Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság 189,3 milliárd euró a tét - íme, az Európai Unió 2024-es prioritásai
No menu items!

189,3 milliárd euró a tét – íme, az Európai Unió 2024-es prioritásai

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetésre vonatkozó, 189,3 milliárd euró főösszegű javaslatát, amely az uniós prioritások finanszírozásának biztosítására összpontosít, segíteni fogja a gazdasági helyreállítást, a munkahelyteremtést, és hozzájárul Európa stratégiai autonómiájának megerősítéséhez.

Az Európai Bizottság közölte: az EU az elmúlt években rendkívüli kihívásokkal szembesült, köztük az inflációval, ami jelentősen megnehezítette, hogy a költségvetés képes legyen reagálni az új fejleményekre.

Kiemelték: a 2024-es költségvetési tervezet a nehézségek ellenére is biztosítani akarja az uniós tervekben megfogalmazott politikai prioritások finanszírozási hátterét, emellett a 2021-2027-es időszakra szóló hosszú távú költségvetésének közelgő felülvizsgálata keretében lehetőséget akar teremteni az Ukrajnának nyújtható folytatódó támogatásokhoz is.

Az Európai Bizottság javaslatában 53,8 milliárd eurót szán a közös agrárpolitikára, valamint 1,1 milliárd eurót az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alapra. 47,9 milliárd euró jutna regionális fejlesztésre és kohézióra, valamint a zöld átállást és a kiemelten fontos uniós projekteket támogató infrastruktúra támogatására. 15,8 milliárd euró állna rendelkezésre a globális partnerek és az uniós érdekek támogatására a világban, ebből 11,4 milliárd euró a szomszédsági, fejlesztési és a nemzetközi együttműködési projektekre, 2,1 milliárd euró az előcsatlakozási támogatásokra és 1,7 milliárd euró a humanitárius segítségnyújtásra.

Az uniós bizottság 13,6 milliárd eurót szánna kutatásra és innovációra, ebből 12,8 milliárd eurót a Horizont Európa kutatási programra. Emellett 3,7 milliárd euró állna rendelkezésre az oktatási és mobilitási lehetőségek bővítésére az Erasmus+ program keretében, 332 millió euró az európai művészek és alkotók támogatására, 215 millió euró pedig a jogérvényesülés, a jogok és az értékek előmozdítását szolgálná. 4,6 milliárd euró juttatna az európai stratégiai beruházásokra, ebből 2,7 milliárd euró a határokon átnyúló infrastruktúra fejlesztésére, 1,3 milliárd euró pedig a digitális átállásra. 2,1 milliárd euró jutna a világűrrel kapcsolatos kiadásokra, főként az európai űrprogramra, 10,3 milliárd euró pedig a társadalmi kohézióba irányuló befektetésekre.

A jövő évi uniós költségvetés 2,4 milliárd euróval segítené a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedéseket. 2,2 milliárd euró jutna a határok védelmére, ebből 874 millió euró az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kiadásaira. Az EU 1,7 milliárd eurót fordíthatna a migrációval kapcsolatos kiadásokra, ebből 1,5 milliárd eurót a migránsok és a menedékkérők támogatására. A brüsszeli testület 1,6 milliárd eurót szánna a védelmi kihívások kezelésére, ebből egyebek mellett 638 millió eurót a képességfejlesztés és a kutatás támogatására az Európai Védelmi Alap (EDF) keretében, 241 millió eurót a katonai mobilitás támogatására és 343 millió eurót a lőszerek gyártásának támogatására. 947 millió eurót szánna az egységes piac működésének biztosítására, ebből 200 millió euró jutna a csalás elleni küzdelemmel, az adózással és a vámüggyel kapcsolatos munka támogatására. 754 millió euró állna rendelkezésre az egészségügyi programokra, emellett 230 millió eurót kapna az uniós polgári védelmi mechanizmus (rescEU). 726 millió euró jutna a biztonsági feladatok ellátására, ezen belül 315 millió euró a terrorizmus, a radikalizálódás, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelemre. Végezetül 213 millió euró állna rendelkezésre a biztonságos műholdas összeköttetések biztosítására.

A 2024-es költségvetési tervezet az unió 2020 végén elfogadott hosszú távú, 2027-ig tartó, hétéves költségvetésének a részét képezi. A jövő évi költségvetés eleget tesz annak a célkitűzésnek, hogy a hosszú távú költségvetés és a helyreállítási eszköz forrásainak 30 százalékát az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fordítsák – emelték ki.

A költségvetést kiegészíti a Next Generation EU, vagyis az EU koronavírus-járvány utáni helyreállítási eszközéből vissza nem térítendő támogatások formájában hozzáférhető 113 milliárd euró – tették hozzá.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.