Kezdőlap Menedzser-Kihívások Whirlpool-ügyvezető: kisebb lehetne a rezsi, ha a fogyasztók többet tudnának a háztartási...
No menu items!

Whirlpool-ügyvezető: kisebb lehetne a rezsi, ha a fogyasztók többet tudnának a háztartási gépekről 

Huczka István, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

A tavalyi év végéig élő lakásfelújítás támogatási program is hozzájárult ahhoz, hogy 2022-ben a korábbinál több beépíthető háztartási gép fogyott. A többszörösére nőtt gázár pedig a villannyal működő hűtő-fűtő légkondícionálók forgalmának kedvezett – mondta el Huczka István, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Aki úgy látja: a háztartások rezsicsökkentését is segíthetné, ha a fogyasztók többet tudnának a legmodernebb háztartási gépek energiatakarékosságáról.

Annak ellenére, hogy a mennyiséget tekintve a Whirlpool tavalyi értékesítése kisebb lett, mint 2021-ben, az évközi, többszöri áremelések hatására a pénzügyi eredmény nem maradt el a tavalyelőttitől. A változás inkább a termékösszetételben történt, amiben nagy szerepe volt a tavaly évközben bekövetkezett hirtelen és jelentős energiaár-emelkedésnek is.  

– Azt, hogy a fogyasztók olyan gépeket keresnek, amivel csökkenteni tudják energiaszámlájukat, már korábban is érzékeltük, de a villany és a gáz árának tavalyi, kiemelkedő növekedése ugrásszerűen felerősítette ezt a folyamatot. Egyértelműen nőtt a kereslet a magasabb kategóriájú, hatékony és alacsony energiafogyasztású, többlet szolgáltatásokat nyújtó háztartási gépek iránt. Ami azért is érthető, mert ezek egy része – például a hűtőgép és a fagyasztó – non-stop üzemel otthon. De az energiaszámla szempontjából az sem mindegy hogy a többi háztartási berendezés – például a mosógép, vagy a sütő – mennyire energiatakarékos. Csendben jegyzem meg, hogy miközben manapság minden az energiaköltségek csökkentéséről szól, meggyőződésem szerint hamarosan a víz kapcsán is drasztikus spórolás veszi majd kezdetét. Amire már most érdemes felkészülni – fejti ki a cégvezető. 

Huczka István szerint szomorú tapasztalat, hogy miközben az új technológiát képviselő háztartási gépekkel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, a háztartási gépek magas energiafogyasztásához kötődő régi, negatív fogyasztói beidegződések jórésze a modern készülékek megjelenése ellenére is mindmáig él. A szárítógépekről például sokan még most is azt gondolják, hogy energiafalók. Pedig éppen az energiatakarékosságban segítenek azzal, hogy a modern, hőszivattyús szárítógépek nagyjából egy kifli árából elvégeznek egy szárítási ciklust. (Külső kivezetés sem kell, mert egy belső tartályba gyűjtik a vizet és a szárítógép használata mellett a szárítóállványt sem kell felállítani a lakásban.) 

Hasonlóan téves előítélet él a mosogatógépekkel szemben is. Mondván: működésükhöz sok vízre van szükség, amit áramot fogyasztva fel is melegít a gép. Pedig a valóság az, hogy a kézi mosogatás közben kiengedett – hideg, vagy meleg – víz mennyisége többszöröse annak, mint amit a mosogatógép felhasznál. Arról nem beszélve, hogy a kézi mosogatás mennyivel több időt vesz igénybe, mint a gépi.

Huczka István azt is elmondta, hogy a forint tavalyi árfolyamesése és a magas infláció miatt megemelkedett alapanyag költségek kompenzálására a háztartásigép piacon is elkerülhetetlen volt az összességében markáns, több mint kétszámjegyű áremelkedés. Amelynek hatására az év végére már érezhető keresletcsökkenés mutatkozott a piacon. A cégvezető azonban az idei kihívások ellenére is optimistán tekint a 2023-as évre. Mondván: menedzserként meggyőződése, hogy a nehezebb időkben is csak a piaci kezdeményező szerep lehet a siker záloga, ami a Whirlpoolt továbbra is jellemezni fogja.  

Meichl Frida 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.