Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Sikeres Erasmus pályázat: Most jön csak a java!
No menu items!

Sikeres Erasmus pályázat: Most jön csak a java!

Illusztráció: Bigstock

A nyertes pályázatokat hamarosan kihirdetik, ám a java még csak itt kezdődik: a pályázóknak minden apró részletre oda kell figyelniük, hogy a kiválasztott mobilitási program sikeres legyen és a pályázatban vállaltakat maradéktalanul teljesíteni tudják.

Könnyű elveszni az Erasmus+ pályázatok útvesztőiben és ez nem csak a pályázatra való jelentkezésre igaz, de az az utáni folyamatra is. Ráadásul minden év tartogat valamilyen újdonságot, változtatást, amelyeket cseppet sem egyszerű nyomon követni. Most egy pályázati tanácsadással foglalkozó szakértő segítségével összeszedtük azokat a lényeges pontokat, amit a sikeresen pályázóknak mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Véghné Juhász Krisztina több éve foglalkozik már az Erasmus pályázatokkal kapcsolatos tanácsadással, sőt, saját felnőttképző kurzusokat is indít külföldön, illetve Budapesten egyaránt, amelyekre a magyar, illetve a külföldi Erasmus pályázókat várják. A szakember szerint a hamarosan nyilvánosságra hozott nyertes pályázatok beadóinak számos olyan részletre is érdemes odafigyelniük, amelyekre először nem is gondoltak.

„Az első fontos lépés sikeres pályázat esetén, hogy a támogatási szerződést a Tempus Közalapítvány kiértesítése után minél hamarabb aláírassák és visszajuttassák a Tempushoz. Ezzel párhuzamosan azt is érdemes ellenőrizni, habár erre már a Tempus Közalapítvány idejekorán felhívta a pályázók figyelmét, hogy a feltöltött dokumentumok maradéktalanul megvannak-e, ugyanis ezek nélkül a támogatási szerződést nem tudja a Tempus kiküldeni. Ezek azért is nagyon fontosak, mert a fenntartóhoz a támogatási összeg csak az aláírt szerződés kézhezvételét követően érkezik meg. A kiutazó pedagógusok, munkatársak pedig csak ezek után juthatnak a támogatáshoz.” – hívta fel a figyelmet a Hungary Expert ügyvezetője.

Minden részletre oda kell figyelni

A szakértő azt is kiemelte, hogy olyan képzőintézményt válasszunk, akinek van tapasztalata az Erasmus+ képzésekben, és teljesíti a minőségbiztosítási követelményeket. A képzési intézményekkel kapcsolatban pedig arra  mutatott még rá, hogy az elérhető kurzusokat egy nemzetközi adatbázis listázza, amelyekből a pályázók választhatnak.

„A European School Education Platform az EU hivatalos kurzuskatalógusaként funkcionál,  ezek közül választhatnak a pályázók. Ezzel a listával kapcsolatban azonban fontos tudnivaló, hogy a cégek magukat regisztrálják, és semmilyen dokumentációt a céggel kapcsolatban nem kell feltölteniük. A pályázóknak tehát figyelniük kell arra, hogy a kiválasztott kurzus megfelel-e az előírt minőségbiztosítási követelményekben foglaltaknak. A pályázó vonható ugyanis felelősségre, ha a képzés vagy az intézmény nem felel meg a feltételeknek és akár még a támogatástól is eleshet. Olyan is előfordul, hogy egy képzés nem indul el az érdeklődés hiányában, ekkor is fontos, hogy az intézmény lekövethető legyen és ne vesszen el esetleg egy oda érkező támogatás” – tette hozzá Véghné Juhász Krisztina.

A szakember praktikus szempontokra is kitért, ilyen például az is, hogy ha már az ösztöndíjat megkapta a pályázó kolléga, akkor az utazást csak akkor foglalja le, ha már a képzőintézménytől megkapta a visszaigazolást, hogy a kurzusa biztosan indulni fog.

„Optimális esetben július közepe előtt induló kurzuson való részvételt nem érdemes tervezni azoknak, akik az idei támogatásból kívánják megvalósítani mobilitásaikat. Amennyiben a választott kurzust már vissza tudják igazolni, akkor le lehet foglalni a szállást vagy az utazást. Szállás esetén érdemes mindig olyat választani, amely kötbér nélkül lemondható, ha esetleg csúszik a kifizetés vagy valami oknál fogva a képző visszalép. Ha már elköteleződtünk egy kurzusra vagy egy mobilitási célnak, nem csak utasbiztosítást kell kötni, de ajánlott úgynevezett sztornó-biztosítást is, ami garantálja, hogy az utazás saját hibánkból történő meghiúsulása (pl. utazás előtti betegség) esetén sem ér minket anyagi kár. A pályázat kiírója a kurzust szervező intézményekre nézve felelősség-biztosítást is figyelhet, ezért arról is érdemes meggyőződnünk, hogy a befogadó intézmény rendelkezik-e ilyennel. (Ez magyarországi regisztrált felnőttképző intézményeknél törvényi előírás.) A külföldi iskoláknál megvalósuló projekthetek kapcsán a diákcsoportoknak mindenképpen érdemes egy olyan céghez fordulni segítségért, aki több intézménnyel áll kapcsolatban, és akár utazási irodai jogosultsággal is rendelkezik, hogy a megvalósítás gördülékeny és problémamentes legyen” – sorolta a legfontosabb pontokat Véghné Juhász Krisztina.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.