Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Whirlpool-ügyvezető: kisebb lehetne a rezsi, ha a fogyasztók többet tudnának a háztartási...
No menu items!

Whirlpool-ügyvezető: kisebb lehetne a rezsi, ha a fogyasztók többet tudnának a háztartási gépekről 

Huczka István, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

A tavalyi év végéig élő lakásfelújítás támogatási program is hozzájárult ahhoz, hogy 2022-ben a korábbinál több beépíthető háztartási gép fogyott. A többszörösére nőtt gázár pedig a villannyal működő hűtő-fűtő légkondícionálók forgalmának kedvezett – mondta el Huczka István, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Aki úgy látja: a háztartások rezsicsökkentését is segíthetné, ha a fogyasztók többet tudnának a legmodernebb háztartási gépek energiatakarékosságáról.

Annak ellenére, hogy a mennyiséget tekintve a Whirlpool tavalyi értékesítése kisebb lett, mint 2021-ben, az évközi, többszöri áremelések hatására a pénzügyi eredmény nem maradt el a tavalyelőttitől. A változás inkább a termékösszetételben történt, amiben nagy szerepe volt a tavaly évközben bekövetkezett hirtelen és jelentős energiaár-emelkedésnek is.  

– Azt, hogy a fogyasztók olyan gépeket keresnek, amivel csökkenteni tudják energiaszámlájukat, már korábban is érzékeltük, de a villany és a gáz árának tavalyi, kiemelkedő növekedése ugrásszerűen felerősítette ezt a folyamatot. Egyértelműen nőtt a kereslet a magasabb kategóriájú, hatékony és alacsony energiafogyasztású, többlet szolgáltatásokat nyújtó háztartási gépek iránt. Ami azért is érthető, mert ezek egy része – például a hűtőgép és a fagyasztó – non-stop üzemel otthon. De az energiaszámla szempontjából az sem mindegy hogy a többi háztartási berendezés – például a mosógép, vagy a sütő – mennyire energiatakarékos. Csendben jegyzem meg, hogy miközben manapság minden az energiaköltségek csökkentéséről szól, meggyőződésem szerint hamarosan a víz kapcsán is drasztikus spórolás veszi majd kezdetét. Amire már most érdemes felkészülni – fejti ki a cégvezető. 

Huczka István szerint szomorú tapasztalat, hogy miközben az új technológiát képviselő háztartási gépekkel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, a háztartási gépek magas energiafogyasztásához kötődő régi, negatív fogyasztói beidegződések jórésze a modern készülékek megjelenése ellenére is mindmáig él. A szárítógépekről például sokan még most is azt gondolják, hogy energiafalók. Pedig éppen az energiatakarékosságban segítenek azzal, hogy a modern, hőszivattyús szárítógépek nagyjából egy kifli árából elvégeznek egy szárítási ciklust. (Külső kivezetés sem kell, mert egy belső tartályba gyűjtik a vizet és a szárítógép használata mellett a szárítóállványt sem kell felállítani a lakásban.) 

Hasonlóan téves előítélet él a mosogatógépekkel szemben is. Mondván: működésükhöz sok vízre van szükség, amit áramot fogyasztva fel is melegít a gép. Pedig a valóság az, hogy a kézi mosogatás közben kiengedett – hideg, vagy meleg – víz mennyisége többszöröse annak, mint amit a mosogatógép felhasznál. Arról nem beszélve, hogy a kézi mosogatás mennyivel több időt vesz igénybe, mint a gépi.

Huczka István azt is elmondta, hogy a forint tavalyi árfolyamesése és a magas infláció miatt megemelkedett alapanyag költségek kompenzálására a háztartásigép piacon is elkerülhetetlen volt az összességében markáns, több mint kétszámjegyű áremelkedés. Amelynek hatására az év végére már érezhető keresletcsökkenés mutatkozott a piacon. A cégvezető azonban az idei kihívások ellenére is optimistán tekint a 2023-as évre. Mondván: menedzserként meggyőződése, hogy a nehezebb időkben is csak a piaci kezdeményező szerep lehet a siker záloga, ami a Whirlpoolt továbbra is jellemezni fogja.  

Meichl Frida 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.