Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Világbank: az ukrajnai orosz invázió miatt csökken a világgazdasági bővülés
No menu items!

Világbank: az ukrajnai orosz invázió miatt csökken a világgazdasági bővülés

A Világbank az ukrajnai orosz invázió miatt csökkentette a világgazdaság idei bővülésére vonatkozó előrejelzését. A pénzintézet egyúttal bejelentette, hogy az eddigieknél is nagyobb finanszírozási csomagot tervez mozgósítani a válságok kezelésére.

A washingtoni székhelyű intézmény a 2022-es globális növekedésre vonatkozó becslését 3,2 százalékra csökkentette a januári 4,1 százalékos előrejelzésről – közölte David Malpass elnök a Bloomberg beszámolója szerint. A módosításra az Oroszországot és Ukrajnát is magában foglaló Európára és Közép-Ázsiára vonatkozó kilátások romlása miatt volt szükség – mondta.

David Malpass

A Világbank vezetője elmondta, hogy a következő hetekben várhatóan megvitatja a bank igazgatótanácsával a 2022 áprilisától jövő év júniusáig terjedő időszakra szóló, mintegy 170 milliárd dolláros, 15 hónapos válságkezelő csomagot, amelyből mintegy 50 milliárd dollárt a következő három hónapban kell felhasználni.

Ez egy folyamatos, masszív reakció, tekintettel a válság folytatódására” – mondta, hozzátéve, hogy az új kezdeményezés meghaladja a Covid-19 világjárvány kezdeti szakaszában mozgósított 157 milliárd dollárt.

Malpass megjegyzései és tervei a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank e héten Washingtonban megrendezésre kerülő tavaszi ülése előtt hangzottak el, ahol az élelmezésbiztonság, az infláció, az adósság és az ukrajnai orosz invázió okozta sokk lesz a téma.

A Világbank a múlt hónapban egy 3 milliárd dolláros finanszírozási csomagot jelentett be Ukrajna számára, amelyet várhatóan az elkövetkező hónapokban hagynak jóvá és használnak fel.

Malpass elmondta, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok adósságválságának súlyosbodására számít 2022-ben.

Az országok súlyos pénzügyi stressznek vannak kitéve. Az alacsony jövedelmű országok 60 százaléka már most is adósságválságban van, vagy nagy a kockázata annak” – mondta Malpass, megismételve a bank felhívását, hogy javítani kell a G20 csoport úgynevezett közös keretrendszerét a fizetésképtelenséggel fenyegetett országok adósságának átszervezése érdekében.

Carmen Reinhart

A prognózis ismertetése után Carmen Reinhart, a Világbank vezető közgazdásza a Bloombergnek arról beszélt, hogy a világgazdaság “rendkívül bizonytalan időszakon” megy keresztül, és nem zárja ki a növekedési kilátások további rontását sem.

Azt hiszem, világos, hogy a kockázatok lefelé mutatnak. A zavarok sora a kínai Covid-zárlatoktól kezdve az Ukrajna elleni orosz háború élelmiszerárakra gyakorolt hatásáig mind erre utal – mondta Reinhart.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Székesfehérvár turisztikai újdonsága, az Alba Aréna

Az Alba Aréna e naptól izgalmas programokkal várja a látogatókat, valamint bérelhető konferenciatermekkel, elérhető szolgáltatásokkal az üzleti partnereket.

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés

Nagy Márton: Kell az új munkaerő, de alapvetően nem vendégmunkásokra, hanem magyar munkavállalókra van szükség, ezáltal az inaktivitás is tud csökkenni

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

Az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.