Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Pelosi nem véletlenül beszélt a világ legnagyobb chipgyártójának elnökével
No menu items!

Pelosi nem véletlenül beszélt a világ legnagyobb chipgyártójának elnökével

A tajvani TSMC a világ legnagyobb chipgyártója. Fotó: Bigstock

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ugyan már elhagyta Tajvant, látogatása ismét reflektorfénybe helyezte a szigetország globális chipellátási láncban betöltött kritikus szerepét, és különösen a világ legnagyobb chipgyártóját, a TSMC-t.

Pekinget feldühítő, ellentmondásos látogatás során Pelosi találkozott a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) elnökével, Mark Liuval, jelezve, hogy a félvezetők mennyire fontosak az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából, és hogy a vállalat milyen szerves szerepet játszik a legfejlettebb chipek előállításában.

Nancy Pelosi

A félvezetők, amelyek az okostelefonoktól kezdve az autókon át a hűtőszekrényekig mindenbe belekerülnek, az elmúlt néhány évben az USA és Kína technológiai rivalizálásának kulcsfontosságú részévé váltak. A közelmúltban a félvezetők hiánya arra sarkallta az Egyesült Államokat, hogy megpróbáljon felzárkózni Ázsiához, és megőrizze Kínával szembeni előnyét az iparágban.

Tajvan megoldatlan diplomáciai státusza továbbra is intenzív geopolitikai bizonytalanság forrása marad. Még Pelosi utazása is hangsúlyozza, hogy Tajvan mennyire fontos mindkét ország számára” – mondta Reema Bhattacharya, a Verisk Maplecroft ázsiai kutatási vezetője a CNBC-nek.

“Ennek nyilvánvaló oka, hogy kulcsfontosságú stratégiai jelentősége van chipgyártóként és a globális félvezető-ellátási láncban.”

Pelosi tajvani látogatása és a TSMC-vel való találkozója azt mutatja, hogy az Egyesült Államok egyedül nem képes az iparág meghatározó szereplője lenni, és együttműködésre lesz szüksége a legmodernebb chipeket uraló ázsiai vállalatokkal. Köztük a világ vezető chipgyártójaként jegyzett TSMC-vel, ami a szakemberek szerint egy “öntöde”, hiszen olyan chipeket gyárt, amelyeket más vállalatok mérnökei terveznek. A lista pedig hosszú, az Apple-től egészen az Nvidia-ig.

Mark Liu

Jól mutatja ezt, hogy a Counterpoint Research szerint a TSMC a globális chippiac 54 százalékát teszi ki, miközben Tajvan a globális chippiac mintegy kétharmadát adja, ha a TSMC-hez az olyan nagyágyúkat is hozzávesszük, mint amilyen az UMC és a Vanguard. Mindez rávilágít arra, miért is olyannyira fontos szereplő Tajvan a világ félvezetőpiacán. Ha mindehhez hozzáadjuk a Samsungot, amely a globális chippiac 15 százalékát birtokolja, akkor Ázsia valóban dominál a chipgyártás területén.

Ezért is volt Pelosi számára fontos, hogy találkozzon a TSMC elnökével és a Taiwan News szerint az augusztus 3-án Pelosi tiszteletére tartott állami banketten így a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának elnöke is szerepelt a vendéglistán. A hírek szerint Pelosi a bankett előtt videóhíváson is találkozott Mark Liuval, a TSMC elnökével, amikor a két fél véleményt cserélt az amerikai kongresszus által nemrég elfogadott, a chipekről és tudomány fejlesztéséről szóló törvényről.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom