Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Versenyképességi rangsor. Magyarország javított, Németország rontott

Versenyképességi rangsor. Magyarország javított, Németország rontott

Megjelent a Világgazdasági Fórum (WEF) 2019-es versenyképességi rangsora. Magyarország javított, mégis rontja az uniós átlagot. Németország rontott, ennek ellenére jól áll. Tanulságos a sorrend.

Éllovasok és a sereghajtók

Az 50 éves múltra visszatekintő WEF szervezi a davosi Világgazdasági Fórumot és több más top szakkonferenciát. E mellett minden év októberében globális gazdasági elemzéssel áll elő, amely több mint 100 szempont alapján vizsgálja az országok versenyképességét.

A versenyképességi rangsor élmezőnye (Klikkeljen a nagyításért)

Az első helyen idén is Szingapúr áll, megelőzve az USA-t és Hongkongot. A legjobb helyezést Európából Hollandia (4.) és Svájc (5.) érte el. Az EU tagországok pontátlaga alig változott (72). Így az USA (83) és Japán (82) továbbra is versenyképesebb. Az uniós átlagot a kelet-közép-európaiak húzzák le, a nyugatiak szignifikánsan jobban teljesítenek (67, illetve 76). Szinte valamennyi európai országok a lista első harmadán végezett. A rangsort afrikai és dél-ázsiai országok zárják. Az utolsó helyre Csád került.

Németország rontott, mégis jól áll

Németország négy hellyel esett vissza, de még így is az előkelő 7-en van a 141 országot tartalmazó listán. Az információtechnológia területén jelentősek a lemaradás. A vezetékes internetkapcsolat minőségében a megalázó 72., a mobilnet lefedettségben pedig az 58. hely jutott Németországnak. Ez a terület húzza magával a teljes gazdasági versenyképességet.

Andreas Scheuer

Az ok régóta ismert: a szolgáltatóknak nem kifizetődő a vidéki hálózatfejlesztés. Szakértők szerint a változáshoz állami ösztönzés kellene, a vidék önmagától nem lesz attraktívabb az internetszolgáltatóknak. Az illetékes miniszter, Andreas Scheuer bízik a szolgáltatók Berlinnek tett szándéknyilatkozatában.

E szerint 2021-ig a háztartások 99%-ban hozzáférhető lesz az LTE kapcsolat. Ha ez be is következik, az 1 százaléknyi kimaradó háztartással területileg az ország jóval több, mint 1%-a lesz továbbra is gyors internet nélkül.

Több szempont is van, amelyek alapján Németország a legversenyképesebbek közé tartozik. Az eladósodottság és az infláció tekintetében nagyon jó a helyezés, és az új szabadalmak számára is a legjobb osztályzatot kapták a németek. Ebben oroszlánrészük volt a nagy múltú német iparcégeknek, például a Boschnak és a Siemensnek, amelyek tucatnyi szabadalmat jelentenek be évente. Csak az USA-ban volt tavaly több levédett innováció. Elbizakodottságra azonban nincs ok. A jövő legfontosabb területének tartott mesterséges intelligenciához kapcsolódó szabadalmakban az amerikaiak jóval megelőzik a németeket.

Magyarország javított, egyet lépett előre

Magyarország javított tavalyhoz képest. 0,8 többletponttal egy helyet lépett előre, a 47 helyen áll. Összesen 65 pontot ért el a 100-ból. Jobb az idei osztályzat a kommunikációs technológiák terén, tehát éppen ott, ahol a németek csúnyán leszerepeltek. Javult az infrastruktúra, különösen az úthálózat sűrűségének és a közműellátottságának a megítélése. Magas pontokat kapott Magyarország a kedvező makroökonómiai mutatóknak, elsősorban a relatíve alacsony inflációnak köszönhetően is.

