Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Pénzpiaci elemző: a forintárfolyamnál most a folyamatos újratervezés a normalitás 
No menu items!

Pénzpiaci elemző: a forintárfolyamnál most a folyamatos újratervezés a normalitás 

Németh Dávid

Az uniós források sorsa rövidebb, a gázár körüli bizonytalanság a mai állás szerint hosszabb ideig megnehezíti a forint jelentősebb erősödését és a tartós árfolyam kialakulását. Ami elengedhetetlen a cégek stabil ártervezéséhez és az infláció letöréséhez – mondta AzÜzletnek Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Bár az euró árfolyama az elmúlt héten már 400 forint alatt is járt – 398 környékén -, tartósan nem tudta áttörni ezt a fontos lélektani határt. Igaz, szeptember első hetében egy viszonylag szűk sávban mozgott, de a 405 forintos jegyzés is erre az időszakra esik” – elemez Németh Dávid.

A szakember szerint a pénzpiacokon most mindenki a híreket várja azzal kapcsolatban, hogy Magyarország megkapja-e, és ha igen, mikor a nagyon várt EU-s forrásokat, amivel kapcsolatban látszik, hogy a kormány a miniszterek utazásával, a korrupció elleni tervek felvázolásával és törvénybe foglalásával a jogszabályalkotásban is mindent megtesz azért, hogy Brüsszellel tisztázzák a részleteket, és Magyarország megkaphassa az uniós pénzeket.

Nyilván ez valamennyire tudja támogatni a forintot, de én azt látom, hogy minden ilyen hírt óvatosan fogad a piac, addig, amíg nem lesz kézzelfogható eredmény.

A kérdésre, mi történne, ha nagyjából egy hónap távlatában megszületne a megállapodás, az elemző azt válaszolta, hogy akkor biztosan erősödni tudna a forint, két-három százalékot.

Abszolút lehetséges lenne egy 8-10 forintnyi erősödés, akár 390 környékéig az euróval szemben. Természetesen akkor, ha marad a jelenlegi árfolyam, mert jelenleg az is nagy kérdés, hogy a következő egy hónapban mi történik összességében a kockázatvállalási kedvvel, és mindez ez hogyan befolyásolja az egész régiót.

A szakértő szerint a következő nagy kérdés az, hogy ha egy jelentősebb forinterősödés bekövetkezne, az mennyire lenne tartós.

Akkor már előjöhetnének az olyan fontos szintek, mint a 390 és a 385, és az lenne a kérdés, hogy a forint ezeket is át tudná-e törni. Ha ez sikerülne, az mindenképpen nagyon kedvezően hatna az inflációra, mert az importált inflációnk (vagyis az importált árukban realizált áremelkedés) elkezdene csökkenni, vagy legalábbis nem romlana tovább. Ha ez a helyzet előállna, ismét ott tartanánk, mint májusban, amikor 385 forintos árfolyammal számolhattunk. Ebben az esetben meg tudna állni az árfolyamgyengülés vezérelte infláció, ami leggyorsabban az élelmiszerek, a használt gépjárművek és az iparcikkek esetében éreztetné kedvező hatását. Az új autók esetében leginkább az a kérdés, miként alakulnak az ellátási láncok, mennyire van hiány a szükséges alkatrészekből, és ott már az is nagy előrelépésnek számítana, ha végre stabilizálódnának az árak, mert ha megszűnne a folyamatos drágulás, az már önmagában lefelé húzná az inflációt” – magyarázza az elemző.

Kiemelve: a tartós árfolyamstabilitás azonban nem egy-két hetet, hanem több hónapos időtávot jelent.

Ha a jövő év nyaráig minimum 380-385 körül tudna maradni a forint árfolyama, az már egy olyan tartós időszak lenne, aminek már érezhetően pozitív hatásai lennének az inflációra vonatkozóan. A jelenlegi helyzetben azonban hiába kezdődik el a cégeknél a tervezés időszaka, most még olyan időszakot élünk, amikor minden tervet nagyjából havonta, kéthavonta részben felülvizsgálnak és újraírnak, majd ennek alapján tárgyalnak a beszállítókkal és a kereskedelmi partnereikkel is. Ezért is nevezhetjük a mai állapotokat nagyon-nagyon bizonytalan időszaknak.

Németh Dávid kifejtette, a forint árfolyama és az egész Európai Unió gazdasága szempontjából a legnagyobb kérdés az, hogy miként alakul a gáz ára és elsőként az, hogy lesz-e elég gáz a télre Európában.

Ez egy óriási kockázati faktor, ami jelen állás szerint az egész télen itt fog lebegni egész Európa feje fölött. Ha semmi nem változik, ez a helyzet október közepétől kezd élesedni, mert nagyjából akkor szokták elkezdeni a tárolókból a gáz felhasználását. Eleinte még kisebb mértékben, majd ahogy megyünk a hidegbe, decemberben, januárban, februárban egyre többet és többet használnak fel a gáztárolókból úgy is, hogy mellette érkezik be a friss gáz is. Ha viszont semmilyen gáz nem érkezne, az már nemcsak az árfolyam szempontjából lenne óriási kockázati faktor” – értékel a szakember.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom