Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Veszteséggel indult, de javuló eredményt vár a Masterplast
No menu items!

Veszteséggel indult, de javuló eredményt vár a Masterplast

Kép forrása: Masterplast

Veszteségesen indult az év a legnagyobb magyar hőszigetelőanyag gyártónál. Az inflációs és kamatkörnyezet az európai építőipari piac általános visszaesését okozta, és az alacsonyabb kereslet mellett 27 százalékkal csökkent a társaság árbevétele, a kiugróan magas bázisév teljesítményéhez viszonyítva. A szűkülő piacon kialakult árverseny, a korábban magasabb áron beszerzett alapanyagok marzscsökkentő hatása, a gyártókapacitások alacsony kihasználtsága, valamint a vállalat számára kedvezőtlen árfolyammozgások miatt is romlott a jövedelmezőség és a társaság 5,8 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta az első negyedévet.

A menedzsment korábbi előrejelzései alapján nem volt váratlan a gyenge évindító eredménysor, a kedvezőtlen változásokat a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései azonban fokozatosan ellensúlyozhatják. Az intézkedések nyomán átalakult a menedzsment és a vállalat irányításának döntéshozatali-működési struktúrája, a piacmérethez igazodva mintegy 200 fővel csökken a dolgozói létszám, elindult a készletállomány optimalizálása, a gazdaságosabb energiamenedzsment is fókuszba került, és egy 2 millió eurós költségcsökkentési csomag megvalósítása is megkezdődött. A társaság tájékoztatása szerint a korábbi eredményrontó hatások az év során fokozatosan kifutnak, miközben az optimalizáló intézkedések pozitív hatásai megjelennek és folyamatos javulás mellett, az év végére – a jelenlegi keresleti szint mellett is pozitívba fordul a vállalat eredményessége.

A továbbiakban a piac normalizálódását az inflációs nyomás és a kamatok csökkenése jelentősen támogathatja. Középtávra kitekintve a REPowerEU terv és „Fit for 55%” klímavédelmi csomag nyomában várható, az épületállomány felújítását célzó új európai épületenergetikai programok elindulása pedig erőteljes extra keresletbővülést vetít előre a hőszigetelő termékekre Európában. A vállalat középtávú üzleti kilátásai ezért tovább erősödtek, és a tervek szerint a Masterplast 2024-től a visszatérhet a korábbi növekedési pályájára, ami után 2026-ban az éves adózott profit meghaladhatja a 30 millió eurót.

A társaság folytatja a növekedési pályát megalapozó intenzív beruházási stratégia megvalósítását. A Masterplast 2023 végére 3 országban, 6 saját hőszigetelőanyag gyártóüzemmel fog rendelkezni. Az ásványgyapot gyártási beruházások Magyarországon társtulajdonosok bevonásával, saját tőkéből és állami támogatásból valósulhatnak meg. A Heves vármegyei Halmajugrán 49 millió eurós invesztícióval létesülő 35 ezer tonna éves gyártási kapacitású kőzetgyapot gyárat 50-50 százalékos tulajdoni arány mellett a Market Építő Zrt.-vel közösen létesíti a Masterplast. Míg a 19 ezer tonna éves kibocsátású üveggyapot gyártó üzem beruházás 47,5 millió euróra becsült projektösszeg mellett Szerencsen kezdődött meg. A vállalat mindkét projekt esetében 2025 első félévére tervezi az üzemszerű termelés elindítását. A korábban indult beruházások közül a szabadkai XPS gyár 2023. május 19-én átadásra kerül, míg a moduláris épületelemgyártás és egészségipari termékgyártás terén hosszabb felfutási idővel kalkulál a társaság.

„Nem indult jól az évünk, de az eredményességünk az idő előrehaladásával folyamatosan javulni fog. A hatékonyságjavító intézkedéseinket elindítottuk, az átalakításokat, átszervezéseket megkezdtük. A célunk, hogy az év első felében felhalmozódó veszteségeket az év végére ledolgozzuk és 2023-at is nyereségesen zárjuk. Az építőipar, a jelenlegi inflációs és kamatkörnyezetben egy általános keresleti visszaeséstől szenved, de ez is átmeneti, a gazdaságot fékező hatások kifutásával együtt a mi piacaink is fokozatosan normalizálódnak majd. Nekünk már ez is elég lesz, mert extra külső környezeti támogatás nélkül is képesek vagyunk a profitábilis működésre. A várható európai épület energetikai felújítási programok elindulása pedig jelentős többleteredmények elérését teheti majd lehetővé számunkra. Továbbá a 2026-ig tartó időszakban számolhatunk Ukrajna újjáépítéséhez szükséges hatalmas anyagigényekkel is” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.