Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olajembargó. Von der Leyen után Macronnal is tárgyalt Orbán Viktor
No menu items!

Olajembargó. Von der Leyen után Macronnal is tárgyalt Orbán Viktor

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor a hétfői munkavacsora előtt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kedden az energiabiztonságról tárgyalt, miközben az Európai Unió igyekszik meggyőzni Budapestet, hogy hagyjon fel az orosz olajimportra vonatkozó szankciókkal szembeni ellenállásával.

Az európai energiabiztonsággal kapcsolatos kérdésekről beszéltek” – mondta Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Bloombergnek.

Az EU eközben elhalasztotta a Magyarországgal és szomszédaival tervezett videohívást. A blokk szóvivője nem adott azonnali magyarázatot arra, hogy miért halasztották el ezt a hívást, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő este jelentett be.

A hívás célja az volt, hogy az ellátás biztonságának garantálására és a szolidaritási mechanizmusokra összpontosítson – mondta egy francia szóvivő, megjegyezve, hogy Macron azért tervezte a részvételt, mert Franciaország tölti be az EU soros elnökségét.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden azt mondta, hogy az uniós oldalról érkező nyomás a gyors szankciós megállapodásra “mesterséges“, mivel a tilalom hatályba lépése hat-nyolc hónapot vesz igénybe.

Von der Leyen és Orbán hétfőn munkavacsorán találkozott, ahol mindkét fél szerint bár előrelépést elértek, áttörést nem.

Orbán az orosz olaj uniós beszerzésének fokozatos megszüntetésére vonatkozó tervét Magyarország orosz energiától való függőségére hivatkozva blokkolja.

Némi előrelépést értünk el, mondhatnánk, hogy tettünk egy kis lépést előre. Azonban még sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy potenciálisan megváltoztassuk az álláspontunkat” – mondta Szijjártó Péter egy Facebook-videóban a hétfői tárgyalások befejezése után.

Von der Leyen a találkozó után azt mondta, hogy virtuális konferenciát hív össze “az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítésére“.

Az Orbánnal folytatott megbeszélések “hasznosak voltak a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásában. Előrelépés történt, de további munkára van szükség” – írta a Twitteren.

Az EU hatodik szankciócsomagja Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt az orosz nyersolajat a következő hat hónapban, a finomított üzemanyagokat pedig január elejétől tiltaná be. Az EU korábban Magyarországnak és Szlovákiának 2024 végéig, Csehországnak pedig ugyanezen év júniusáig ajánlotta fel a szankciók betartását, mivel nagymértékben függnek az orosz nyersolajtól.

Orbán Viktor a múlt héten azt mondta, hogy az ötéves mentesség és a magyar energiaipar átalakításának költségeire szánt dollármilliárdok nélkül semmi sem fogja rávenni arra, hogy támogassa a szankciók újabb körét.

Azt mondta, biztosítékot kell kapnia arra, hogy Magyarország képes lesz alternatív forrásokon keresztül elegendő energiához jutni, hogy kielégítse szükségleteit.

A megbeszéléseket ismerő személyek szerint Magyarország olyan technikai biztosítékokat keres, amelyek garantálják energiabiztonságát, tekintettel arra, hogy az ország mennyire függ az orosz szállításoktól.

A megbeszélések középpontjában a kazahsztáni szállítások fontossága áll, valamint az Oroszországról való átállás finanszírozásához szükséges beruházásokra vonatkozó garanciák, beleértve a horvátországi infrastruktúrát is – mondták a Bloombergnek nyilatkozó diplomaták.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés

Nagy Márton: Kell az új munkaerő, de alapvetően nem vendégmunkásokra, hanem magyar munkavállalókra van szükség, ezáltal az inaktivitás is tud csökkenni

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

Az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.