Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Versenyképességi rangsor. Magyarország javított, Németország rontott

Versenyképességi rangsor. Magyarország javított, Németország rontott

Megjelent a Világgazdasági Fórum (WEF) 2019-es versenyképességi rangsora. Magyarország javított, mégis rontja az uniós átlagot. Németország rontott, ennek ellenére jól áll. Tanulságos a sorrend.

Éllovasok és a sereghajtók

Az 50 éves múltra visszatekintő WEF szervezi a davosi Világgazdasági Fórumot és több más top szakkonferenciát. E mellett minden év októberében globális gazdasági elemzéssel áll elő, amely több mint 100 szempont alapján vizsgálja az országok versenyképességét.

A versenyképességi rangsor élmezőnye (Klikkeljen a nagyításért)

Az első helyen idén is Szingapúr áll, megelőzve az USA-t és Hongkongot. A legjobb helyezést Európából Hollandia (4.) és Svájc (5.) érte el. Az EU tagországok pontátlaga alig változott (72). Így az USA (83) és Japán (82) továbbra is versenyképesebb. Az uniós átlagot a kelet-közép-európaiak húzzák le, a nyugatiak szignifikánsan jobban teljesítenek (67, illetve 76). Szinte valamennyi európai országok a lista első harmadán végezett. A rangsort afrikai és dél-ázsiai országok zárják. Az utolsó helyre Csád került.

Németország rontott, mégis jól áll

Németország négy hellyel esett vissza, de még így is az előkelő 7-en van a 141 országot tartalmazó listán. Az információtechnológia területén jelentősek a lemaradás. A vezetékes internetkapcsolat minőségében a megalázó 72., a mobilnet lefedettségben pedig az 58. hely jutott Németországnak. Ez a terület húzza magával a teljes gazdasági versenyképességet.

Andreas Scheuer

Az ok régóta ismert: a szolgáltatóknak nem kifizetődő a vidéki hálózatfejlesztés. Szakértők szerint a változáshoz állami ösztönzés kellene, a vidék önmagától nem lesz attraktívabb az internetszolgáltatóknak. Az illetékes miniszter, Andreas Scheuer bízik a szolgáltatók Berlinnek tett szándéknyilatkozatában.

E szerint 2021-ig a háztartások 99%-ban hozzáférhető lesz az LTE kapcsolat. Ha ez be is következik, az 1 százaléknyi kimaradó háztartással területileg az ország jóval több, mint 1%-a lesz továbbra is gyors internet nélkül.

Több szempont is van, amelyek alapján Németország a legversenyképesebbek közé tartozik. Az eladósodottság és az infláció tekintetében nagyon jó a helyezés, és az új szabadalmak számára is a legjobb osztályzatot kapták a németek. Ebben oroszlánrészük volt a nagy múltú német iparcégeknek, például a Boschnak és a Siemensnek, amelyek tucatnyi szabadalmat jelentenek be évente. Csak az USA-ban volt tavaly több levédett innováció. Elbizakodottságra azonban nincs ok. A jövő legfontosabb területének tartott mesterséges intelligenciához kapcsolódó szabadalmakban az amerikaiak jóval megelőzik a németeket.

Magyarország javított, egyet lépett előre

Magyarország javított tavalyhoz képest. 0,8 többletponttal egy helyet lépett előre, a 47 helyen áll. Összesen 65 pontot ért el a 100-ból. Jobb az idei osztályzat a kommunikációs technológiák terén, tehát éppen ott, ahol a németek csúnyán leszerepeltek. Javult az infrastruktúra, különösen az úthálózat sűrűségének és a közműellátottságának a megítélése. Magas pontokat kapott Magyarország a kedvező makroökonómiai mutatóknak, elsősorban a relatíve alacsony inflációnak köszönhetően is.

A Pénzügyminisztérium (PM) a kormány által 2018 novemberében elfogadta “Program a versenyképesebb Magyarországért” című intézkedéscsomagnak tudja be a javulást. Ez 6 fő területen, az adózás, a foglalkoztatás, a közszféra, az egészségügy, az oktatás és a vállalati környezet működését illetően tesz javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség javítása érdekében. A PM szerint a program végrehajtásnak elindulása már most érezteti kedvező hatását.

Tanulságos besorolás

Magyarország a Globális versenyképességi rangsorban – középmezőny (Klikkeljen a nagyításért)

A kép ennél árnyaltabb. A Magyarország által elért 65 pont nem csak az uniós átlagot múlja alul (72), a kelet-közép-európaitól is elmarad (67). A magyar gazdaság a lista 24. helyén végezte. A régió éllovasai Csehország (32), Szlovénia (35), Lengyelország (37) és Szlovákia (42). Nekünk csak Bulgáriát (49), Romániát (51), Görögországot (59) és a horvátokat (63) sikerült megelőzni az EU-ból.

Rosszak az osztályzatok. Komoly a romlás az egészségügyben, valamint a monopólium-ellenes szabályokkal összefüggésben. Összességében romlottak az innovációhoz kapcsolódó pontszámok is: több volt ugyan a tudományos publikáció és a szabadalom, de a k+f-költések és a kutatóintézetek teljesítménye terén a WEF 2019-ben rontott a korábbi, 2018-as osztályzaton.

Friss

Tőzsde – Gyenge kezdés New Yorkban

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.

Újrázik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára

Újabb öt évre megválasztották a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának Brazsil Dávidot. Az újraválasztott főtitkár feladata, hogy az országos szakmai önkormányzatot proaktív szervezetté mozdítsa elő.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Vásárlási láz. Tízmilliárdokat költünk gyerekjátékokra

A Regio Játék becslése szerint az éves magyar játékpiaci forgalom elérheti az  ötvenmilliárd forintot, melynek csaknem fele a karácsonyt megelőző másfél hónapban realizálódik.

Hírek

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.

Óránként kilencven gyerek hal meg tüdőgyulladásban

Az elmúlt évben több mint 800 ezer csecsemő és kisgyerek halt meg a betegségben annak ellenére, hogy az gyógyítható és többnyire megelőzhető.

Történelmi fotó bizonyítja: nem halt ki a ritka faj

Csaknem harminc év után először kaptak lencsevégre vietnami kancsilt (Tragulus versicolor). Az apró termetű, őzszerű állat a délkelet-ázsiai ország dzsungeleiben él.

Vonatkatasztrófa Bangladesben – legalább tizenöt halott

Összeütközött két személyszállító vonat Bangladesben, a balesetben legkevesebb tizenöten meghaltak és mintegy hatvanan megsérültek - közölte a rendőrség és a mentőszolgálat.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Egyszerűsödik az adórendszer – egybeolvad négy járulék

Négy járulékfajta olvad a társadalombiztosítási járulékba jövő július 1-jétől a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata szerint. Emellett minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség és kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény is.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom