Kezdőlap Gazdaság Szijjártó: négy hónap maradt az 5,5 százalékos növekedés elérésére
No menu items!

Szijjártó: négy hónap maradt az 5,5 százalékos növekedés elérésére

“Az amerikai cégek számítanak a második legnagyobb beruházónak Magyarországon”. Fotó: MTI/Soós Lajos

Mindössze négy hónap maradt arra, hogy a magyar GDP idei növekedés elérje a kitűzött 5,5 százalékos célt. Ezért küzd minden egyes nap a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs – jelentette ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Amennyiben a GDP növekedés idei üteme eléri az 5,5 százalékot, az állam a jövő év elején visszafizeti a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Beruházási verseny

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a Magyarországnál nagyobb és erősebb államokat sikerül sorozatosan legyőzni a beruházásokért folytatott versenyben. Ahogyan ez most is történt, ugyanis bejelentették az amerikai központú Huntsman vegyipari vállalat pétfürdői fejlesztő- és gyártóüzemének újabb bővítését.

Rámutatott: folytatni kell a beruházási körülmények javítását, meg kell szüntetni a növekedés útjában álló egyes bürokratikus akadályokat.

A tájékoztatás szerint a Huntsman több mint 16 milliárd forintos projektje, amelyet a magyar kormány nagyjából 1,1 milliárd forinttal támogat, a tervek szerint 2023 közepére zárul le. Ennek nyomán a cég a meglévő 131 alkalmazottjának megtartása mellett tizenkét munkatárssal bővíti létszámát.

Szijjártó kiemelte, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdaságai is szívesen látták volna ezt a beruházást, azonban a vállalat úgy döntött, annak ellenére is Magyarországot választja, hogy létesítményeivel jelen van több mint hetven országban.

Hozzátette, modern technológiájú gépeket szereznek be, illetve tízezer négyzetméterrel bővítik a gyártási felületet Pétfürdőn, ami jelentős kapacitásnövelést jelent, ez pedig a magyar kivitelt is segíti, hiszen az itt előállított termékek legnagyobb részét exportálják.

Az USA a második legnagyobb

A miniszter arról is beszámolt, hogy az amerikai cégek számítanak a második legnagyobb beruházónak Magyarországon, az idei év első öt hónapjában pedig 30 százalékkal nőtt az Egyesült Államokba irányuló magyar export. Végezetül aláhúzta, hogy a vegyipar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata. Az idei első félévben minden idők legmagasabb termelési értékét jegyezték fel az ágazatban. 3700 milliárd forintot, ez 20 százalékkal magasabb az eddigi rekordnál, 2019 első félévénél.

A Huntsman 2020-ban csaknem hatmilliárd dollár árbevételt ért el világszerte. Vegyipari termékei száma több ezerre tehető. Több mint hetven létesítményt működtet körülbelül harminc országban, összesen nagyjából kilencezer embert foglalkoztat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.