Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Varga Mihály: a V4-ek nélkül nem lehet sikeres az európai gazdaság
No menu items!

Varga Mihály: a V4-ek nélkül nem lehet sikeres az európai gazdaság

Az európai gazdaság nem lehet sikeres a visegrádi országok sikere nélkül, Magyarország pedig átlagon felüli mutatókkal tud hozzájárulni a V4-ek jó teljesítményéhez – mondta Varga Mihály a visegrádi országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után.

A pénzügyminiszter hozzátette: a magyar gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, ez ma az unió 10 országáról mondható el. A “Recharging Europe” – azaz Európa újratöltése – mottóval elindított magyar V4-elnökség három fő témára összpontosít: a gazdaság újraindítására, a biztonságra, és arra, hogy a V4-csoportnak határozott hangja legyen az EU jövőjéről zajló vitában – mondta. Egyúttal jelezte, a július óta tartó magyar elnökség alatt most találkoztak először a pénzügyminiszterek.

A Visegrádi négyek országainak gazdasága a járvány előtt gyorsabb növekedést produkált és a járvány után gyorsabb visszarendeződést mutathat, mint az EU egésze, ezt több nyilvános számadat is alátámasztja – mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály ismertette: míg a tavalyi gazdasági visszaesés az unió egészében 6,1 százalék volt, a V4 átlagát tekintve 4,6 százalékos. A munkanélküliségi ráta az EU-ban meghaladta a 7 százalékot tavaly, a V4-térségben ez 4,1 százalék volt, és azóta tovább javult. A V4-ek együttes kereskedelme Németországgal kétszerese a német-francia kereskedelemnek, és háromszor nagyobb, mint a német-olasz kereskedelem volumene.

Ezek a tények mind egy irányba mutatnak: az európai gazdaság nem lehet sikeres a V4-ek sikere nélkül – húzta alá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságpolitika iránya nem változott a járvány hatására sem, a családok és a vállalkozások támogatására, az adók csökkentésére, és a beruházások ösztönzésére épül.

A találkozón olyan kérdéseket tekintettek át, amelyeket mindannyian prioritásnak tekintenek, közlése szerint az aláírt deklarációban több közös célt és együttműködési pontot rögzítettek. Ezek közé sorolta, hogy folytatják a gazdaságok újraindítását és az azt támogató költségvetési politikát. Hosszabb távon is fenntartják az uniós átlag feletti gazdasági növekedést a versenyképesség, a munkahelyteremtés, és a beruházások ösztönzésével.

Varga Mihály kiemelte, hogy a közös deklaráció szerint erősítik az együttműködést az adócsalások elleni küzdelemben, és összehangolják a klímavédelmet segítő gazdasági lépéseiket. Növelik a családok, a gyereknevelés támogatását, mert ezek elengedhetetlenek a nemzetek megtartásához, a demográfiai kihívások leküzdéséhez is. Rögzítik azt is, hogy továbbra is együttműködnek a külső határok védelmében, az illegális migráció elleni küzdelemben.

Kitért arra, hogy Magyarország 2015 óta mintegy 590 milliárd forintot fordított a határokat és ezzel együtt az unió schengeni határát védő, 175 kilométeres kerítés megépítésére és határvédelelmre. Az EU a költségek alig több mint 1 százalékát finanszírozta.

A V4-ek közös álláspontja, hogy az uniótól nagyobb szerepvállalást várnak el a külső határok megerősítéséhez az illegális bevándorlás újabb hullámának idején – mondta.

Arról a sajtóértesülésről, miszerint 6 héten belül létrejöhet a megállapodás az uniós finanszírozási kérdésekben az RRF-ről (Recovery and Resilience Facility –  Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszköz) az Európai Bizottsággal azt mondta: folytatják az egyeztetéseket, a magyar nemzeti fejlesztési terv minden szempontból megfelel az elvárásoknak, a programokat még idén elindítják a megállapodástól függetlenül.

Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter hangsúlyozta: egészséges a visegrádi országok gazdasága és a térség megerősödve jön ki a járvány okozta válságból. A régi uniós tagállamokhoz képest jobban élték túl a válságot, a V4 gazdaságok eredményei egyértelműen ezt mutatják. Kérdésre közölte: az infláció megemelkedése sokkreakció a válság miatt a gazdaságokban, ami átmeneti lesz.

Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter arról beszélt, hogy erős V4-ek képesek lesznek hatékonyan képviselni a közös érdekeket, és képesek szembeszállni az aktuális kihívásokkal. Az aláírt szándéknyilatkozat is megerősíti: fontos kérdéseket a V4-ek közösen akarnak megoldani. Az uniós válságkezelő alapban lévő pénzek lehívásával is foglalkoztak. A digitális cégek tevékenység helye szerinti adófizetését szorgalmazzák európai szinten is.

Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter elmondta: a találkozón a gazdasági újraindítással kapcsolatos közös szándékot is megerősítették. Áttekintették a nemzetközi adóügyi együttműködés, a pénzügyi folyamatok digitalizációja, vagy az uniós szintű fiskális szabályozás támogatásáról szóló kérdéseket. Szeretnék elérni, hogy az uniós pénzügyi eszközökből minden ország részesedhessen. Arra számítanak, hogy az infláció növekedése jövőre lassul, és a járvány előtti szinten stabilizálódik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Outplacement, avagy kegyes válás – II. rész

A pandémia miatt sorra jutnak csődbe kis- és középvállalatok, de a járvány még a stabil, nagy cégeket is megtépázza. Az elbocsátások, a tömeges létszámleépítések üteme felgyorsult, s ezzel párhuzamosan növekednek az érintettek mentális gondjai is. Ezért is kap napjainkban kiemelt szerepet a gondoskodó elbocsátás (outplacement). Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom