Kezdőlap Gazdaság Szolgáltatás-külkereskedelem - 790 millió euró többlet
No menu items!

Szolgáltatás-külkereskedelem – 790 millió euró többlet

A szolgáltatások euróban számított exportja 40,1, importja 25,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 790 millió euró volt, 1634 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén az előző negyedévihez képest még tovább fokozódtak – tette hozzá a jelentés.

A többlet jelentős mérséklődése elsősorban a turizmus aktívumának drasztikus, 85,6 százalékos visszaesésével magyarázható, de hozzájárult a szállítási szolgáltatások és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének 69,4 százalékos, illetve 35,6 százalékos romlása is.

Az idegenforgalmi exportbevételek a második negyedévben 71,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az első negyedévi 22,8 százalékos visszaesés után, míg az import 45,2 százalékkal csökkent az előző negyedévi 12,3 százalékot követően.

Egyedül az idegenforgalom egyenlege 863 millió euróval maradt el az egy évvel korábbitól, míg a szállítási szolgáltatásoké 551 millióval a bérmunka díjbevételi többlet pedig 156 millió euróval csökkent.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 57 százalék volt, de mindössze 117 millió euró aktívumot hoztak a második negyedévben, ami 49 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbitól.

A szállítási szolgáltatások 21, és a turizmus 11 százalékkal részesedtek a teljes exportból és 243 millió euróval, illetve 145 millió euróval járultak hozzá az exporttöbblethez.

Importban is ugyanezek a szolgáltatáscsoportok domináltak. Az üzleti szolgáltatások részesedése 67 százalékos volt, míg a szállítási szolgáltatások 19, a turizmus 9,3 százalékkal részesedett a teljes importból.

Az első fél évben a szolgáltatások exportja 24,6 százalékkal, az import 15,0 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérve. Az exporttöbblet 2,448 milliárd eurót tett ki, 1,887 milliárd euróval maradt el az egy évvel korábbitól.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Erősödéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.  

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn.

Helyreállítási alap. Az EU elfogadta újabb négy tagállam tervét

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása. A testület elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén.

Matolcsy: több digitális, kevesebb építési beruházásra lenne szükség

Az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet - bírálja a beruházások szerkezetét és ebből a szempontból érvel a magas költségvetési deficit ellen e heti írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hírek

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília

A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Házassági vagyonjog – tévhitek. A szerződés tiszta helyzetet teremt

A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt, a házastársak biztonságát is szolgálja - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Vatikán – 65 millió euró deficit. Nyilvános a vagyonnyilatkozat is

A Vatikán első alkalommal hozott nyilvánosságra információkat a birtokában álló ingatlanokról: a Szentszék eddigi legrészletesebb vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy több mint ötezer ingatlannal rendelkezik szerte a világon.

Világörökség. Kilenc új helyszín az UNESCO listáján

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Olaszország: Tűzvész tombol Szardínián

Négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra Szardínia szigetén, amelynek nyugati térségében tűz pusztít.

Németországban újabb csúcs felé közelíthet az új fertőzöttek napi száma

Németországban két hónapon belül százezerre is emelkedhet a koronavírussal fertőzöttek napi száma, hacsak nem olttatják be magukat többen

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Gazdaság

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom