Hirdetés
Kezdőlap Hírek Vége a Covid-járványnak? Ausztria, Svájc és Hollandia mellett Németország is nyitni fog
No menu items!

Vége a Covid-járványnak? Ausztria, Svájc és Hollandia mellett Németország is nyitni fog

A tervek szerint Németországban március 20-ig visszavonják a korlátozások nagy részét. Illusztráció: Bigstock

Úgy tűnik, hogy Nyugat-Európa is lassan maga mögött hagyja a világjárványt: Németország készen áll arra, hogy más országhoz csatlakozva feloldja azokat a korlátozásokat, amelyek két éven át bolygatták a régió életét.

A németországi Covid-korlátozások nagy részét március 20-ig három lépésben visszavonják – derül ki abból a Bloomberghez is eljutott javaslatból, amelyet Olaf Scholz kancellár hivatala készített a regionális vezetőkkel szerdán tartandó találkozóra.

Ausztria és Svájc hasonló lépéseket tervez, Hollandia pedig kedden késő este bejelentette, hogy péntektől kezdve megszünteti a személyek és vállalkozások ellenőrzését.

Nyugat-Európa, amely egykor a válság globális epicentruma volt, igyekszik visszatérni a normálishoz közeli állapotokhoz. Az elmozdulást segíti a viszonylag magas oltási arány és az omikron változat által okozott enyhébb tünetek, még ha a fertőzési arányok egyes országokban továbbra is a csúcsszintek közelében vannak is.

Franciaország – amely gyorsabban oldotta fel a korlátozásokat, mint Németország – március közepétől lazíthat a maszkokra és a védőoltás igazolására vonatkozó követelményeken – mondta szerdán Olivier Veran egészségügyi miniszter.

Ha a tendencia folytatódik, a hullámnak körülbelül két héten belül vége lehet. Visszatérhetünk a kvázi normális helyzethez” – mondta a France Info rádióban.

A németországi esetszám emelkedés az elmúlt napokban kezdett enyhülni, és a javuló kilátások miatt a politikai spektrum minden szegmenséből érkeztek felhívások, hogy Európa legnagyobb gazdasága kövesse az olyan országokat, mint az Egyesült Királyság, Írország és Dánia a korlátozások enyhítésében.

A német tisztviselők azonban továbbra is óvatosak. A kormány javaslata szerint továbbra is kötelező lenne a maszk viselése és a társadalmi távolságtartás a zárt közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön.

A kancellári tervezet az új változatok által okozott újabb hullám veszélyére figyelmeztetlegkésőbb őszig“. A tisztviselők egyben megismétlik a védőoltást visszautasító milliókhoz intézett sürgős felhívásukat is, miszerint vegyék fel az emberek a Covid-oltásokat és az emlékeztető oltást is.

Ébernek kell maradnunk. Nem hagyhatunk veszni mindent, amit az elmúlt hónapokban elértünk” – mondta Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke az ARD közszolgálati televízióban az ülés előtt. 

Svájcban a kormány csütörtöktől várhatóan megszünteti a Covid terjedésének megfékezésére bevezetett közegészségügyi intézkedések többségét. A tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is előírhatják a maszkok használatát.

Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán további enyhítési lehetőségekről tárgyal a regionális vezetőkkel. A holland kormány kedden ismertette a teljes újranyitás felé vezető tervet, mivel a fertőzések kezdenek csökkenni a rekordszintekről.

A német terv

Németországban a kancellária javaslata szerint azonnal feloldják a nem létfontosságú üzletekbe való belépéshez szükséges oltás vagy gyógyultság követelményét, valamint a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat.

A második lépés március 4-én lépne életbe. Az éttermekbe és szállodákba azok léphetnek be, akik be vannak oltva, meggyógyultak vagy érvényes negatív teszttel rendelkeznek, a nagyobb rendezvényeken pedig több ember vehet részt. Az éjszakai szórakozóhelyek újra kinyithatnak azok számára, akik megkapták az emlékeztető oltást vagy negatív tesztet mutatnak be.

A harmadik és egyben utolsó fázisban “az összes átfogóbb védelmi intézkedés akkor vezethető ki, amikor az egészségügyi rendszer állapota ezt lehetővé teszi” – áll a dokumentumban.

A Bundestagban a törvényhozók a politikai pártok közötti konszenzus hiánya és a jogi bonyolultság miatt még nem kezdték meg az intézkedés megvitatását.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.