Kezdőlap Világgazdaság Tavaszra leürülnek a tárolók, az EU koordinált fellépést akar energiaügyben
No menu items!

Tavaszra leürülnek a tárolók, az EU koordinált fellépést akar energiaügyben

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió vezetői erősebb koordinációt sürgetnek a tagállamok között a következő télre való felkészülésben, mivel egyre csökkennek az Oroszországból érkező földgázszállítások, ami az energiaárak ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

A kormányfők a következő, december 15-i csúcstalálkozójukon a Bloomberg által látott politikai nyilatkozattervezet szerint a közös gázbeszerzéssel és a kereslet összevonásával, a tárolók feltöltésével és a 2023-2024-es télre vonatkozó vészhelyzeti tervek korai kidolgozásával kapcsolatos munka előmozdítására fognak felszólítani.

Bár az EU tartalékai az idei fűtési szezon kezdetére majdnem megteltek, az aggodalom az, hogy a tagállamok áprilisra elhasználják a tárolókban lévő gáz nagy részét, és a folyamatos ellátási szűkösség közepette az újratöltés nehezebbé válik.

A vezetők azt is tervezik, hogy hangsúlyozzák az innovációba, az infrastruktúrába és az energiahatékonyságba történő beruházások fellendítésének fontosságát, hogy fokozatosan megszűnjön a blokk orosz importtól való függősége, felgyorsuljon a tiszta gazdaságra való áttérés és az ellátás biztonsága – olvasható a nyilatkozatban, amely még változhat az elfogadás előtt. Oroszország korábban az EU legnagyobb földgázszállítója volt.

Az energiaválság háztartásokra és vállalatokra gyakorolt hatásának korlátozása érdekében a blokk már megállapodott olyan intézkedések bevezetéséről, mint a váratlan nyereségre kivetett adó és az önkéntes energiaigény-csökkentési célok. A tagállamok többsége számára ez nem elég a gazdaság védelmére, ugyanakkor a gázárak megfékezésére irányuló gyors megállapodás eddig nem született.

Az uniós energiaügyi miniszterek december 13-i rendkívüli ülésének eredményétől függően a csúcstalálkozón szóba kerülhet a gázárplafon kérdése is.

Kevesebb mint egy héttel a miniszteri találkozó előtt a tagállamok megosztottak az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve által az úgynevezett piaci korrekciós mechanizmus bevezetésére tett javaslattal kapcsolatban, amely a gázárak felső határát 275 euróban (287,94 USD) határozná meg.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest