Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Patthelyzet az ukrajnai háborúban - komoly kérdőjelek az első 100 nap után
No menu items!

Patthelyzet az ukrajnai háborúban – komoly kérdőjelek az első 100 nap után

Illusztráció: Bigstock

Oroszország nem érte el stratégiai céljait a háború első száz napjában, Ukrajnának pedig nem kellene jelentős területeket átengednie ahhoz, hogy véget vessen a háborúnak – mondta William Courtney, a Rand Corporation szakértője, aki szerint szerint van esély arra, hogy a háború Vlagyimir Putyin leváltásához vezethet.

Oroszország február 24-én kezdte meg az ukrajnai invázióját, amelyet “különleges katonai műveletnek” nevezett. A háború pénteken lépett a 100. napjába.

A 100 nap alatt az oroszok – ha stratégiailag nem is – taktikailag eléggé visszavonták a céljaikat. Az eredeti cél három nagyváros elfoglalása volt: Kijev, Harkiv és Odessza. Az orosz csapatoknak vissza kellett vonulniuk Kijevből és Harkivból. És nem tudtak Odessza közelébe jutni” – mondta Courtney, az Egyesült Államok korábbi grúziai és kazahsztáni nagykövete a CNBC-nek.

Rendszerváltás?

Courtney szerint van esély arra, hogy a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltásához vezethet. “Lehet, hogy rendszerváltás lesz Oroszországban. Az erős nyomás, amelyet a nyugati szankciók kezdenek gyakorolni az orosz gazdaságra, a harctéri kudarcokkal kombinálva népi zavargásokat, elitharcokat okozhat” – mondta.

William Courtney

Megjegyezve, hogy ezek a “visszaesések” a harctéren kínosak Oroszország számára, Courtney elmondta, hogy az ukránok még a kelet-ukrajnai Donyeck egyes részeit is vissza tudták foglalni annak ellenére, hogy Oroszország ott is összevonta erőit.

Tehát ezeknek a fő céloknak az elmaradása valóban elég kínos Oroszország számára. Jelenleg az oroszok Donyeckben összpontosítják erőiket, de ami érdekes, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban vissza tudták foglalni Donyeck egyes részeit” – mondta, hozzátéve, hogy ez arra utal, hogy Oroszország nem biztos, hogy nagyobb erőket tud bevetni.

Proxy háború

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter május 23-án a Világgazdasági Fórumon felszólalva diplomáciai megoldást sürgetett a háború befejezésére, beleértve Ukrajna esetleges területátadását. Ukrajna azonban határozottan elutasította az ötletet. Emmanuel Macron francia elnök pedig nemrég azt mondta, hogy Oroszországot nem szabad “megalázni”.

Courtney azonban más véleményen van, és elutasítja, hogy Oroszországnak “arculatmentő megoldásra” lenne szüksége a háború befejezéséhez. A történelmi eseményekre hivatkozva azt mondta, hogy a Szovjetuniót nem kellett megbékíteni ahhoz, hogy 1989-ben kivonuljon Afganisztánból, vagy hogy véget érjen a kubai rakétaválság.

Nem lesz szükség arra, hogy Ukrajna jelentős területi engedményeket tegyen a béke eléréséhez” – mondta Courtney, hozzátéve, hogy a nyugati nemzetek erős támogatást nyújtanak Ukrajnának.

“Ez egy proxyháborúvá vált. Ez nem csak Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Ez valójában egy orosz háború a Nyugat ellen” – tette hozzá.

Szerinte “túl korai” megmondani, hogy melyik oldal győz. “A csatatér még mindig képlékeny. A végeredmény nagyban függ attól, hogy hol vannak a csapatok, amikor a harcok leállnak” – mondta, hozzátéve, hogy az oroszok még mindig “elég nagy területet” tartanak megszállva Nyugat-Oroszország és a Krím között.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...