Hirdetés
Kezdőlap Hírek Újabb 2200 járatot törölt a Lufthansa
No menu items!

Újabb 2200 járatot törölt a Lufthansa

A Lufthansa forgalmas nyárra számított, de tervei füstbe mehetnek. Illusztráció: Bigstock

A Lufthansa újabb 2200 járatot törölt, miután a koronavírus-fertőzések növekedése súlyosbította a létszámhiányt, tovább fokozva ezzel az európai utazási káoszt a kritikus nyári vakációs időszak kezdetén.

A német légitársaság júliusra és augusztusra belföldi és európai útvonalakat is törölt – közölte egy szóvivő. Ez a hónap elején bejelentett 900 járattörlést követi. A frankfurti tőzsdén a Lufthansa árfolyama 3,3 százalékot esett.

A koronavírus okozta járatritkítások feloldásával az utazási kereslet drámaian megugrott Európában, így egyes légitársaságok nehezen tudtak megbirkózni a feladattal, és az utasoknak hosszú órákat kellett vesztegelniük a reptereken a járattörlések miatt. A koronavírus-fertőzések újbóli felfutása egyre több munkahelyi hiányzást okoz, ami súlyosbítja az akut munkaerőhiányt.

A problémát fokozza a munkaerő növekvő nyugtalansága, mivel a dolgozók az inflációval lépést tartó béremelésre törekszenek, és munkabeszüntetéssel fenyegetnek, vagy már sztrájkolnak is olyan légitársaságoknál, mint a Ryanair és a British Airways.

A fejlemények újabb csapást mérnek az európai légiközlekedési ágazatra, amelyet a járvány az egyik legsúlyosabban érintett, mivel a légitársaságok és a repülőterek több milliárd eurós veszteséget szenvedtek el, miután a vírus egy évtizedes utazási bummot tört meg. A légitársaságok az egészségügyi válság idején csökkentették a személyzet létszámát, és csak lassan kezdtek toborzásba, mivel aggódtak a jegyeladások miatt.

A Lufthansa – amely forgalmas nyárra, illetve a jegyeladások fellendülésére és adósságának csökkenésére számított -, 2022-re a 2019-es szint 75 százalékának megfelelő kapacitás bevetését tervezte. Bár Carsten Spohr vezérigazgató a múlt hónapban azt mondta, hogy “mentálisan kipipálta a válságot“, a közelmúltbeli problémák ismét megingathatják a nyári terveket. (Bloomberg)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.