Hirdetés
Kezdőlap Menedzser Akadémia Útimorzsák Ronaldo hazájából - Portugália: felszálló pályán
No menu items!

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

 

Rég nem érzett sült gesztenye illata terjengett Lisszabon utcáin november második felében – a tél közeledtével ott még és már kapható ez a csemege. Turista turista hátán, szárnyal az idegenforgalom, amely a portugál gazdaság egyik húzóágazata mintegy 16 százalékos GDP-részesedéssel. Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban, s 2024-re is kedvezőek a kilátások.

Az üzleti életet nem rendítette meg, hogy november második hetében lemondott a 2015 óta miniszterelnök António Costa. Egyik miniszterét és a kabinetfőnökét korrupcióval vádolják, nyilatkozata szerint a kormányfő keze és lelkiismerete tiszta. (Az államfő 2024 március 10-re írta ki a választásokat, feloszlatta a parlamentet is. A törvényhozás azonban még egy ideig a helyén marad, hogy elfogadja az ország jövő évi költségvetését.) A szocialista Costa és csapata jól kezelte az elmúlt évek válsághullámait, erről még lesz szó később.

Foci és lítium

A foci mindent felülír Portugáliában, a teltházas vendéglőkben, a sörözőkben szinte éjjel nappal megy a labdarúgó mérkőzések közvetítése a számtalan sportcsatornán a világ minden részéről. A forgalmasabb utcákon egymást érik az úgynevezett fociboltok, ahol ezernyi labdarúgással és csapatokkal kapcsolatos tárgy kapható. Névvel és számmal ellátott mezek, sálak, tréningruhák, labdák, fényképek, kupák, sporttáskák, stoplis cipők – és a sort hosszan lehet folytatni. Elnézve a vásárlók hadát, nagy bizniszről van szó.

Hasonlóan nagy üzletnek ígérkezik – ha egyáltalán megvalósul – a lítiumkitermelés. (Ismeretes, hogy a lítium alapanyaga az elektromos meghajtású autók akkumulátorainak.) Portugália rendelkezik kontinensünk egyik legnagyobb lítium-készletével. De nem biztos, hogy a kitermelés megkezdődik, ugyanis meglehetősen nagy a lakosság és a környezetvédők tiltakozása a bányaprojektek ellen. Így igencsak kérdéses, hogy Portugália Európa egyik lítium-nagyhatalma lesz-e, ahogy azt a kormány szeretné, szerette volna.

Főbb gazdasági mutatók

Látványosan lerázta magáról a portugál gazdaság a válsághatásokat. Nagyot lépett előre az ország az elmúlt években bevezetett pénzügyi és gazdasági reformok nyomán. A középtávú gazdaságpolitika céljait a 2020 őszén kidolgozott Helyreállítási és Rugalmassági Terv határozza meg, amelynek alappillérei a szociális rugalmasság, a digitális és a zöld átmenet.

A portugál jegybak előrejelzése szerint idén a gazdasági növekedés 2,1, jövőre pedig 1,5 százalékos lesz. Az infláció az idei 5,5-ről 2024-ben 3,2, egy évvel később pedig 2,4 százalékra csökken. Erőteljesen mérséklődik Portugália GDP arányos adóssága, amely idén a bruttó hazai termék 103,4, jövőre pedig 100 százalékával lesz egyenlő. Az ország adósságrátája a spanyol, a belga és a francia szint alá süllyedt.

2022-ben Portugália a harmadik leginkább eladósodott ország volt az eurózónában, idén a hatodik helyre esett vissza. Ennek is köszönhető, hogy november közepén a Moody’s Baa2-ről A3-ra javította Portugália államkötvényeinek besorolását. A Moody’s felhívta a befektetők figyelmét az ország gazdaságának kedvező középtávú növekedési kilátásaira.

Bizonyára a javuló gazdasági kilátásokkal is összefügg, hogy például Lisszabonban szombaton és vasárnap is estig vannak nyitva az üzletek. Itt érdemes megjegyezni, hogy az utak javítása, a parkosítás, a köztéri parkok gondozása hétvégén sem szünetel. Ennek „titka” igen egyszerű: meg kell fizetni a hétvégi munkát.

Szárnyal az idegenforgalom

Sokat segít az autósoknak, hogy a városokban a fizetős utcákon minden sarkon tábla jelzi: ezen a szakaszon reggel 9 és este 7 között parkolási díjat kell fizetni. Nem kell kérdezősködni, a tájékoztatás egyértelmű. Valóban minden sarkon…

Az előrejelzés szerint idén 11 millió turista keresi fel az országot, az ágazat bevételei ismét rekordot döntenek. A hazánkkal csaknem azonos területű és lakosságú országban a munkanélküliség 6 százalék alatti. Az egy főre jutó GDP meghaladja a 37 ezer dollárt. A foglalkoztatottak kétharmada a szolgáltató szektorban, 24 százaléka az iparban, 9 százaléka pedig a mezőgazdaságban dolgozik.  (2021-ben Magyarországon és Portugáliában az egy főre jutó nettó jövedelem azonos volt.)

