Kezdőlap Címkék 2020 második negyedév

2020 második negyedév

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Lakáspiac – sokan még kivárnak

A használt lakások 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak az idei második negyedévben, de a járvány bizonytalan alakulása és az állami lakástámogatási rendszer bővítése miatt sokan kivárnak - közölte az ingatlan.com.

Fizetési mérleg. 847 millió euró hiány a második negyedévben

A folyó fizetési mérleg hiánya 847 millió euró volt a második negyedévben, az első negyedévi 317 millió euró és az egy évvel korábbi 446 millió euró többlettel szemben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Rekordmértékben zsugorodtak a G20-ak

A koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések miatt rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport GDP-je a második negyedévben.

A dél-afrikai GDP 51 százalékkal zsugorodott

A koronavírus-járvány következményeként a Dél-Afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) 51 százalékkal zuhant a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve. Éves összehasonlításban 17,1 százalékos volt a visszaesés.

Elemzők: legfeljebb 6 százalékos lehet az éves visszaesés

A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatai láttán óvatos optimizmussal tekintenek a következő negyedév elé az elemzők. A korábban feltételezetthez képest gyorsabb kilábalást várnak, ami nem jelent pozitív éves növekedési adatot, de lényegesen mérséklődhet a visszaesés mértéke.

KSH: a szolgáltatások húzták le a GDP-t

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévben. Ehhez a szolgáltatások 6,8 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal.

Olaszország. A vártnál nagyobbat zuhant a GDP

A második negyedévben az előzetes becslésnél és a piaci várakozásoknál is nagyobb mértékben esett vissza az olasz bruttó hazai termék (GDP) - jelentette az Istat olasz nemzeti statisztikai hivatal.

Szolgáltatás-külkereskedelem – 790 millió euró többlet

A szolgáltatások euróban számított exportja 40,1, importja 25,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 790 millió euró volt, 1634 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: júniusról júliusra 23 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma

A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 224 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagyot zuhant az amerikai bankok profitja

Kevesebb mint harmadára csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a második negyedévben - derült ki a Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) adataiból.

OECD – A brit visszaesés a legnagyobb

A koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések miatt példátlan mértékben esett vissza az OECD-országok gazdasági teljesítménye a második negyedévben. A legnagyobb zuhanást Nagy-Britanniában mérték.

Recesszióba süllyedt a norvég gazdaság

Recesszióba került a norvég gazdaság, miután a második egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP a június végével zárult három hónapban az előző negyedévhez viszonyítva.

A vártnál kisebbet zuhant a német GDP

Rekordmértékben, ugyanakkor a becsültnél valamivel szerényebben csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány szinte teljes egészében megbénította a gazdaságot.

MNB: 70 százalék fölé nőtt az államadósság

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 1094 milliárd forintot, a negyedéves GDP 10,6 százalékát tette ki a második negyedévében. A június végén zárult egy évben pedig 2277 milliárd forint, a GDP 4,9 százaléka volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Negatív meglepetés – elemzők a gazdaság teljesítményéről

Az elemzők a GDP kisebb második negyedévi visszaesésére számítottak, de úgy vélik, a magyar gazdaság teljesítménye az idei zsugorodást követően felpattanhat, és jövőre a növekedés 3-5 százalék között lehet.

KSH: 13,6 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy-Britannia – recesszió: ötödével zsugorodott a GDP

A koronavírus-járvány közvetlen gazdasági hatásaként rekordmértékben csökkent a brit GDP a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS).

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Példátlanul nagyot zsugorodott az európai gazdaság

Az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU egészében 11,9 százalékkal esett vissza a hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve - közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Friss

Két hetet adtak, hogy csökkentsék az üzemanyagárakat

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat.

A Mol jelentős eredményeket ért el 2023-ban

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el.

A 4 évszakos abroncsban egyre jobban hiszünk

Ellentmondásos számok láttak napvilágot az európai abroncspiacon. A legfontosabb üzenet: a piacon a téli abroncs mellett a négyévszakos eladása növekedett a legjobban.

Adókockázatokkal is együtt jár az üzemanyagkártya

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az elszámolás tekintetében. A piacon jelenleg széles körben alkalmazott konstrukció azonban adókockázatot jelenthez, amely kiküszöbölhető lehet egy új konstrukció kialakításával, állapították meg a Deloitte szakértői.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.