Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Pénzpiaci elemző: a 400 forintos euró rossz reflexeket indíthat be, a Fed...
No menu items!

Pénzpiaci elemző: a 400 forintos euró rossz reflexeket indíthat be, a Fed kamatemelése sem jött jól

Németh Dávid

Múlt szerdán már 403 forintnál is járt az euró árfolyama, miközben az amerikai jegybank, a Fed közel három évtizede nem látott kamatemelése tovább fokozza a stagflációs, illetve recessziós félelmeket. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint legalább a 390-es forintos árfolyamhoz kellene visszajutni, ráadásul a 400 forintos árfolyam még a turizmusnak sem segít egyértelműen.

Ha technikai alapon nézem a mostani a forintárfolyamot, akkor az látszódik, hogy a magyar fizetőeszköz április óta gyengülő csatornában van, ami azért sem jó jel, mert a választásokat követően indult el ez a gyengülő trend. Amiben biztosan, hogy az is tükröződik, hogy az Európai Unió Magyarországgal szemben elindította a jogállamisági eljárást és jelenleg nagyon nem lehet tudni, hogy mikor kaphatjuk meg a várt EU-s forrásokat” – fejtette ki Németh Dávid.

Hozzátéve: komoly gond, hogy a folyó fizetési mérlegünk erősen deficites, a költségvetési hiány pedig nagy. Ezért is van szükség kiigazító csomagra, amelynek a szerkezete első körben vegyes fogadtatásra talált.

Ráadásul, ha a tavalyi nyárig visszanézünk, azt tapasztaljuk, hogy már év végéig is volt egy gyengülés, mert már akkor is romlott a folyó fizetési mérlegünk, ami azóta is folytatódott. Eközben pedig az infláció is elkezdett emelkedni, amire a jegybank még viszonylag hamar lépett, de ezeket a kamatemeléseket a piac még kevesli. Leginkább ezek azok a tényezők, amelyek még a régiós átlagnál is nagyobb gyengülés irányába nyomták a forintot, mert amúgy is olyan negatív hangulat uralkodik a piacon, ami a kockázatkerülésben mutatkozik meg. Ezért azt gondolom, hogy ha a magyar oldalon valamelyik területen kedvezőbb változás következik be – főként ha érdemben közelebb kerülünk az EU-s megállapodáshoz, vagy az látszik, hogy a költségvetés kiadási oldalán érdemi, szerkezeti átalakítások várhatók – akkor ez pozitív irányba fordíthatja a mostani, negatív trendet. Mindezért most egyelőre még azt is nehéz megmondani, mikor érhetjük el a forint árfolyamgyengülésének tetejét” – mondta az elemző.

Aki szerint az sem segít a forintnak, hogy az amerikai jegybank, a Fed tegnap este, az elmúlt majdnem három évtized hagyományával szakítva, kiemelkedő emelést végrehajtva, 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatláb célsávját, miközben az inflációs prognózist felfelé, a növekedését pedig lefelé módosította. Mindez tovább fokozhatja a stagflációs (ami akkor következik be, ha egyszerre stagnál, vagy lassú a gazdasági növekedés és magas az infláció), illetve recessziós félelmeket és fokozhatja a kockázatkerülést, ami korántsem jó az itteni régiós valutáknak, köztük a forintnak. Ebból a szempontból jó hír lehet, hogy az MNB gyorsan reagálva ma reggel 50 bázisponttal emelte a forint egyhetes betéti kamatát.

Ha a Fed óvatosabban lépve, kisebb inflációs kockázatot jelzett volna, az lendületet adhatott volna a forintnak, hogy kikerüljön ebből a gyengülő trendből. Esélyt adva arra, hogy visszamenjünk a 390 forintos árfolyam alá, miközben a szakértő szerint az optimális a 370-375 körüli árfolyam lenne.

Most viszont az árfolyam gyors leértékelődése a 400 forint körüli szintre nagyban rontja a tervezhetőséget, miközben további bizonytalanságot szül és a negatív várakozások akár méginkább árthatnak az árfolyamnak, valamint a kamatkörnyezetnek is. A forint folyamatos leértékelődése, a jelenleg is erős inflációs nyomásban ráadásul egy további hullámot is generálhat, amihez az is hozzájárulhat, hogy a magyar fizetőeszköz értéke egy év alatt jóval több, mint 10 százalékot romlott” – érvel a szakértő.

Nem vitatva, hogy a vállalati szférában – és például még az autókereskedelemben is -, már egyre gyakoribb az, hogy a kockázatok kivédése érdekében euró alapon szerződnek a partnerek Magyarországon. Így pedig anélkül közelítünk az euró alapú gazdasághoz, hogy valójában bevezetnénk az eurót. Ami azért nem szerencsés folyamat, mert gyengítheti a monetáris eszközök hatékonyságát. Meglátása szerint ezért is mindenképpen fontos lenne egy stabilabb és erősebb forintárfolyam.

Német Dávid szerint a mai környezetben már az a régi alapigazság sem igaz, miszerint a nyári forintgyengülés a beutazó turizmust és az ahhoz kötődő szolgáltatókat erősíti. Szavai szerint ez a tétel akkor állta meg a helyét, amikor stabil gazdasági környezetről beszélhettünk a világban, alacsony inflációs szinttel.

A turizmusnak elvileg jó lehet, ha leértékeljük az országot, mert a devizagyengülés egyben azt is jelenti, hogy az országunk értéke csökken, és ezáltal olcsóbbá válunk. Tehát egy külföldi turistának kedvező, hogy itt olcsóbban tudja megvenni a forintot. De mivel a mai magyar infláció mellett a turisztikai szereplők is áremeléssel próbálják kompenzálni veszteségeiket, nagy kérdés, hogy az árak nemzetközi összehasonlításban mennyivel mentek fel. Különösen akkor, ha egy külföldi turista azt is nézi, hogy más desztinációkban milyen ár-érték arányokkal számolhat.

A vezető elemző szerint a gyenge forint önmagában a belföldi turizmust sem stimulálja, mert a környezetében szerzett tapasztalatai szerint, aki már régóta szeretne utazni és pénze is van hozzá, az is összehasonlítja, hogy a milyen árak vannak a Balatonnál és milyen a horvát, vagy a szlovén tengerpartnál, és ez is meghatározó szerepet játszik a döntésében.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Romlott a fizetési fegyelem, egyre több a behajthatatlan számla

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján.

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Szijjártó: az újabb uniós szankciók nem sértik Magyarország érdekeit

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázársapkáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását - közölte az uniós testület elnöke Strasbourgban.

Hírek

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Pénteken újabb nagy drágulás jön a hazai benzinkutakon

Mivel a Brent típusú olaj drágulásba kezdett, péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a piaci benzin literjéért bruttó 7 forinttal, a piaci gázolaj literjéért pedig bruttó 16 forinttal kell majd többet fizetni.

Feketéző benzinkutasra csaptak le a NAV nyomozói – videó

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Elon Musk mégis megvásárolhatja a Twittert

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, méghozzá az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom