Hirdetés
Kezdőlap Hírek Prigozsin most már Putyinnál is kihúzhatta a gyufát
No menu items!

Prigozsin most már Putyinnál is kihúzhatta a gyufát

Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin. Kép forrása: Wikimedia Commons

A héten feszültségek alakultak ki a Kreml és az orosz katonai magáncég, a Wagner-csoport vezetője között, mivel Vlagyimir Putyin elnök a jelek szerint állást foglalt az orosz zsoldosok és a védelmi minisztérium között régóta húzódó vitában.

Köztudott, hogy a Wagner-csoport szókimondó főnöke, Jevgenyij Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium között nincs szerelem: Prigozsin nyíltan és többször is kritizálta a minisztérium legmagasabb rangú tisztviselőit, köztük Szergej Sojgu védelmi minisztert is. Nem egyszer káromkodással teli szónoklatokban bírálta Oroszország ukrajnai katonai stratégiáját.

Emellett vezető védelmi tisztviselőket vádolt meg árulással és azzal is, hogy szándékosan visszatartják a lőszert a Wagner-csoport számára, amely hónapokig harcolt Bahmutban, a heves ukrajnai harcok epicentrumában.

Ám eddig Prigozsin nagyon óvatos volt, hogy ne fogalmazzon meg nyilvános kritikát a Kreml és Putyin felé, mivel az elnök egyik régi munkatársa és támogatója.

Most azonban úgy tűnik, hogy Prigozsin és az orosz vezetés között feszültségek alakulnak ki, ami bizonytalan helyzetbe hozza őt az orosz elnökkel szemben.

Bár a Wagnernek megvolt a maga haszna Ukrajnában (és vitathatatlanul olyan sikereket tudott felmutatni, amelyeket az orosz reguláris hadsereg nem), az orosz védelmi minisztérium igyekezett visszaszorítani a csoport befolyását, különösen Prigozsinét.

A legutóbbi lépés a zsoldoscsoport megfékezésére múlt szombaton történt, amikor Sojgu bejelentette, hogy az “önkéntes formációknak” és a katonai magáncégeknek július 1-jéig közvetlenül a minisztériummal kell szerződést kötniük.

A minisztérium azt közölte, hogy “ezzel az önkéntes formációk megkapják a szükséges jogi státuszt, közös megközelítéseket teremtenek az átfogó támogatás megszervezéséhez és a feladataik teljesítéséhez“.

Prigozsin a bejelentésre a rá jellemző dacossággal reagált, vasárnap kijelentve, hogy “a Wagner nem fog semmilyen szerződést aláírni Sojguval“, hozzátéve, hogy a parancs nem vonatkozik a Wagner-csoportra.

De aztán a katonai magáncégekkel kötött szerződések érvényesítésére irányuló lépést Putyin kedden kifejezetten támogatta. Az elnök azt mondta, hogy a törvényt úgy akarja megváltoztatni, hogy legalizálja a tevékenységüket.

Ez az egyetlen módja a szociális garanciák biztosításának (a zsoldos harcosok számára), mivel (jelenleg) nincs szerződésük az állammal és nincs szerződésük a védelmi minisztériummal” – mondta Putyin a CNBC beszámolója szerint.

Figyelemre méltó, hogy Putyin megjegyzései ellenére Prigozsin ismét elutasította, hogy bármilyen szerződést aláírjon. Szerdán azt mondta, hogy “amikor elkezdtünk részt venni ebben a háborúban, senki sem mondta, hogy kötelesek leszünk a védelmi minisztériummal megállapodásokat kötni” – mondta a Telegramon.

Hozzátette, hogy “a Wagner harcosai közül senki sem hajlandó újra a szégyen útjára lépni. És ezért senki sem fog szerződéseket aláírni“.

Prigozsin továbbá kijelentette, bízik abban, hogy sikerül olyan kompromisszumot találni, amely elkerülhetővé teszi a védelmi minisztériummal való szerződéskötést, de elemzők szerint a zsoldosfőnök ingatag lábakon áll, amikor látszólag dacol Putyinnal.

Prigozsin egyre nagyobb figyelmet kapó személyiséggé válik: májusban került be először a független Levada Központ indexébe, amely az orosz emberek közszereplőkbe vetett bizalmát vizsgálja, és 4%-os értékelést adott neki. Ezzel ugyanarra a bizalmi szintre került, mint Dmitrij Medvegyev volt elnök és Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök.

Andrej Kolesznyikov, a Carnegie Russia Eurasia Center vezető munkatársa szerint Prgozsin egyre sebezhetőbbé válhat, ahogy egyre nagyobb ismertségre tesz szert, és Putyin lehetséges kihívójának tekintik.

Prigozsin független politikát játszik, emeli a tétet, és menet közben teszteli a rendszer érzékenységét. De mind technikailag, mind fizikailag ez csak addig lehetséges, amíg ez Putyin számára hasznos” – mondta Kolesznyikov a Carnegie Politika című lapban megjelent kommentárjában.

Megjegyezte azonban, hogy “a jelenlegi politikai rendszerben Prigozsin csak addig lehet az elit ellen – és ennek következtében népszerű -, amíg Putyin mellett áll. Putyin könnyedén el tudná intézni, hogy a Wagner-főnök eltűnjön az információs térből (és valójában más terekből is)” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...