Az autógyártás és -összeszerelés (Toyota, Citroen, Volkswagen stb.) fontos tényezője a portugál iparnak. Idén az autógyárak bevétele várhatóan 24 milliárd euró lesz, s ez az ágazat adja az export 11 százalékát.

A szállodákban, az éttermekben meglehetősen sok külföldi dolgozik; Európából és a volt portugál gyarmatokról is jelentős a munkavállaló bevándorlók száma. Érdekesség, hogy a sétaló-utcákban a földre borított ponyvákról szemmel láthatóan külföldiek „márkás” női táskákat, öveket stb. kínálnak az arra járóknak. Ellentétben a világ legtöbb nagyvárosával, nem zavarják el a rendőrök a Gucci, YSL és egyéb hamisítványok árusait, s ők sem pakolják össze „boltjukat” a közeledő rendőrök miatt. Úgy tűnik, érvényesül az élni és élni hagyni elv és gyakorlat.

Kormányintézkedések

Visszatérve a portugál gazdaságra: a költségvetés többlete idén a GDP 1,1 százalékával lesz egyenlő. Pedig idén volt számos bevételt csökkentő és kiadást növelő tényező. Az inflációellenes és a családtámogatási intézkedések mellett a kormány 44 élelmiszeripari termék (kenyér, tej, rizs, hús, olaj, hal, tojás, sajt stb.) áfáját törölte el ideiglenesen. Az ibériai országban egyébként az élelmiszerek általános forgalmi adója 6 százalék. A tervek szerint jövőre megszüntetik a nem álladóan Portugáliában lakó külföldiek adókedvezményeit.

Márciusban 2,5 milliárd eurós intézkedés-csomagot indított útjára a kormány az alacsony jövedelmű családok megélhetési gondjainak enyhítésére. Egymillió család részesült energiaszámla és más kiadások támogatásában.

Portugália exportja tavaly 126 milliárd, importja pedig 132,5 milliárd euró volt. (A külkereskedelmi forgalom értéke a GDP 80 százalékával egyenlő.) Spanyolország, Franciaország és Németország a főbb exportpiacok, míg Portugália behozatalának döntő többsége ugyanebből a három országból származik.

Szállodai biztonság, süteménycsodák

Amikor e sorok írója napközben tért vissza a szállodába, érdekes dolog történt. Szobájában éppen takarítottak, s a takarítónő csak úgy adott zöld jelzést a belépésre, hogy előbb megbizonyosodott, nyitja-e a szoba lakójának kártyalap kulcsa az elektronikus zárat. (Nyitotta…) Igen fontos biztonsági intézkedés, érdemes átvenni.

Az egész világon híre van a portugál édesség- és süteménycsodáknak. Nehéz a kísértésnek ellenállni, de nincs is értelme. Ahogy meg kell kóstolni a tenger gyümölcseit is, amelyek közül ott a tőkehal a legnépszerűbb.

Harminchét éve az EU-ban

Portugália 1986-ban lett az EU teljes jogú tagja. Akkor Nyugat-Európa legszegényebb országa volt. A csatlakozás óta eltelt 37 esztendőben nagyot fejlődött az ország gazdasága, infrastruktúrája, ingatlan állománya, nem kevésbé idegenforgalma.

Az útimorzsák szerzője először a Salazar-diktatúra bukása, a szegfűs forradalom győzelme után, az elmúlt évszázad hetvenes éveinek második felében járt Portugáliában, azóta többször is. Megállapítható, hogy Lisszabon – a jelenlegi korrupciós vádak ellenére is – jól sáfárkodott az EU fejlesztési pénzeivel.

A következő években a kormányzati fókusz négy területre terjed ki:

  • a tengeri és a szárazföldi infrastruktúra fejlesztése
  • digitalizáció
  • erdő- és mezőgazdaság fejlesztése
  • megújuló/zöld energia

Közeledik az 50-dik évforduló

  1. április 25-én lesz az ötvenedik évfordulója a forradalom győzelmének, Portugália „új” időszámítása kezdetének. Vasco de Gama és Ronaldo hazája az ottani közvéleménykutatások szerint – leszámítva az összességében nem jelentős korrupciót – jó utakon jár.

S végül egy szellemes felirat egy fővárosi söröző ajtajában: save water, drink beer! Vagyis takarékoskodj a vízzel, igyál inkább sört! Ráadásul nagyon kellemesek a portugál sörök, de a portói és egyéb hazai borok is jól csúsznak.

Dr. Gonda György, CMC

vezetési tanácsadó

Certified Management Consultant

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását