Hirdetés
Kezdőlap Hírek Zaporizzsjai erőmű: Moszkva tovább feszíti húrt, deportálni akarja az ukrán személyzetet
No menu items!

Zaporizzsjai erőmű: Moszkva tovább feszíti húrt, deportálni akarja az ukrán személyzetet

A zaporizzsjai atomerőmű. Kép forrása: Wikipedia

Oroszország azt tervezi, hogy mintegy 2700 ukrán alkalmazottat küld el Európa legnagyobb atomerőművéből – állítja az ukrán atomenergetikai vállalat, és arra figyelmeztet, hogy az oroszok által megszállt Dél-Ukrajnában található zaporizzsjai létesítményben “katasztrofális hiány léphet fel a szakképzett személyzetből”.

Azokat a dolgozókat, akik az orosz Roszatom nukleáris ügynökséggel kötöttek munkaszerződést, miután Moszkva a háború elején elfoglalta a zaporizzsjai erőművet, családjukkal együtt Oroszországba akarják vinni – közölte az ukrán Energoatom a Guardian beszámolója szerint.

A vállalat nem pontosította, hogy az alkalmazottakat erőszakkal távolítanák-e el az erőműből. Ugyanakkor közölték, hogy a személyzet eltávolítása “súlyosbítaná a munkaerőhiány amúgy is rendkívül sürgető problémáját“.

A régió Moszkva által beiktatott kormányzója múlt szombaton elrendelte a civil lakosság evakuálását a térségből, beleértve a közeli Enerhodar városát is, ahol az erőmű dolgozóinak többsége él.

Az orosz erők napokkal azután foglalták el a zaporizzsjai erőművet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 februárjában elrendelte Ukrajna lerohanását. Az orosz megszállók az ukrán személyzetet a helyén hagyták, hogy az erőművet tovább működtessék, de az erőműben jelenleg dolgozók pontos száma nem ismert.

Zaporizzsja a világ 10 legnagyobb atomerőművének egyike. Bár hat reaktorát már hónapok óta leállították, még mindig szükség van áramra és szakképzett személyzetre a létfontosságú hűtőrendszerek és más biztonsági berendezések működtetéséhez.

Nem sokkal azután, hogy az orosz csapatok lerohanták az erőművet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztetett, hogy az alacsony személyi állomány “súlyosan veszélyezteti” a nukleáris biztonság és védelem egyik alapvető tényezőjét, amely szerint “az üzemeltető személyzetnek képesnek kell lennie arra, hogy teljesítse biztonsági és védelmi feladatait, és képesnek kell lennie arra, hogy indokolatlan nyomástól mentesen hozzon döntéseket“.

A NAÜ később egy maroknyi személyzetet telepített Zaporizzsjába, hogy felügyeljék a biztonságos működést.

Kijevi tisztviselők szerint a Kreml által a Zaporizzsjai régióban beiktatott hatóságok a várható ukrán ellentámadás miatt felgyorsítják a helyi lakosok, köztük az erőműben dolgozók családjainak kitelepítését.

Katonai elemzők szerint Ukrajna a várható ellentámadást a zaporizzsjai régióra összpontosíthatja, és megpróbálja majd kettészakítani az orosz erőket azzal, hogy a déli Azovi-tenger partvidékére nyomul.

A zaporizzsjai erőmű személyzetének azon hozzátartozóit, akik már beleegyeztek az áttelepülésbe, Oroszország déli Rosztov régiójába vitték és ideiglenes táborokban helyezték el – közölte az ukrán vezérkar.

Hozzátették, hogy az erőmű dolgozóinak jelenleg tilos elhagyniuk az Enerhodart. Az ukrán vezérkar közleménye az Energoatom által említett állítólagos orosz tervről egyelőre nem tett említést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...