Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Tavaszra leürülnek a tárolók, az EU koordinált fellépést akar energiaügyben
No menu items!

Tavaszra leürülnek a tárolók, az EU koordinált fellépést akar energiaügyben

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió vezetői erősebb koordinációt sürgetnek a tagállamok között a következő télre való felkészülésben, mivel egyre csökkennek az Oroszországból érkező földgázszállítások, ami az energiaárak ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

A kormányfők a következő, december 15-i csúcstalálkozójukon a Bloomberg által látott politikai nyilatkozattervezet szerint a közös gázbeszerzéssel és a kereslet összevonásával, a tárolók feltöltésével és a 2023-2024-es télre vonatkozó vészhelyzeti tervek korai kidolgozásával kapcsolatos munka előmozdítására fognak felszólítani.

Bár az EU tartalékai az idei fűtési szezon kezdetére majdnem megteltek, az aggodalom az, hogy a tagállamok áprilisra elhasználják a tárolókban lévő gáz nagy részét, és a folyamatos ellátási szűkösség közepette az újratöltés nehezebbé válik.

A vezetők azt is tervezik, hogy hangsúlyozzák az innovációba, az infrastruktúrába és az energiahatékonyságba történő beruházások fellendítésének fontosságát, hogy fokozatosan megszűnjön a blokk orosz importtól való függősége, felgyorsuljon a tiszta gazdaságra való áttérés és az ellátás biztonsága – olvasható a nyilatkozatban, amely még változhat az elfogadás előtt. Oroszország korábban az EU legnagyobb földgázszállítója volt.

Az energiaválság háztartásokra és vállalatokra gyakorolt hatásának korlátozása érdekében a blokk már megállapodott olyan intézkedések bevezetéséről, mint a váratlan nyereségre kivetett adó és az önkéntes energiaigény-csökkentési célok. A tagállamok többsége számára ez nem elég a gazdaság védelmére, ugyanakkor a gázárak megfékezésére irányuló gyors megállapodás eddig nem született.

Az uniós energiaügyi miniszterek december 13-i rendkívüli ülésének eredményétől függően a csúcstalálkozón szóba kerülhet a gázárplafon kérdése is.

Kevesebb mint egy héttel a miniszteri találkozó előtt a tagállamok megosztottak az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve által az úgynevezett piaci korrekciós mechanizmus bevezetésére tett javaslattal kapcsolatban, amely a gázárak felső határát 275 euróban (287,94 USD) határozná meg.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...