Hirdetés
Kezdőlap Hírek Tajvan miatt nem kér Kína a litván marhahúsból
No menu items!

Tajvan miatt nem kér Kína a litván marhahúsból

Illusztráció: Bigstock

Kína felfüggesztette a litván marhahús behozatalát a két ország között Tajvan kapcsán kialakult feszültségek közepette.

A litván marha behozatalának felfüggesztéséről szóló döntést Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő nem kívánta kommentálni. A szóvivő mindazonáltal ismételten arra szólította fel Vilniust, hogy orvosolja hibáit és térjen vissza ez “egy Kína” elvéhez.

A kínai vámszolgálat nem fűzött indoklást a behozatali korlátozásról hozott döntéshez. Hasonló intézkedést jellemzően olyan esetben alkalmaznak, ha a húsáru származási helyéről az állatállományt sújtó járványt jelentenek, ám Litvánia nem jelentett ilyesmit a közelmúltban.

Kína és Litvánia viszonya azt követően romlott meg, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a Kína által saját területének tartott Tajvannal.

Tajvan novemberben nyitotta meg Vilniusban saját nevét viselő képviseleti irodáját. A kínai külügyminisztérium akkor azzal fenyegette meg Litvániát, hogy “megfizet majd azért, amit tett“. Peking még augusztusban arra szólította fel Vilniust, hogy fokozza le a kínai fővárosban állomásozó külképviseletét, és hívja vissza nagykövetét. Ezzel egy időben Kína is visszahívta saját, Litvániában állomásozó nagykövetét.

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében eljárást kezdeményezett Kínával szemben a Litvániát érintő diszkriminatív kereskedelmi korlátozásai miatt. Az ügyben az Egyesült Államok és Ausztrália után hétfőn az Egyesült Királyság is támogatásáról biztosította az EU-t. Peking cáfolja a Litvániával szemben alkalmazott gazdasági kényszerítésről szóló vádakat. Csao keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Kína folyamatosan betartja a WTO szabályait.

Tajvan mindeközben igyekszik növelni a litván áruk importját. A Taiwan News című helyi lap internetes kiadásában a múlt héten megjelent cikk szerint Tajvan decemberben mintegy 24 ezer üveg rumot vásárolt Litvániától a kínai szankciók ellensúlyozására hivatkozva.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...