Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Poszt Brexit: új tartózkodási szabályok - a mindennapi változások
No menu items!

Poszt Brexit: új tartózkodási szabályok – a mindennapi változások

Brexit utáni, új időszámítás kezdődött az EU-ban, amely az élet minden területén érezteti hatását a kontinensen és a szigetországban is. Utazás, munka, tanulás. A mindennapok  legfontosabb változásait foglalta össze Petrus Szabolcs, németországi szerzőnk.

Az EU és Nagy-Britannia az utolsó pillanatban megállapodásra jutott a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a Brexit mindenképpen magával hozza a  mindenre kiterjedő teljes káoszt a szigetországba. Az egyezség nem csak gazdasági kérdéseket tartalmaz. Közvetlen hatással lesz a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok mindennapi életére és a szigetországba utazókra is. Előbbiek közé tartozik a magyar kolónia, amelyhez a feltételezések szerint 250 ezres honfitársunk tartozik.

Utazás: Növekvő szigor és emelkedő költségek

Turisztikai céllal továbbra is vízummentesen utazhatunk Nagy-Britanniába. Viszont vízum, illetve tartózkodási engedély nélkül nem tölthetünk egyhuzamban 3 hónapnál, egy évben pedig összesen 180 napnál többet a szigetországban. Ennek oka, hogy

nem érvényesül tovább a személyek és a munkaerő szabad áramlásának uniós szabadsága.

Október végéig továbbra is elég lesz a személyit felmutatni a határon. Ez után viszont csak a beutazástól számított legalább 6 hónapig érvényes, biometrikus útlevéllel lehet Nagy-Britanniába utazni. E mellett igazolnunk kell, hogy külföldön is érvényes baleset- és egészségbiztosítással rendelkezünk. Az uniós egészségügyi kártya nem lesz érvényes. A gyakorlatban utazásbiztosítást kell kötnünk. Érvényes marad az uniós tagállamokban kiállított jogosítvány. Viszont, ha saját autóval utazunk, nemzetközi zöldkártyával kell igazolnunk, hogy a kötelező felelősségbiztosításunk az Egyesült Királyságban is érvényes.

Még nem tudni mennyibe kerül majd a roaming

A turisták a legnagyobb kellemetlenség a roaming díjak visszaállása lesz. Ez érzékenyen fogja érinteni a szigetországban élő és otthon maradt barátaikkal, szeretteikkel gyakran csevegő uniós polgárokat is.

Az EU-nak köszönhetjük, hogy néhány éve minden uniós tagállamban hazai percdíjakon telefonálhatunk és az otthonival megegyező feltételeke mellett mobilinternetezhetünk. A mobil szolgáltatók egyelőre nem közölték az új brit tarifákat. Amíg ezt nem teszik meg, várhatóan még néhány hétig, marad az EU-ban megszokott roamingdíj-mentesség.

A ’90-es évek végéig a kötelező karantén miatt gyakorlatilag lehetetlen volt házi kedvencünkkel Nagy-Britanniába utazni. A szigorú szabály nem tér vissza, de a háziállatok az európai állatútlevéllel már nem léphetik át minden további nélkül a brit határt. Az utazás előtt legfeljebb 10 nappal kiállított igazolásra lesz szükség a kutyák-macskák és egyéb házi kedvencek fertőzésmentességéről. Ennek kiállítására a hazai hatósági állatorvosok jogosultak.

A britek is útlevél-kötelezettek lesznek a közösség országaiban – Írország EU tag marad

Vámszabályok: Olcsóbban kevesebbet

A drága alkoholos italok kedvelői és a cigizők örömére az uniós polgárok ismét vámmentesen vásárolhatnak szeszes italt és dohánytermékeket a brit duty-free üzletekben. Ezzel együtt visszajönnek az EU-ban érvényesnél szigorúbb mennyiségi korlátozások. Az általános nemzetközi szabályoktól eltérően viszont Nagy-Britannia nem ad az uniós polgároknak vámmentességet

a műszaki cikkek vásárlásakor és más külföldiektől eltérően a tagállami polgárok a szigetországban vásárolt termékek után fizetett áfát sem igényelhetik vissza a határon.

