Kezdőlap Címkék 2020 második negyedév

2020 második negyedév

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Lakáspiac – sokan még kivárnak

A használt lakások 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak az idei második negyedévben, de a járvány bizonytalan alakulása és az állami lakástámogatási rendszer bővítése miatt sokan kivárnak - közölte az ingatlan.com.

Fizetési mérleg. 847 millió euró hiány a második negyedévben

A folyó fizetési mérleg hiánya 847 millió euró volt a második negyedévben, az első negyedévi 317 millió euró és az egy évvel korábbi 446 millió euró többlettel szemben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Rekordmértékben zsugorodtak a G20-ak

A koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések miatt rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport GDP-je a második negyedévben.

A dél-afrikai GDP 51 százalékkal zsugorodott

A koronavírus-járvány következményeként a Dél-Afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) 51 százalékkal zuhant a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve. Éves összehasonlításban 17,1 százalékos volt a visszaesés.

Elemzők: legfeljebb 6 százalékos lehet az éves visszaesés

A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatai láttán óvatos optimizmussal tekintenek a következő negyedév elé az elemzők. A korábban feltételezetthez képest gyorsabb kilábalást várnak, ami nem jelent pozitív éves növekedési adatot, de lényegesen mérséklődhet a visszaesés mértéke.

KSH: a szolgáltatások húzták le a GDP-t

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévben. Ehhez a szolgáltatások 6,8 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal.

Olaszország. A vártnál nagyobbat zuhant a GDP

A második negyedévben az előzetes becslésnél és a piaci várakozásoknál is nagyobb mértékben esett vissza az olasz bruttó hazai termék (GDP) - jelentette az Istat olasz nemzeti statisztikai hivatal.

Szolgáltatás-külkereskedelem – 790 millió euró többlet

A szolgáltatások euróban számított exportja 40,1, importja 25,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 790 millió euró volt, 1634 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: júniusról júliusra 23 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma

A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 224 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagyot zuhant az amerikai bankok profitja

Kevesebb mint harmadára csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a második negyedévben - derült ki a Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) adataiból.

OECD – A brit visszaesés a legnagyobb

A koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések miatt példátlan mértékben esett vissza az OECD-országok gazdasági teljesítménye a második negyedévben. A legnagyobb zuhanást Nagy-Britanniában mérték.

Recesszióba süllyedt a norvég gazdaság

Recesszióba került a norvég gazdaság, miután a második egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP a június végével zárult három hónapban az előző negyedévhez viszonyítva.

A vártnál kisebbet zuhant a német GDP

Rekordmértékben, ugyanakkor a becsültnél valamivel szerényebben csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány szinte teljes egészében megbénította a gazdaságot.

MNB: 70 százalék fölé nőtt az államadósság

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 1094 milliárd forintot, a negyedéves GDP 10,6 százalékát tette ki a második negyedévében. A június végén zárult egy évben pedig 2277 milliárd forint, a GDP 4,9 százaléka volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Negatív meglepetés – elemzők a gazdaság teljesítményéről

Az elemzők a GDP kisebb második negyedévi visszaesésére számítottak, de úgy vélik, a magyar gazdaság teljesítménye az idei zsugorodást követően felpattanhat, és jövőre a növekedés 3-5 százalék között lehet.

KSH: 13,6 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy-Britannia – recesszió: ötödével zsugorodott a GDP

A koronavírus-járvány közvetlen gazdasági hatásaként rekordmértékben csökkent a brit GDP a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS).

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Példátlanul nagyot zsugorodott az európai gazdaság

Az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU egészében 11,9 százalékkal esett vissza a hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve - közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.