Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Lízingpiac. Lendületes fejlődést tört meg a járvány
No menu items!

Lízingpiac. Lendületes fejlődést tört meg a járvány

Az évek óta tempós növekedésben lévő magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt megtorpant az első negyedévben. Az év egészében a tavalyi kihelyezés 70-75 százalékának van realitása – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A lendületes évkezdés után márciusban már megjelentek a járvány kedvezőtlen hatásai, de a lízingpiac így is viszonylag jó eredménnyel zárta az első negyedévet. A finanszírozott összeg 146 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában, ami 10 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, de megfelel a 2018-as szintnek, a korábbi éveknél pedig magasabb összeg.

Tóth Zoltán

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta, a személyautók és furgonok finanszírozása – elsősorban a januári és februári stabilabb eladásoknak köszönhetően – 4 százalékkal nőtt és megközelítette a 63 milliárd forintot.

A teherautó-finanszírozásban 36 százalékkal 25 milliárd forint alá csökkent a finanszírozott összeg, a mezőgazdasági gépek – amelyeknél 2018-ban és 2019-ben is rekord született – az idei első negyedévben gyengébben szerepeltek, ami részben a korábbi kiugró teljesítménnyel magyarázható.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai csaknem 13 milliárd forint értékben finanszíroztak agrárgépeket, ez 24 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A tavaly rekordszintre emelkedő építőgép-finanszírozás az idén az első három hónapban 5,6 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos visszaesés, de még így is kedvező eredmény tekintettel az építőgépek keresletének várható mérséklődésére.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A 2019-es évben szintén nagyon jól teljesítő egyéb gépek – termelő-berendezések területén is komoly, 14 százalékos csökkenés következett be. Ez szintén nem meglepő, hiszen ez az egyik leginkább konjunktúra-kitett szegmens.

Tóth Zoltán felidézte, hogy a magyar lízingpiac évek óta lendületes fejlődést ért el, 2018-ban 13 százalékkal 690 milliárd forintra, tavaly további 7 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg.

A lízingszövetség tagvállalatai az idén év elején még azt tervezték, hogy a tavalyinak megfelelő 740-750 milliárd forint körüli finanszírozott összeggel ér véget a 2020-as év, ám a koronavírus-járvány miatt kialakult általános gazdasági válság ez a célt teljesíthetetlenné tette.

Az év egészében a tavalyi 740 milliárdos kihelyezés 70-75 százalékának van realitása, ami 520-550 milliárd forint lehet.

A lízingpiac arra számít, hogy az idei visszaesés utáni újraindulásban és az utána várható fejlődésben a lízingcégek az eddiginél is fontosabb szerepet kaphatnak, különösen a lízingkonstrukciók iránt egyre fogékonyabb kis- és középvállalkozások beszerzéseiben, fejlesztésiben, beruházásiban, ezen keresztül pedig a növekedésükben – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Jól teljesített a Magyar Telekom

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítása a legfontosabb célok között van

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését és a költségvetési hiány fokozatos csökkentését sorolta a legfontosabb gazdaságpolitikai célok közé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára.

A legversenyképesebb ágazatok között a baromfiágazat

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segítjük a baromfiágazatot.

Ettől lehetnek jobbak a vidéki vendéglátóhelyek

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.