Sokkal kevesebbeket érinthet, hogy január 1-jétől szabadon maximum 10 ezer fontot, illetve annak megfelelő más valutát vihetünk magunkkal készpénzben.

Munkavállalás: már ne induljon el Londonba mosogatni!

A Nagy-Britanniában élő uniós polgárok élete sokat változik. Közéjük tartozik a legnépesebb külföldön élő magyar kolónia a Kárpát-medencén kívül. A hivatalos brit számok szerint 88 ezren vannak. Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt (EU-settled status) 2020 leső negyedévéig. Frissebb adatok nincsenek. Szakértők szerint viszont 200-250 ezerre tehető a számuk.

Az új szabály szerint azok a tagállami polgárok, akik 2020. december 31. előtt telepedtek le, 2021. július 30-ig maradhatnak a személyek és a munkaerő szabad áramlásának uniós elve alapján. 2021. július 1-étől egy speciális, könnyített feltételekkel megszerezhető tartós letelepedési engedélyre lesz szükségük, az említett ’EU-settled status’-re. A könnyítésből azok is profitálnak, akik az óév utolsó napján ugyan nem éltek Nagy-Britanniában, de az utolsó 5 év mindegyikében legalább 6 hónapot életvitelszerűen az Egyesült Királyságban töltöttek.

Klikk – itt az interaktív térkép Forrás:Maproom

Azon uniós polgárok, akik 2020. december 31. előtt telepedtek le, de eddig a napig kevesebb, mint 5 év tartózkodtak az Egyesült Királyságban, előzetes letelepedett státusz (pre-settled status) jogosultak. Ezzel addig maradhatnak, amíg el nem érik az 5 évet. Ez után folyamodhatnak az uniós polgárok számára létrehozott, lejárat nélküli tartós letelepedési engedélyért, tehát az ’EU-settled status’-ért.

Akik 2021. január 1. után érkeznek maximum 60 napig maradhatnak az országban. Annak, aki ennél tovább kíván itt maradni, illetve munkát szeretne vállani, az általános, harmadik országból érkező külföldiekre vonatkozó szabályok alapján kell tartózkodási engedélyért folyamodni. Az uniós polgárként már lesz semmilyen privilégiumra jogosult.

A brit pontrendszer-alapú engedélyezési eljárásban szakképzettség nélkül nem lehet tartózkodási engedélyt szerezni.

Akinek pedig nem a jogszabály által felsorolt fontos, illetve hiányszakmákban rendelkezik végzetességgel, csak akkor kaphat tartózkodási engedélyt, ha egy legalább évi bruttó 25.600 font jövedelmet biztosító, határozatlan idejű munkára van írásos ajánlattal és nyelvvizsgával tudja igazolni, hogy legalább B1 szinten beszél angolul.

A végzettséget jóval nehezebb lesz bizonyítani, mint eddig. Január 1-jétől nem érvényesül a diplomák, szakképzetségek és iskolai végzettségek kölcsönös elismerésének uniós elve. Nagy-Britannia csak bilaterális államközi szerződés alapján ismeri el a külföldi papírokat.

Felsőoktatás: szeptembertől a jómódúak luxusa

Az uniós tagállamokból érkező felsőoktatási hallgatókra a következő tanévtől, tehát 2021. szeptemberétől az általános szabályok vonatkoznak. Ezzel megszűnik a tandíjmentesség, amelyet eddig egy uniós szabály jóvoltából élveztek. Egyetemtől és képzéstől függően legalább évi 9.250 font tandíjat kell fizetniük!

Nagy-Britannia szeptembertől nem vesz részt az EU nagy népszerűségnek örvendő Erasmus-programjában sem. Így a hazai tanulmányok alatt nem lehet majd 1-2 szemesztert brit felsőoktatási intézményben cserehallgatóként eltölteni.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.