Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Német kancellár: az oroszok színlelése a gázszállítás leállítása
No menu items!

Német kancellár: az oroszok színlelése a gázszállítás leállítása

Olaf Scholz. Fotó: Wikipedia

Olaf Scholz német kancellár azzal vádolta Oroszországot, hogy a gázszállítások leállításával Németországot és európai partnereit akarja zsarolni, és “színlelésnek” minősítette az Északi Áramlat-1 gázvezeték szivárgását.

Oroszország tudna szállítani, ha akarna” – mondta Scholz a berlini parlament alsóházában elmondott beszédében a Bloomberg tudosítása szerint. Szerinte a Gazpromnak egyszerűen csak egy turbinát kell kérnie az Északi Áramlat-1 összekötő vezetékhez, amely Nyugat-Németországban van és a javítások után üzemkész.

Oroszország nem akar szállítani, mert elmaradt szállításokkal és magas gázárakkal akar zsarolni minket és európai szomszédainkat, és el akar minket távolítani egymástól” – folytatta a kancellár.

Németország versenyt futott a gáztárolók feltöltésével, hogy felkészüljön a télre, de a Gazprom azon döntése, hogy a múlt heti karbantartás után nem indítja újra az Északi Áramlatot, felvetette a gázadagolás lehetőségét ezen a télen.

A lehető leggyorsabban függetlenné kell válnunk egy ilyen megbízhatatlan beszállítótól” – mondta Scholz. “Erre országunk biztonsága, függetlensége és szuverenitása miatt van szükség” – jelentette ki.

A Bundestag törvényhozói előtt tartott széleskörű beszédében a német államfő ígéretet tett arra, hogy kormánykoalíciója mindent megtesz azért, hogy az országot összetartsa a közelgő “kihívások telén, ugyanakkor elismerte, hogy egyetlen kormány sem tud “minden nehézséget enyhíteni“.

Az energiaköltségek emelkedése és a történelmileg magas infláció a háztartásokat és a vállalatokat is sújtja, és Scholz megismételte ígéretét, hogy egyetlen polgárt sem hagynak egyedül.

A kormányszövetség a hétvégén megállapodott egy harmadik, 65 milliárd euró értékű segélycsomagról, így a támogatás teljes összege megközelíti a 100 milliárd eurót.

A csomag tartalmazza az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak nyújtott magasabb támogatásokat, valamint a diákoknak és a nyugdíjasoknak nyújtott készpénzkifizetéseket. A kormány emellett az Európai Uniónak az úgynevezett “szerencsés nyereség” megadóztatására irányuló törekvése mögé állt, mivel egyes energiaipari cégek megugró bevételei felháborodást váltottak ki a közvéleményben.

Le fogjuk szedni ezeket a dollármilliárdokat a nyereségből” – mondta Scholz. “Így mozgásteret nyerünk arra, hogy tömegesen tehermentesítsük a polgárokat az áramárak tekintetében“.

Németország “intenzív tárgyalásokat” folytat az uniós partnerekkel a villamosenergia-árak felső határának bevezetéséről – tette hozzá Scholz.

Mi azonban arra is készen állunk, hogy először nemzeti szinten tegyünk lépéseket, mert nagyon gyorsan enyhíteni akarjuk a polgárok terheit” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Itt a világ pénzügyi központjainak listája – Budapest már nem top 100-as

A legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának. A listán Budapest négy hellyel a 101. helyre szorult vissza.

Polgári Erika a természetre alapozta az üzletét

Kevés vállalkozásnak adatik meg, hogy tulajdonosa a saját személyiségével hitelesíti termékeit. Ha valaki egy kicsit is elmélyed Polgári Erika és az általa 2011-ben alapított NaturComfort Kft. történetében, azonnal világos lesz, hogy a természet gyógyító erejében hinni több mint egy üzleti vállalkozás. Az maga az egészséges, tudatos életmód. 

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Hírek

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Látványos bolygósorakozó lesz megfigyelhető a jövő héten

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.

Az év légitársaságának választották a Wizz Airt

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

Gazdaság

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Bérszakadék: egy fővárosi jóval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.