Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Rekordra nőtt az USA augusztusi külkereskedelmi deficitje
No menu items!

Rekordra nőtt az USA augusztusi külkereskedelmi deficitje

Augusztusban rekordösszegű import mellett az előző havinál és az elemzői várakozásoknál is nagyobb, rekordnagyságú deficitje alakult ki az Egyesült Államoknak a termékek és a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis jelentése alapján.

Augusztusban 2,9 milliárd dollárral, 4,2 százalékkal 73,3 milliárd dolláros rekordra emelkedett a júliusi 70,3 milliárd dollárról az Egyesült Államok javak és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában kialakult deficitje.

Elemzők a ténylegesnél jóval kisebb, bár az előző havinál kissé nagyobb deficitet vártak augusztusra, 70,5 milliárd dollárt.

A termékek külkereskedelmében 1,6 milliárd dollárral 89,4 milliárd dollárra nőtt az augusztusi deficit, a szolgáltatások külkereskedelmében kialakult többlet pedig 1,4 milliárd dollárral csökkent 16,2 milliárd dollárra.

Augusztusban az export az előző havihoz képest 1,0 milliárd dollárral, 0,5 százalékkal 2019 májusa óta a legmagasabbra, 213,7 milliárd dollárra emelkedett. Az import 4,0 milliárd dollárral, 1,4 százalékkal nőtt 287,0 milliárd dollárra, ami rekord.

Augusztusban a legnagyobb deficitje Kínával alakult ki az Egyesült Államoknak, 28,1 milliárd dollár, 3,1 milliárd dollárral magasabb az előző havinál. Az export Kínába 1,8 milliárd dollárral csökkent 11,2 milliárd dollárra, az import 1,3 milliárd  dollárral nőtt 39,3 milliárd dollárra.

Kína után az EU-val szemben alakult ki a legnagyobb külkereskedelmi deficitje az Egyesült Államoknak augusztusban, 19,3 milliárd dollár.

Két határszomszédjával, Mexikóval és Kanadával szemben 6,6 milliárd és 5,1 milliárd dollár deficitje alakult ki az Egyesült Államoknak, 1,9. illetve 1,4 milliárd dollárral magasabb az előző havinál.

Németországgal szemben 5,8 milliárd dollár, Japánnal 5,6 milliárd dollár deficitje alakult ki augusztusban az Egyesült Államoknak.

Egy évvel korábban, 2020 augusztusában 67,0 milliárd dollár volt az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje.

Az év elejétől augusztusig 140,8 milliárd dolláros deficitet halmozott fel az Egyesült Államok a termékek és szolgáltatások külkereskedelmében, 33,7 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál. Az export az év eleje óta agusztusig 17,5 százalékkal nőtt 244,3 milliárd dollárra, az import 21,2 százalékkal nőtt 385,1 milliárd dollárra.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.