Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Poszt Brexit: új tartózkodási szabályok - a mindennapi változások
No menu items!

Poszt Brexit: új tartózkodási szabályok – a mindennapi változások

Brexit utáni, új időszámítás kezdődött az EU-ban, amely az élet minden területén érezteti hatását a kontinensen és a szigetországban is. Utazás, munka, tanulás. A mindennapok  legfontosabb változásait foglalta össze Petrus Szabolcs, németországi szerzőnk.

Az EU és Nagy-Britannia az utolsó pillanatban megállapodásra jutott a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a Brexit mindenképpen magával hozza a  mindenre kiterjedő teljes káoszt a szigetországba. Az egyezség nem csak gazdasági kérdéseket tartalmaz. Közvetlen hatással lesz a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok mindennapi életére és a szigetországba utazókra is. Előbbiek közé tartozik a magyar kolónia, amelyhez a feltételezések szerint 250 ezres honfitársunk tartozik.

Utazás: Növekvő szigor és emelkedő költségek

Turisztikai céllal továbbra is vízummentesen utazhatunk Nagy-Britanniába. Viszont vízum, illetve tartózkodási engedély nélkül nem tölthetünk egyhuzamban 3 hónapnál, egy évben pedig összesen 180 napnál többet a szigetországban. Ennek oka, hogy

nem érvényesül tovább a személyek és a munkaerő szabad áramlásának uniós szabadsága.

Október végéig továbbra is elég lesz a személyit felmutatni a határon. Ez után viszont csak a beutazástól számított legalább 6 hónapig érvényes, biometrikus útlevéllel lehet Nagy-Britanniába utazni. E mellett igazolnunk kell, hogy külföldön is érvényes baleset- és egészségbiztosítással rendelkezünk. Az uniós egészségügyi kártya nem lesz érvényes. A gyakorlatban utazásbiztosítást kell kötnünk. Érvényes marad az uniós tagállamokban kiállított jogosítvány. Viszont, ha saját autóval utazunk, nemzetközi zöldkártyával kell igazolnunk, hogy a kötelező felelősségbiztosításunk az Egyesült Királyságban is érvényes.

Még nem tudni mennyibe kerül majd a roaming

A turisták a legnagyobb kellemetlenség a roaming díjak visszaállása lesz. Ez érzékenyen fogja érinteni a szigetországban élő és otthon maradt barátaikkal, szeretteikkel gyakran csevegő uniós polgárokat is.

Az EU-nak köszönhetjük, hogy néhány éve minden uniós tagállamban hazai percdíjakon telefonálhatunk és az otthonival megegyező feltételeke mellett mobilinternetezhetünk. A mobil szolgáltatók egyelőre nem közölték az új brit tarifákat. Amíg ezt nem teszik meg, várhatóan még néhány hétig, marad az EU-ban megszokott roamingdíj-mentesség.

A ’90-es évek végéig a kötelező karantén miatt gyakorlatilag lehetetlen volt házi kedvencünkkel Nagy-Britanniába utazni. A szigorú szabály nem tér vissza, de a háziállatok az európai állatútlevéllel már nem léphetik át minden további nélkül a brit határt. Az utazás előtt legfeljebb 10 nappal kiállított igazolásra lesz szükség a kutyák-macskák és egyéb házi kedvencek fertőzésmentességéről. Ennek kiállítására a hazai hatósági állatorvosok jogosultak.

A britek is útlevél-kötelezettek lesznek a közösség országaiban – Írország EU tag marad

Vámszabályok: Olcsóbban kevesebbet

A drága alkoholos italok kedvelői és a cigizők örömére az uniós polgárok ismét vámmentesen vásárolhatnak szeszes italt és dohánytermékeket a brit duty-free üzletekben. Ezzel együtt visszajönnek az EU-ban érvényesnél szigorúbb mennyiségi korlátozások. Az általános nemzetközi szabályoktól eltérően viszont Nagy-Britannia nem ad az uniós polgároknak vámmentességet

a műszaki cikkek vásárlásakor és más külföldiektől eltérően a tagállami polgárok a szigetországban vásárolt termékek után fizetett áfát sem igényelhetik vissza a határon.

Sokkal kevesebbeket érinthet, hogy január 1-jétől szabadon maximum 10 ezer fontot, illetve annak megfelelő más valutát vihetünk magunkkal készpénzben.

Munkavállalás: már ne induljon el Londonba mosogatni!

A Nagy-Britanniában élő uniós polgárok élete sokat változik. Közéjük tartozik a legnépesebb külföldön élő magyar kolónia a Kárpát-medencén kívül. A hivatalos brit számok szerint 88 ezren vannak. Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt (EU-settled status) 2020 leső negyedévéig. Frissebb adatok nincsenek. Szakértők szerint viszont 200-250 ezerre tehető a számuk.

Az új szabály szerint azok a tagállami polgárok, akik 2020. december 31. előtt telepedtek le, 2021. július 30-ig maradhatnak a személyek és a munkaerő szabad áramlásának uniós elve alapján. 2021. július 1-étől egy speciális, könnyített feltételekkel megszerezhető tartós letelepedési engedélyre lesz szükségük, az említett ’EU-settled status’-re. A könnyítésből azok is profitálnak, akik az óév utolsó napján ugyan nem éltek Nagy-Britanniában, de az utolsó 5 év mindegyikében legalább 6 hónapot életvitelszerűen az Egyesült Királyságban töltöttek.

Klikk – itt az interaktív térkép Forrás:Maproom

Azon uniós polgárok, akik 2020. december 31. előtt telepedtek le, de eddig a napig kevesebb, mint 5 év tartózkodtak az Egyesült Királyságban, előzetes letelepedett státusz (pre-settled status) jogosultak. Ezzel addig maradhatnak, amíg el nem érik az 5 évet. Ez után folyamodhatnak az uniós polgárok számára létrehozott, lejárat nélküli tartós letelepedési engedélyért, tehát az ’EU-settled status’-ért.

Akik 2021. január 1. után érkeznek maximum 60 napig maradhatnak az országban. Annak, aki ennél tovább kíván itt maradni, illetve munkát szeretne vállani, az általános, harmadik országból érkező külföldiekre vonatkozó szabályok alapján kell tartózkodási engedélyért folyamodni. Az uniós polgárként már lesz semmilyen privilégiumra jogosult.

A brit pontrendszer-alapú engedélyezési eljárásban szakképzettség nélkül nem lehet tartózkodási engedélyt szerezni.

Akinek pedig nem a jogszabály által felsorolt fontos, illetve hiányszakmákban rendelkezik végzetességgel, csak akkor kaphat tartózkodási engedélyt, ha egy legalább évi bruttó 25.600 font jövedelmet biztosító, határozatlan idejű munkára van írásos ajánlattal és nyelvvizsgával tudja igazolni, hogy legalább B1 szinten beszél angolul.

A végzettséget jóval nehezebb lesz bizonyítani, mint eddig. Január 1-jétől nem érvényesül a diplomák, szakképzetségek és iskolai végzettségek kölcsönös elismerésének uniós elve. Nagy-Britannia csak bilaterális államközi szerződés alapján ismeri el a külföldi papírokat.

Felsőoktatás: szeptembertől a jómódúak luxusa

Az uniós tagállamokból érkező felsőoktatási hallgatókra a következő tanévtől, tehát 2021. szeptemberétől az általános szabályok vonatkoznak. Ezzel megszűnik a tandíjmentesség, amelyet eddig egy uniós szabály jóvoltából élveztek. Egyetemtől és képzéstől függően legalább évi 9.250 font tandíjat kell fizetniük!

Nagy-Britannia szeptembertől nem vesz részt az EU nagy népszerűségnek örvendő Erasmus-programjában sem. Így a hazai tanulmányok alatt nem lehet majd 1-2 szemesztert brit felsőoktatási intézményben cserehallgatóként eltölteni.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy: elmaradt a bravúr, a magyar gazdaság nem tudott előzni

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, de a gazdasági hadviselés vegyes eredményt hozott - vélekedett legújabb írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.

Takarékbank: nehéz év vár az állattenyésztőkre

Javultak az agrárium szereplőinek várakozásai, de jellemzően a növénytermesztők optimisták, az állattenyésztők a magas gabonárak miatt a korábbinál pesszimistábban látják 2021-et - mondta a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

Fegyveres rablás Székesfehérváron – lövés is dörrent

Fegyverrel raboltak ki hétfő reggel egy autóalkatrész-szaküzletet Székesfehérváron, az elkövető lövést is leadott gázpisztollyal. A rendőrök két férfit előállítottak - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Németország. Hathavi mélypontra esett az üzleti hangulat

A koronavírus-járvány miatt kialakult súlyos helyzet következtében januárban a vártnál is erősebb mértékben romlott az üzleti hangulat Németországban - derül ki az ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hírek

Fegyveres rablás Székesfehérváron – lövés is dörrent

Fegyverrel raboltak ki hétfő reggel egy autóalkatrész-szaküzletet Székesfehérváron, az elkövető lövést is leadott gázpisztollyal. A rendőrök két férfit előállítottak - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Szijjártó: nagy mennyiségű orosz oltóanyagot vesz Magyarország

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Koronavírus – Pekingben egy teljes lakónegyedet zártak le, mert megjelent a ‘brit változat’

Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben péntektől, és tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak a kínai fővárosban, ahol az elmúlt napokban új, belföldi fertőzésből eredő eseteket azonosítottak.

Több fronton támadnak a csalók – most az Aldi nevében

Adathalász csalók küldik azokat az sms-eket és e-maileket, amelyek az Aldi nevében értesítenek érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról - hívta fel a figyelmet az áruházlánc.

Francia nemzeti örökség. Törvény védi a kakasok kukorékolási jogát

Törvényi védelem alá került a vidéki zajok és szagok alkotta érzékszervi örökség, olyanok, mint a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga Franciaországban.

Ingatlanmutyi a Vatikánban – börtönre ítélték a volt bankelnököt

Sikkasztás és pénzmosás miatt közel kilencévi börtönre ítélte a vatikáni bíróság Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét, valamint egykori ügyvédjét.

Merkel: “Pusztítóbb járványhullám fenyeget.” Német támogatás a Szputnyik V-nek

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az...

NOB-elnök: lesz nyáron olimpia Tokióban

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát.

Sikkasztásgyanú. Letartóztatták a siklósnagyfalui polgármestert

A baranyai kistelepülés első emberét jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták  - közölte a Pécsi Törvényszék.

Illegális állatkereskedelemmel vádolják a Majomsuttogót

Főemlősök, köztük veszélyeztett majomfajok egyedeinek tiltott szállítása és értékesítése miatt emeltek vádat a Majomsuttogóként ismert férfi ellen Floridában.

Koronavírus – Argentínában az orosz Szputnyik V vakcinával időseket is oltanak

Az argentin kormány közölte, hogy engedélyezte a 60 év felettiek oltását a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcinával. A szomszédos Paraguay lett a nyolcadik ország, amely engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását Oroszországon kívül. 

Németország betiltja a kakascsibék élve darálását

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött a szövetségi kormány.

Gazdaság

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Fogyasztóbarát személyi hitel – a Budapest Banknál is

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását követően hétfőtől a Budapest Banknál is kérhető minősített fogyasztóbarát személyi hitel - közölte a pénzintézet.

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom