Hirdetés
Kezdőlap Budapest Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a főváros
No menu items!

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a főváros

Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetésből – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A budapesti közösségi költségvetés idei nyertes ötleteit ismertető közleményükben azt írták: lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, a tavalyinál mintegy 60 százalékkal több, 21 ezer 858 szavazó vett részt az idei közösségi költségvetés – egymilliárd forintos keretének felhasználásáról – rendezett szavazáson.

Idén is három kategóriában versenyeztek az ötletek, “taroltak” a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a “városzöldítő” ötletek – tudatták.

Tájékoztatásuk szerint az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek az idei szavazáson.

Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése, gyalogos terek árnyékolása, fedett kerékpártárolók, és egy aktív közlekedést jutalmazó applikáció is megvalósul – sorolta a Főpolgármesteri Hivatal.

Beszámoltak arról, hogy elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok futónövényekkel takarására, lugasok kialakítására 3651 szavazat érkezett, a megvalósítás költsége 50 millió forint. Közterületi gyalogos terek – szintén 50 millió forintos keretből történő – árnyékolására 3283 szavazat érkezett; a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton megkönnyítő fejlesztésekre 2897-en szavaztak; a megvalósításra ebben az esetben is 50 millió forintot szánnak.

Közösségi kertek létrehozására 2879 szavazat érkezett, a megvalósítás kerete szintén 50 millió forint, továbbá 12 046 voks érkezett a belvárosi növényzet dúsítására, erre a célra 133 millió forint jut. A gyalogátkelőhelyek – 50 millió forintos keretből történő – biztonságosabbá tételére 3982-en szavaztak. Kiemelt fontosságú helyszíneken gyalogátkelőhelyek létesítésére – 133 millió forintból – 6856 szavazat érkezett, kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése pedig 15 102-en voksoltak. Utóbbi megvalósítására 133 millió forintot szán a Főpolgármesteri Hivatal.

Az ötleteket a fővárosi önkormányzat valósítja meg, nem a nyertes ötletgazdák. A megvalósítást alapos tervezés és sok esetben társadalmi egyeztetés előzi meg, ezért “előfordulhat, hogy 1-2 évig eltartanak, főleg az összetettebb projektek esetében” – írták a közleményben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felrobbanhat az olaj ára, ha Kína beindul

Kína világjárvány utáni újranyitása nagyobb hajtóereje lesz az olajáraknak, mint az orosz nyersolajra vonatkozó ársapka - véli Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter. Véleményét energiaipari szakemberek is osztják.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Hírek

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom