Hirdetés
Kezdőlap Építőipar 270 millió eurós árvízvédelmi projektbe kezdett a bécsi csatornázási művek
No menu items!

270 millió eurós árvízvédelmi projektbe kezdett a bécsi csatornázási művek

Copyright fotó: WH International Services / Doris Hemrich
Zollamtsbrücke a Wienfluss felett

Történetének legnagyobb csatornaépítési projektjébe kezdett a napokban a bécsi csatornázási művek, a Wien Kanal. Kilenc kilométerrel meghosszabbítják a Wienfluss alatt futó Wiental Kanalt, hogy villámárvizek esetén is környezetbarát módon tudják elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékvizet. A 270 millió eurós beruházás 2027-re készül el.

A Wienfluss közvetlen közelében található csatornák tizenkét bécsi kerület szennyvizét gyűjtik össze, ami egyötöde a városban keletkező szennyvíznek. Előfordul, hogy nagy esőzések idején az itt található gyűjtőcsatornák elérik a teljesítményük határát. Ilyenkor az esővízzel higított csatornavizet úgynevezett vésztúlfolyókon a Wienflussba engedik, hogy megvédjék a kerületeket az árvíztől. Ez az eljárás azonban nagyon megterheli a Wienfluss vízminőségét.

Éppen ezért 1997 és 2006 között a Wienfluss torkolatánál, ahol a Donaukanalba ömlik, három fázisban 3,5 kilométernyi csatornaalagutat építettek. Most ezt folytatják és hosszabbítják meg kilenc kilométerrel. A Wienfluss mentén található vésztúlfolyókat pedig bekötik az új szennyvízalagútba, így az új csatornaszakasz villámárvizekkor 61 millió liternyi csapadékvízzel kevert csatornavizet tud befogadni, ami jelentős vízminőségjavulást tesz lehetővé.

A bécsi csatornázási művek, a Wien Kanal történetének legnagyobb csatornaépítési projektje 2024. március 4-én vette kezdetét a Gaudenzdorfer Gürtelnél. Itt első lépésben egy 150 négyzetméteres és 15 méter mély aknát alakítanak ki. Ide kerül 2025 tavaszán a 135 méter hosszú alagútfúró gép, amely nyugat felé haladva 2026 nyarán éri el a csatornaalagút egyik végét, a Skatepark Auhofot. Ezután a berendezést szétszedik, visszaviszik a rajthoz, ott újra összeszerelik, majd a másik irányba fúrnak vele, amíg el nem érik a Wiental Kanal már meglévő részét az Ernst-Arnold-Parkban. Az alagút belső átmérője három méter lesz és javarészt a Wienfluss bal partfala alatt fut. Az építkezés során néhány kihívással is szembe kell majd nézni: a Pilgramgassénál fut az U2 és U4-es metró vonala, két ivóvíz fővezetéket pedig át kell helyezni. A beruházás 270 millió euróba kerül és 2027-re készül el a csatornaalagút.

2024 őszén egy infocentert is kialakítanak az építkezés kezdő pontjánál, a Gaudenzdorfer Gürtelnél, ahol a helyiek és az érdeklődők nemcsak a projektről kapnak mindenre kiterjedő tájékoztatást, de egy kiállítást is megnézhetnek a bécsi szennyvíz történetéről a római kortól a kolera-csatornákon át egészen a mai, digitálisan irányított csatornahálózatig.

A Wien Kanal Ausztria legnagyobb csatornázási vállalata, összesen 2.500 kilométernyi csatornahálózatot üzemeltet, amelyen naponta mintegy félmilliárd liter szennyvíz jut el a háztartásokból a Simmeringi Szennyvíztisztítóba. Bécsben a háztartások 99,8 százaléka van rákötve a csatornahálózatra, amely évente tíz kilométerrel lesz hosszabb. A Wien Kanal évente több mint 700 helyszínen, átlagosan öt kilométernyi csatornát újít meg úgy, hogy ebből a város szinte semmit sem érzékel, mivel a földfelszín alatt zajlanak a munkák. A Wien Kanal munkáját robotok is segítik, amelyek tavaly például több mint 200 kilométert tettek meg a bécsi csatornahálózatban, hogy sérüléseket keressenek a szennyvíz-vezetékeken.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...