Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak
No menu items!

Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak

Az amerikai Műanyag Megállapodás, a U.S. Plastic Pact, új 2.0 útitervet tett közzé, melynek keretében, az ellátási láncok átalakításával fogalmaz meg ambíciózus célokat a műanyag csomagolási hulladék felszámolására.

Az US Plastics Pact (amely a The Recycling Partnership és a WWF által alapított konzorcium, ami az Ellen MacArthur Alapítvány globális Plastics Pact hálózatának részeként jött létre) a közelmúltban tette közzé legújabb stratégiai tervét. Amelynek célja, hogy segítse a vállalatokat abban, hogy megváltoztassák a műanyag csomagolás tervezésének, felhasználásának és újrafelhasználásának módját. Az Útiterv 2.0 egy olyan megvalósítható terv, amelynek célja a műanyagok használatának átalakítása, és amely a körforgásos gazdaság megteremtésének gyakorlati lépéseire összpontosít, ahol a műanyag csomagolást újrafelhasználják, újrahasznosítják, komposztálják és a gazdaságban tartják, ahelyett, hogy az hulladékká válna. Ez az átfogó terv az eredeti, 2025-ig szóló ütemterv sikereire és tanulságaira épül, aktualizált és ambiciózus célokat tűzve ki a műanyaghulladék kezelésére és a teljes műanyag értékláncban történő rendszerszintű változásra.

Nagyot léptek a műanyaghulladék-csökkentésben

Már maga az eredeti, 2025-ig szóló ütemterv is ambíciózus kezdeményezés volt, amely az amerikai szövetségi stratégia hiányában azonnali cselekvésre ösztönzött. Eredményeként az elmúlt négy év során a U.S. Plastic Pact jelentős előrelépést ért el a műanyag körforgásban:

– A problémás anyagok csökkentése: a problémás és szükségtelen anyagok listájának létrehozásával a problémás vagy szükségtelen műanyagok felhasználása 14%-ról 8%-ra csökkent.
– Az újrahasznosíthatóság növelése: az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható műanyag csomagolások mennyiségének 37%-ról 47,7%-ra történő növelése.
– Újrahasznosított tartalom: a csomagolásokban a fogyasztás utáni újrahasznosított vagy felelősségteljesen előállított bioalapú tartalom 7%-ról 9,4%-ra történő növelése.

2.0 ambiciózus célokkal

Mivel a szakemberek szerint ezekre az előrelépésekre építve a folyamatosan változó környezet megköveteli a vállalatoktól, hogy továbbra is feszegessék a határokat, az Útiterv 2.0 célja az, hogy továbbvigye az eredeti terv még nem teljesített célkitűzéseit, és új célokat vezessen be az amerikai műanyagpaktum-aktiválók tapasztalatai alapján:

– Újrahasználati innovációk: az elsődleges cél mostantól már az újrahasználat, amivel jelentősen csökkenteni lehet az egyszer használatos műanyagokat. A gyakorlati példák közé tartoznak a visszaváltható poharak a rendezvényeken, amelyek segítenek a hulladék csökkentésében.
– Körforgásos tervezés: minden műanyag csomagolást úgy terveznek és gyártanak, hogy az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.
– A problémás műanyagok kiküszöbölése: 2030-ra a kibővített problémás és felesleges anyagok listáján szereplő összes terméket megszünteti, és így a szűz műanyagot 30%-kal csökkentik. Ez a megközelítés biztosítja, hogy csak az alapvető fontosságú műanyagokat állítsák elő és használják fel a fenntarthatóságot támogató módon.
– Hatékony újrahasznosítás: a terv célja, hogy a műanyag csomagolások 50%-át újrahasznosítsák, és létrehozzák az ehhez szükséges infrastruktúrát. Így a műanyag csomagolások átlagosan 30%-os újrahasznosított vagy felelősségteljesen előállított bioalapú tartalmat fognak elérni.
– Egészségügyi és közösségi hatás: a terv foglalkozik a műanyaggyártással és -használattal kapcsolatos társadalmi hatásokkal és egyenlőtlenségekkel is.
Emily Tipaldo, a U.S. Plastic Pact ügyvezető igazgatója kijelentette:

“A jelenlegi függőség a szűz műanyagtól fenntarthatatlan. Az Útiterv 2.0 célja, hogy kézzelfogható változást érjünk el azáltal, hogy megváltoztatjuk a műanyagok tervezésének, használatának és újrafelhasználásának módját. A hangsúly azokon a gyakorlatias, megvalósítható lépéseken van, amelyeket a vállalatok megtehetnek a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás érdekében. Az Útiterv 2.0 nem csupán folytatás, hanem evolúció. A kezdeti célkitűzéseink szándékosan ambiciózusak voltak, hogy gyors változásokat indítsanak el. Az Útiterv 2.0-val a megtanultakat és a sikereket a következő szintre emeljük, az innovatív megoldásokra összpontosítva és a szélesebb körű hatásokkal foglalkozva.”

Meichl Frida

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.