A Pénzügyminisztérium (PM) a kormány által 2018 novemberében elfogadta “Program a versenyképesebb Magyarországért” című intézkedéscsomagnak tudja be a javulást. Ez 6 fő területen, az adózás, a foglalkoztatás, a közszféra, az egészségügy, az oktatás és a vállalati környezet működését illetően tesz javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség javítása érdekében. A PM szerint a program végrehajtásnak elindulása már most érezteti kedvező hatását.

Tanulságos besorolás

Magyarország a Globális versenyképességi rangsorban – középmezőny (Klikkeljen a nagyításért)

A kép ennél árnyaltabb. A Magyarország által elért 65 pont nem csak az uniós átlagot múlja alul (72), a kelet-közép-európaitól is elmarad (67). A magyar gazdaság a lista 24. helyén végezte. A régió éllovasai Csehország (32), Szlovénia (35), Lengyelország (37) és Szlovákia (42). Nekünk csak Bulgáriát (49), Romániát (51), Görögországot (59) és a horvátokat (63) sikerült megelőzni az EU-ból.

Rosszak az osztályzatok. Komoly a romlás az egészségügyben, valamint a monopólium-ellenes szabályokkal összefüggésben. Összességében romlottak az innovációhoz kapcsolódó pontszámok is: több volt ugyan a tudományos publikáció és a szabadalom, de a k+f-költések és a kutatóintézetek teljesítménye terén a WEF 2019-ben rontott a korábbi, 2018-as osztályzaton.

Friss

Integrált mobilalkalmazás a Budapesten közlekedőknek

Új mobilalkalmazást fejlesztett a városi közlekedés megkönnyítésére egy nemzetközi kutatásfejlesztési projekt részeként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) leányvállalatának vezetésével - közölte a NÚSZ Zrt.

Dánia és Új-Zéland is csatlakozott a hétvégi magyar iskolák hálózatához

A hétvégi magyar iskolák harmadik találkozóján ismertette a nemzetpolitikai államtitkárság tevékenységét a harminc országból érkező 114 iskolavezető előtt Budapesten Potápi Árpád János. Az államtitkár a magyar társadalom alapját képező közösségek megerősítésének fontosságát hangsúlyozta.

Kilenc havi csúcson a januári euróövezeti infláció

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett jelentése alapján.

Kínai bank jön Budapestre, a China Construction Bank Corporation

Fióktelepet nyit Magyarországon a China Construction Bank Corporation, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete.

Hírek

Integrált mobilalkalmazás a Budapesten közlekedőknek

Új mobilalkalmazást fejlesztett a városi közlekedés megkönnyítésére egy nemzetközi kutatásfejlesztési projekt részeként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) leányvállalatának vezetésével - közölte a NÚSZ Zrt.

Okos e-hálózat épül Zsombón

Okos hálózat mintaprojektet indított az MVM Csoporthoz tartozó NKM Áramhálózati Kft. Zsombón, a rendszert csütörtökön adták át a Csongrád megyei községben.

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Gazdaság

Kilenc havi csúcson a januári euróövezeti infláció

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett jelentése alapján.

Kínai bank jön Budapestre, a China Construction Bank Corporation

Fióktelepet nyit Magyarországon a China Construction Bank Corporation, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete.

100 nap alatt 100 milliárdnál is több fogyott a Magyar Állampapír Pluszból

Novemberi indulása óta már 105 milliárd forintnyi nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásároltak a magyar családok, az értékesítés 80 százaléka vidéken történt. Az elektronikus formájú jegyzés 3660 milliárd forintra tehető.

Történelmi mélyponton a román lej az euróval szemben

Történelmi mélypontra került a román lej csütörtökön az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egysége 4,7834 lejbe került csütörtökön a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint.

Pénzügyi tudatosság – az EU-ban a 12. helyen áll Magyarország

A magyar lakosság a jövedelemhez viszonyított teljes adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák befizetése - derült ki az Intrum követeléskezelő európai felméréséből.

Hitelfelvétel – itt az online jövedelemigazolás

Az interneten is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom