Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Szolgáltatás-külkereskedelem - 790 millió euró többlet
No menu items!

Szolgáltatás-külkereskedelem – 790 millió euró többlet

A szolgáltatások euróban számított exportja 40,1, importja 25,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 790 millió euró volt, 1634 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén az előző negyedévihez képest még tovább fokozódtak – tette hozzá a jelentés.

A többlet jelentős mérséklődése elsősorban a turizmus aktívumának drasztikus, 85,6 százalékos visszaesésével magyarázható, de hozzájárult a szállítási szolgáltatások és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének 69,4 százalékos, illetve 35,6 százalékos romlása is.

Az idegenforgalmi exportbevételek a második negyedévben 71,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az első negyedévi 22,8 százalékos visszaesés után, míg az import 45,2 százalékkal csökkent az előző negyedévi 12,3 százalékot követően.

Egyedül az idegenforgalom egyenlege 863 millió euróval maradt el az egy évvel korábbitól, míg a szállítási szolgáltatásoké 551 millióval a bérmunka díjbevételi többlet pedig 156 millió euróval csökkent.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 57 százalék volt, de mindössze 117 millió euró aktívumot hoztak a második negyedévben, ami 49 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbitól.

A szállítási szolgáltatások 21, és a turizmus 11 százalékkal részesedtek a teljes exportból és 243 millió euróval, illetve 145 millió euróval járultak hozzá az exporttöbblethez.

Importban is ugyanezek a szolgáltatáscsoportok domináltak. Az üzleti szolgáltatások részesedése 67 százalékos volt, míg a szállítási szolgáltatások 19, a turizmus 9,3 százalékkal részesedett a teljes importból.

Az első fél évben a szolgáltatások exportja 24,6 százalékkal, az import 15,0 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérve. Az exporttöbblet 2,448 milliárd eurót tett ki, 1,887 milliárd euróval maradt el az egy évvel korábbitól.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...