Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Rekordra nőtt az USA augusztusi külkereskedelmi deficitje
No menu items!

Rekordra nőtt az USA augusztusi külkereskedelmi deficitje

Augusztusban rekordösszegű import mellett az előző havinál és az elemzői várakozásoknál is nagyobb, rekordnagyságú deficitje alakult ki az Egyesült Államoknak a termékek és a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis jelentése alapján.

Augusztusban 2,9 milliárd dollárral, 4,2 százalékkal 73,3 milliárd dolláros rekordra emelkedett a júliusi 70,3 milliárd dollárról az Egyesült Államok javak és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában kialakult deficitje.

Elemzők a ténylegesnél jóval kisebb, bár az előző havinál kissé nagyobb deficitet vártak augusztusra, 70,5 milliárd dollárt.

A termékek külkereskedelmében 1,6 milliárd dollárral 89,4 milliárd dollárra nőtt az augusztusi deficit, a szolgáltatások külkereskedelmében kialakult többlet pedig 1,4 milliárd dollárral csökkent 16,2 milliárd dollárra.

Augusztusban az export az előző havihoz képest 1,0 milliárd dollárral, 0,5 százalékkal 2019 májusa óta a legmagasabbra, 213,7 milliárd dollárra emelkedett. Az import 4,0 milliárd dollárral, 1,4 százalékkal nőtt 287,0 milliárd dollárra, ami rekord.

Augusztusban a legnagyobb deficitje Kínával alakult ki az Egyesült Államoknak, 28,1 milliárd dollár, 3,1 milliárd dollárral magasabb az előző havinál. Az export Kínába 1,8 milliárd dollárral csökkent 11,2 milliárd dollárra, az import 1,3 milliárd  dollárral nőtt 39,3 milliárd dollárra.

Kína után az EU-val szemben alakult ki a legnagyobb külkereskedelmi deficitje az Egyesült Államoknak augusztusban, 19,3 milliárd dollár.

Két határszomszédjával, Mexikóval és Kanadával szemben 6,6 milliárd és 5,1 milliárd dollár deficitje alakult ki az Egyesült Államoknak, 1,9. illetve 1,4 milliárd dollárral magasabb az előző havinál.

Németországgal szemben 5,8 milliárd dollár, Japánnal 5,6 milliárd dollár deficitje alakult ki augusztusban az Egyesült Államoknak.

Egy évvel korábban, 2020 augusztusában 67,0 milliárd dollár volt az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje.

Az év elejétől augusztusig 140,8 milliárd dolláros deficitet halmozott fel az Egyesült Államok a termékek és szolgáltatások külkereskedelmében, 33,7 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál. Az export az év eleje óta agusztusig 17,5 százalékkal nőtt 244,3 milliárd dollárra, az import 21,2 százalékkal nőtt 385,1 milliárd dollárra.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Outplacement, avagy kegyes válás – II. rész

A pandémia miatt sorra jutnak csődbe kis- és középvállalatok, de a járvány még a stabil, nagy cégeket is megtépázza. Az elbocsátások, a tömeges létszámleépítések üteme felgyorsult, s ezzel párhuzamosan növekednek az érintettek mentális gondjai is. Ezért is kap napjainkban kiemelt szerepet a gondoskodó elbocsátás (outplacement). Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom