Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szabadesésben az iráni valuta: ki tudja, hol áll meg?
No menu items!

Szabadesésben az iráni valuta: ki tudja, hol áll meg?

Kép forrása: Bigstock

Miközben Irán politikailag egyre inkább elszigetelődik, a gazdasági válság pedig egyre súlyosbodik, a helyi fizetőeszköz megállíthatatlanul zuhan: ha valaki egy iráni pénzváltóban egy eurót akar venni, annak most 530 ezer riált kell letennie az asztalra.

Az újabb uniós szankciókat követően az iráni valuta tovább zuhant. Az ország pénzváltóiban a dollár árfolyama kedden először lépte át az 500 ezer riálos határt, az euró árfolyama pedig 530 500 rial körülire emelkedett. Az EU hétfőn újabb szankciókat vezetett be iráni tisztségviselők ellen a közelmúltbeli tüntetésekkel összefüggésben elkövetett súlyos emberi jogi jogsértések miatt – számolt be a Spiegel.

Pénzügyi szakértők szerint a szankciók és Irán politikai elszigeteltsége az egyik fő oka a riál leértékelődésének. A 2015-ös bécsi atomalku felújítására irányuló tárgyalások megrekedése szintén elbizonytalanította a devizapiaci kereskedőket. Az atomalku jövője bizonytalan.

Az elmúlt tíz évben a riál több mint 90 százalékot veszített értékéből az euróval szemben.

A közelmúltbeli tüntetéseket egy iráni kurd nő, Dzsina Mahsza Amini halála váltotta ki. A 22 éves Amini szeptember közepén halt meg a rendőrség őrizetében, miután az erkölcsrendészet letartóztatta az iszlám öltözködési szabályok megsértése miatt. A tiltakozások az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb válságába sodorták a politikai vezetést.

A lakosságot az 50 százalékos infláció is sújtja. Sok iráni ezért a lehető legbiztonságosabb befektetési lehetőséget keresi pénzének, és külföldi valutát, például eurót és dollárt vásárol. Ez további nyomást gyakorol a hazai valuta, a riál árfolyamára.

Az iráni központi bank igyekszik ezt ellensúlyozni. Bejelentette egy új “devizaváltó központ” megnyitását, hogy a polgárok könnyebben hozzáférhessenek a külföldi valutához. A központi bank így próbálja visszaszerezni a kereskedés feletti ellenőrzést is. Az utcán és sok pénzváltóban ugyanis az árfolyam jelentősen eltér a központi bank hivatalosan rögzített árfolyamától. Mohammad Reza Farzin, a központi bank vezetője szerint a cél az, hogy a “rögzített árfolyam egyben piaci árfolyam is legyen“.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.