Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Újabb csúcson a befektetési alapok vagyona
No menu items!

Újabb csúcson a befektetési alapok vagyona

Februárban ismét csúcsot döntött a befektetési alapokban kezelt összeg, de a növekedés üteme lassult a korábbi hónapokhoz képest – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A szervezet 25 tagja február végén 6973 milliárd forintot kezelt befektetési alapokban, ami 43 milliárd forintos, vagyis 0,6 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A kötvényalapoknál 7 hónap után ismét tőkekiáramlás következett, ám a 3,6 milliárd forintos összeg a kategória méretéhez képest csekély. A csökkenésért a hosszú futamidejű alapok, valamint az elmaradt hozamok okolhatók. a kötvényalapok vagyona 0,6 százalékkal 1516,4 milliárd forintra visszaesett.

A vegyes alapok 57 milliárd forintos tőkebeáramlást értek el, amely a legmagasabb érték a kategóriák között, de ebből 30 milliárd forint technikai beáramlás volt egy téves besorolás helyreigazítása miatt. Mivel a hozamok is pozitívan alakultak, az összvagyon 5,0 százalékkal 1422,8 milliárd forintra nőtt február végére.

Emelkedéssel zártak a részvényalapok is. A tőkebeáramlás összege 14 milliárd forint, amihez hozzájárult egy új részvényalap is. A növekedést a hozamok is támogatták, így a részvényalapok vagyona 4 százalékkal 656,9 milliárd forintra bővült.

Az ingatlanalapok tőkekiáramlása 1 milliárd forint alatt maradt, amit a hozamok, és az árfolyammozgások ellensúlyoztak, így a nettó eszközérték 0,3 százalékkal lett több, 1666,6 milliárd forint volt a hónap végén.

A pénzpiaci alapok 3,4 milliárd forintos, tehát viszonylag jelentős tőkekiáramlással zártak februárban. Mivel a hozamok sem nőttek jelentősen, a vagyon 7,9 százalékkal 37,96 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokból februárban közel 36,5 milliárd forintos tőkekiáramlás történt. (Ebből 30 milliárd virtuális kiáramlás volt, ami a vegyes alapoknál beáramlásként jelent meg.) A hozamok sem segítették a növekedést, így a kategória vagyona 5,7 százalékkal 748,5 milliárd forintra csökkent.

Az árupiaci alapoknál a 4 milliárd forintos tőkekiáramlás meghatározó a kategória méretéhez képest, és a hozamok sem alakultak kedvezően, így 16,8 százalékkal 44,8 milliárd forintra csökkent a vagyonuk.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok 8 milliárd forintos tőkebeáramlást, és jelentős hozamot értek el, a vagyonuk így 1,9 százalékkal 691 milliárd forintra nőtt – olvasható a közleményben.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...