Hirdetés
Kezdőlap Budapest Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a főváros
No menu items!

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a főváros

Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetésből – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A budapesti közösségi költségvetés idei nyertes ötleteit ismertető közleményükben azt írták: lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, a tavalyinál mintegy 60 százalékkal több, 21 ezer 858 szavazó vett részt az idei közösségi költségvetés – egymilliárd forintos keretének felhasználásáról – rendezett szavazáson.

Idén is három kategóriában versenyeztek az ötletek, “taroltak” a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a “városzöldítő” ötletek – tudatták.

Tájékoztatásuk szerint az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek az idei szavazáson.

Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése, gyalogos terek árnyékolása, fedett kerékpártárolók, és egy aktív közlekedést jutalmazó applikáció is megvalósul – sorolta a Főpolgármesteri Hivatal.

Beszámoltak arról, hogy elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok futónövényekkel takarására, lugasok kialakítására 3651 szavazat érkezett, a megvalósítás költsége 50 millió forint. Közterületi gyalogos terek – szintén 50 millió forintos keretből történő – árnyékolására 3283 szavazat érkezett; a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton megkönnyítő fejlesztésekre 2897-en szavaztak; a megvalósításra ebben az esetben is 50 millió forintot szánnak.

Közösségi kertek létrehozására 2879 szavazat érkezett, a megvalósítás kerete szintén 50 millió forint, továbbá 12 046 voks érkezett a belvárosi növényzet dúsítására, erre a célra 133 millió forint jut. A gyalogátkelőhelyek – 50 millió forintos keretből történő – biztonságosabbá tételére 3982-en szavaztak. Kiemelt fontosságú helyszíneken gyalogátkelőhelyek létesítésére – 133 millió forintból – 6856 szavazat érkezett, kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése pedig 15 102-en voksoltak. Utóbbi megvalósítására 133 millió forintot szán a Főpolgármesteri Hivatal.

Az ötleteket a fővárosi önkormányzat valósítja meg, nem a nyertes ötletgazdák. A megvalósítást alapos tervezés és sok esetben társadalmi egyeztetés előzi meg, ezért “előfordulhat, hogy 1-2 évig eltartanak, főleg az összetettebb projektek esetében” – írták a közleményben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.