Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Világszinten meghatározó ragasztástechnológiai gyár működik Magyarországon
No menu items!

Világszinten meghatározó ragasztástechnológiai gyár működik Magyarországon

Miközben szinte észre sem vesszük, a ragasztó ezernyi formában, szinte elképzelhetetlenül sok eszközben felhasználva, mindenütt körülvesz minket a hétköznapi életben. Jó hír, hogy a világ egyik meghatározó ragasztástechnológiai gyára Magyarországon működik. Kocsis Zoltán gyárigazgató kiemeli: a Henkel környei üzeme mára már a Henkel csoport három legnagyobb, stratégiailag meghatározó európai gyára közé tartozik.

A ragasztók univerzális képességét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy miközben az átlagember számára a ragasztó az ikonikus Palmatex-et, vagy a Pritt-et jelenti, a speciális ragasztók számtalan olyan használati tárgyon, eszközben megtalálhatók, amit talán nem is gondolnánk. Pedig a pelenkák külön rétegeit kilencféle ragasztó rögzíti, az ásványvizes palackok címkéit pedig egy egészen másfajta ragasztó fogja össze. Érdekesség az is, hogy egy hagyományos autóban több tíz kiló, különféle ragasztóanyagot használnak: a motor összeszerelésénél a rögzítéshez használt hagyományos állagútól egészen a szigeteléseknél alkalmazott henger típusúig.

Ehhez igazodva a környei Henkel gyár termékpalettája is a legkülönfélébb igényeket képes kiszolgálni: mert amíg például az újra felhasznált PET palackoknál az az elvárás, hogy a címke és annak ragasztója is újra felhasználható legyen, a sörösüveg címkéjénél az a cél, hogy a visszaváltás után könnyen eltávolítható legyen. De még a toalettpapírok esetében is találkozhatunk ragasztóval, aminél az a lényeg, hogy az utolsó papírlap a biológiailag lebomló ragasztó révén ragadjon a többihez.

A Henkel a felhasználási lehetőségek sokoldalúsága miatt is definiálja Adhesive Technologies-ként, vagyis ragasztástechnológiaként azt az üzletágat, ami az átlagos otthoni ragasztástól az iparin át, az egészen specifikus technológiai alkalmazásig mindent magába foglal. Kiemelkedő szerepét pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a Henkel idén százéves Adhesive Technologies üzletága a vállalat árbevételének a felét adja, a cég ragasztói pedig több kategóriában is globális piacvezetők.

Ehhez kötődően Kocsis Zoltán azt is kiemeli, hogy a magyar leányvállalat már csak azért sem egy, a többi közül, mert miközben a német vállalatcsoport úgy alakította ki gyártási portfólióját, hogy minden gyárában, általában csak egy fajta – mondjuk a higiéniai termékekhez szükséges – ragasztóterméket állítanak elő, a környei gyár az egyik első, multitechnológiás Henkel üzemként létesült. Vagyis egyidejűleg több iparág számára gyárt ragasztókat.

– A multitechnológiás üzemelésnek is köszönhetően az induláskori, évi 9 ezer tonna, ipari felhasználású vizesbázisú ragasztóanyag gyártását rendkívül gyorsan 15 ezer tonnára növeltük. Sőt, a teljes ragasztógyártás volumene tavaly már a 30 ezer tonnát is elérte Környén, amivel már Európa három legnagyobb Henkel gyára közé került a magyarországi üzem – elemez Kocsis Zoltán. – Kifejtve, hogy a folyamatos bővülést az is elősegíti, hogy – a higiéniai ipartól, az élelmiszer és az autóiparon át az elektronikai iparig -, újabb ágazatok igényei is megjelennek náluk. Ráadásul az újabb és újabb technológiák igényeinek kielégítése is további megrendeléseket hoz a gyárnak.

A Környén gyártott speciális ragasztók felhasználásának sokszínűségét jól mutatja, hogy például az üzem által ellátott második körös autóipari beszállítók számára elektronikai ragasztóanyagot, kondaktív forrasztópasztát is gyártanak. Ehhez pedig egy különleges technológiával olyan fémötvözet port állítanak elő, amit azután egy úgynevezett hordó és védőanyaggal kevernek, ami a különféle elektronikai eszközök – például a mobiltelefonok –, diódáinak elektromos összeköttetését is képes biztosítani.

A speciális ragasztóanyagok felhasználásának sokszínűségét mutatja az is, hogy az autógyártás mellett az elektronikai ipartól a szórakoztatóiparon át az információtechnológiai és a hadiiparig egyaránt nélkülözhetetlenek. A jövőbeni lehetőségeket pedig jól mutatja, hogy a speciális ragasztókra az elektromos autók megjelenésével is szükség van: a Henkel olyan hővezető réskitöltő anyagokat fejlesztett ki, amelyek a villanyautók szívét jelentő akkumulátorok működése közben keletkező hő elvezetésével biztosítják az elektromos kocsik zavartalan működését.

– Ez is azt igazolja, hogy nálunk a növekedés nemcsak a mennyiségről, hanem a minőségről is szól. Annak a sokszínű, diverz portfóliónak a fejlesztéséről, amivel egyre több iparágat tudunk kiszolgálni. Ennek hátterét biztosítja az is, hogy a Tatabányai Ipari Parkban 100 ezer négyzetméteres terület áll a rendelkezésünkre, ahol a jelenlegi 20 ezer négyzetméteres üzem mellé építettük fel azt az új, 28.000 négyzetméteres gyárcsarnokot, ahová – a meglévő gépsorokat is bővítve – folyamatosan telepítjük az új gyártósorokat. Igaz az automatizált gyártástechnológiánk nem kifejezetten munkaerő intenzív, de elsősorban az emberigényes feladatoknál mintegy 70 fővel szeretnénk növelni a jelenlegi 250-es létszámot – von mérleget a gyárigazgató. Megemlítve azt is, hogy a cégcsoport számára kulcsfontosságú technológiák lokalizációjával, Környére telepítésével a közel 70 ezer tonna kapacitásúra bővülő magyarországi gyár, még a jelenleginél fontosabb szerepet tölthet majd be a Henkel csoport életében.

Ahol a folyamatos növekedés mellett a fenntarthatóságot is kulcskérdésként kezelik, mert a Henkel elkötelezett abban, hogy a teljes cégcsoport 2030-ra zéró széndioxid kibocsátóvá váljon. Az ambiciózus cél érdekében a környei gyárban már kizárólag igazoltan zöld elektromos energiát vásárolnak, miközben már tervezik azt a napelemparkot, amely a saját zöld áramot biztosítja. A gázfelhasználás minimalizálása és a gyártás során keletkező hő visszaforgatása is a célok között szerepel. De a fenntarthatóság még ennél is többet jelent a magyarországi üzemben, ahol nagy kapacitású víztisztító rendszert üzemeltetnek és arra is gondot fordítanak, hogy újrahasznosítható csomagolóanyagokat használjanak. A gyártás során keletkező hulladékanyag lehető legnagyobb részét pedig újra felhasználják, a többit pedig a rendkívül alacsony széndioxid kibocsátású biológiai égetőkbe viszik.

Ami már csak azért is kihat a cégcsoport zöld vállalására, mert a környei gyár nemcsak a régió igényeire fókuszál, hanem a Henkel nemzetközi ellátó vállalataként, ma már a világ több mint 40 országába szállítja termékeit.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.