Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Új innovációk alakítják át a hőszivattyús piacot
No menu items!

Új innovációk alakítják át a hőszivattyús piacot

Az energiahatékonyság jegyében egyre nagyobb az érdeklődés a hőszivattyúk iránt, miközben folyamatosan jelennek meg olyan innovációk a magyar piacon is, amelyek a felhasználók előnyére válhatnak. Az újítások közé tartozik a teljesség igénye nélkül az inverteres technológia, az intelligens vezérlés, a környezetbarát hűtőközegek és a zajcsökkentés is. A fejlesztéseknek köszönhetően a termékeknek úgy nő a hatékonyságuk, hogy közben még környezetbarátabbak lesznek.

Az energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbá válnak a fogyasztók számára, az igényeket pedig a hőszivattyús piac szereplői próbálják a lehetőségeikhez mérten maximálisan kielégíteni. Ifj. Korcsok Gábor, a Gree légkondicionálók és hőszivattyúk kereskedelmi üzletágának igazgatója elmondta, folyamatosan jönnek ki a cégek az új innovációkkal, melyek még tovább növelhetik a hőszivattyúk népszerűségét.

Példaként említette, hogy a legmodernebb termékek már úgynevezett természetes hűtőközeggel működnek, amely a hő elvezetésére és a levegő vagy más közeg hűtésére használt anyag. Ezek jellemzően környezetbarát kialakításúak, nem károsítják az ózonréteget, és nem járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.

„A természetes hűtőközeg előnye, hogy kisebb terhelést jelent a környezet számára, hiszen alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkezik. Ez egy olyan mérőszám, amely segít összehasonlítani egy anyag üvegházhatású hatását a szén-dioxidhoz képest. Ez azért fontos, mert különböző anyagok különböző mértékben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz. A GWP azt mutatja meg, hogy egy adott anyag mekkora hőtartó képességgel bír a légkörben, és ezt a számot az adott anyag kibocsátásának hosszú távú hatásai alapján számolják ki”- mutatott rá a szakember.

Ifj. Korcsok Gábor hozzátette: a különböző anyagokat így összehasonlíthatjuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá az éghajlatváltozáshoz. Minél magasabb egy anyag GWP-je, annál nagyobb a hőtartó képessége, és nagyobb a hozzájárulása az üvegházhatáshoz.

Csendes, de tökéletes működés

A Gree hőszivattyúk kereskedelmi vezetője szintén az új trendek közé sorolta, hogy a csendes termékek iránti kereslet kiugróan növekszik. A csendes működés különösen fontos lehet otthoni alkalmazásokban, ahol a zajszint szerepet játszik a kényelem és a lakók kényelme szempontjából. Bizonyos esetekben a helyi önkormányzat előírhatja a telepíthető gépek maximum zajszintjét, tette hozzá. Példaként említette, hogy az olasz Maxa gyártó i290es szériájában a ventilátorok axiális típusú légcsavar lapátokkal rendelkeznek, ezek dizájnja pedig az extra csendes üzemeltetés jegyében került megtervezésre.

Mint mondta, az utóbbi időben sokszor olyan rendszerekbe lettek integrálva a hőszivattyúk, ahol radiátoros hőleadók voltak már kiépítve, és azon nem volt lehetőség választani. Így a gyártók azt is szem előtt tartják, hogy a termékek kompromisszumok nélkül illeszthetők legyenek meglévő radiátoros rendszerekbe is.

Ifj. Korcsok Gábor beszámolt arról is, hogy a korábbi termékek R32 hűtőközeget használtak, így a maximum vízhőfok a legtöbb esetben nem haladta meg az 55°C-ot. Ezzel szemben az Maxa i290-es szériája már nevében hordozza annak legfőbb sajátosságát: az R290-es hűtőközeget, azaz a propánt. Itt már  két lépcsős hatékonyságról beszélhetünk, egyfelől képes a magasabb előremenő vízhőmérsékletre, és akár 78°C is elérhető, másfelől normál üzemi körülmények között (A7W35) a jelenlegi berendezésekkel szemben átlagosan akár 20%-os hatékonyságjavulás is tapasztalható. A magas hőmérsékletet előállítani képes hőszivattyú függetlenséget biztosít a hőleadók típusától és kivitelétől (radiátor), ezáltal nyit új távlatokat a hőszivattyús rendszerre vágyóknak.

Általánosságban a radiátoros rendszerek magasabb vízhőfokra voltak méretezve, ami meghaladta akár a 60°C-ot is. Az előállítható vízhőfok tekintetében mindkét hűtőközeg képes a megfelelő hőmérsékletű vizet előállítani a hőszivattyúk működtetése során a telepített rendszertől függően, a különbség abban nyilvánul meg, hogy a Maxa i290 hőszivattyúk felhasználhatósága szélesebb a magasabb előállítható vízhőfok miatt” – mutatott rá.

Az i290 modell csúcskategóriás készüléknek nevezhető, és kiváló megoldás lehet olyan felújítás előtt álló ingatlanok esetében, ahol a már meglévő hőleadók eddig nem támogatták egy hőszivattyús rendszer integrálását, és ez hatékonyságbeli hiányérzetet kelthetett a felhasználóban. A fűtési teljesítménye széles termékskálán, 6 kW-50 kW között mozog, melyen belül 11 különböző berendezés található meg. A számos külső és beépíthető kiegészítő által minden egyedi igényhez könnyen igazítható.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Négy év alatt több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás elsősorban a 30 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett vállalati e-autó támogatási programnak köszönhető.

A NAV állást hirdető munkáltatókat vizsgált -üzletbezárás

Az adóellenőrök egy akcióban nyolc hirdetőt ellenőriztek, háromnál találtak összesen hat be nem jelentett alkalmazottat.

Orbán Viktor: 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

Húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.