Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Pénzpiaci elemző: a 400 forintos euró rossz reflexeket indíthat be, a Fed...
No menu items!

Pénzpiaci elemző: a 400 forintos euró rossz reflexeket indíthat be, a Fed kamatemelése sem jött jól

Németh Dávid

Múlt szerdán már 403 forintnál is járt az euró árfolyama, miközben az amerikai jegybank, a Fed közel három évtizede nem látott kamatemelése tovább fokozza a stagflációs, illetve recessziós félelmeket. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint legalább a 390-es forintos árfolyamhoz kellene visszajutni, ráadásul a 400 forintos árfolyam még a turizmusnak sem segít egyértelműen.

Ha technikai alapon nézem a mostani a forintárfolyamot, akkor az látszódik, hogy a magyar fizetőeszköz április óta gyengülő csatornában van, ami azért sem jó jel, mert a választásokat követően indult el ez a gyengülő trend. Amiben biztosan, hogy az is tükröződik, hogy az Európai Unió Magyarországgal szemben elindította a jogállamisági eljárást és jelenleg nagyon nem lehet tudni, hogy mikor kaphatjuk meg a várt EU-s forrásokat” – fejtette ki Németh Dávid.

Hozzátéve: komoly gond, hogy a folyó fizetési mérlegünk erősen deficites, a költségvetési hiány pedig nagy. Ezért is van szükség kiigazító csomagra, amelynek a szerkezete első körben vegyes fogadtatásra talált.

Ráadásul, ha a tavalyi nyárig visszanézünk, azt tapasztaljuk, hogy már év végéig is volt egy gyengülés, mert már akkor is romlott a folyó fizetési mérlegünk, ami azóta is folytatódott. Eközben pedig az infláció is elkezdett emelkedni, amire a jegybank még viszonylag hamar lépett, de ezeket a kamatemeléseket a piac még kevesli. Leginkább ezek azok a tényezők, amelyek még a régiós átlagnál is nagyobb gyengülés irányába nyomták a forintot, mert amúgy is olyan negatív hangulat uralkodik a piacon, ami a kockázatkerülésben mutatkozik meg. Ezért azt gondolom, hogy ha a magyar oldalon valamelyik területen kedvezőbb változás következik be – főként ha érdemben közelebb kerülünk az EU-s megállapodáshoz, vagy az látszik, hogy a költségvetés kiadási oldalán érdemi, szerkezeti átalakítások várhatók – akkor ez pozitív irányba fordíthatja a mostani, negatív trendet. Mindezért most egyelőre még azt is nehéz megmondani, mikor érhetjük el a forint árfolyamgyengülésének tetejét” – mondta az elemző.

Aki szerint az sem segít a forintnak, hogy az amerikai jegybank, a Fed tegnap este, az elmúlt majdnem három évtized hagyományával szakítva, kiemelkedő emelést végrehajtva, 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatláb célsávját, miközben az inflációs prognózist felfelé, a növekedését pedig lefelé módosította. Mindez tovább fokozhatja a stagflációs (ami akkor következik be, ha egyszerre stagnál, vagy lassú a gazdasági növekedés és magas az infláció), illetve recessziós félelmeket és fokozhatja a kockázatkerülést, ami korántsem jó az itteni régiós valutáknak, köztük a forintnak. Ebból a szempontból jó hír lehet, hogy az MNB gyorsan reagálva ma reggel 50 bázisponttal emelte a forint egyhetes betéti kamatát.

Ha a Fed óvatosabban lépve, kisebb inflációs kockázatot jelzett volna, az lendületet adhatott volna a forintnak, hogy kikerüljön ebből a gyengülő trendből. Esélyt adva arra, hogy visszamenjünk a 390 forintos árfolyam alá, miközben a szakértő szerint az optimális a 370-375 körüli árfolyam lenne.

Most viszont az árfolyam gyors leértékelődése a 400 forint körüli szintre nagyban rontja a tervezhetőséget, miközben további bizonytalanságot szül és a negatív várakozások akár méginkább árthatnak az árfolyamnak, valamint a kamatkörnyezetnek is. A forint folyamatos leértékelődése, a jelenleg is erős inflációs nyomásban ráadásul egy további hullámot is generálhat, amihez az is hozzájárulhat, hogy a magyar fizetőeszköz értéke egy év alatt jóval több, mint 10 százalékot romlott” – érvel a szakértő.

Nem vitatva, hogy a vállalati szférában – és például még az autókereskedelemben is -, már egyre gyakoribb az, hogy a kockázatok kivédése érdekében euró alapon szerződnek a partnerek Magyarországon. Így pedig anélkül közelítünk az euró alapú gazdasághoz, hogy valójában bevezetnénk az eurót. Ami azért nem szerencsés folyamat, mert gyengítheti a monetáris eszközök hatékonyságát. Meglátása szerint ezért is mindenképpen fontos lenne egy stabilabb és erősebb forintárfolyam.

Német Dávid szerint a mai környezetben már az a régi alapigazság sem igaz, miszerint a nyári forintgyengülés a beutazó turizmust és az ahhoz kötődő szolgáltatókat erősíti. Szavai szerint ez a tétel akkor állta meg a helyét, amikor stabil gazdasági környezetről beszélhettünk a világban, alacsony inflációs szinttel.

A turizmusnak elvileg jó lehet, ha leértékeljük az országot, mert a devizagyengülés egyben azt is jelenti, hogy az országunk értéke csökken, és ezáltal olcsóbbá válunk. Tehát egy külföldi turistának kedvező, hogy itt olcsóbban tudja megvenni a forintot. De mivel a mai magyar infláció mellett a turisztikai szereplők is áremeléssel próbálják kompenzálni veszteségeiket, nagy kérdés, hogy az árak nemzetközi összehasonlításban mennyivel mentek fel. Különösen akkor, ha egy külföldi turista azt is nézi, hogy más desztinációkban milyen ár-érték arányokkal számolhat.

A vezető elemző szerint a gyenge forint önmagában a belföldi turizmust sem stimulálja, mert a környezetében szerzett tapasztalatai szerint, aki már régóta szeretne utazni és pénze is van hozzá, az is összehasonlítja, hogy a milyen árak vannak a Balatonnál és milyen a horvát, vagy a szlovén tengerpartnál, és ez is meghatározó szerepet játszik a döntésében.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szijjártó: hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hírek

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom