Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy A Covid nem tűnt el, csak folyamatosan átalakul: fertőzőbbé válik és újabb...
No menu items!

A Covid nem tűnt el, csak folyamatosan átalakul: fertőzőbbé válik és újabb szerveket támadhat meg

Topol: bár szerencsések lennénk, ha a koronavírus a nátha unokatestvérévé alakulna át, erre biztosan nem számíthatunk. Illusztráció: Bigstock

A koronavírus még mindig velünk van, és ügyesen talál új módszereket arra, hogy tömegesen megfertőzzen minket. Amióta 2019 végén az eredeti törzsből továbbfejlődött és megjelentek a különböző variánsok, nem vesztett az erejéből, hanem virulensebbé és fertőzőbbé vált.

Tévhit, hogy a vírusnak az a sorsa, hogy jóindulatúbb formába fejlődjön. Ha valamit megtanultunk a világjárványból, az az, hogy a vírus rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkezik és kiszámíthatatlan – írja Eric J. Topol, az amerikai Scripps Research Translational Institute alapítója és igazgatója a Los Angeles Times online hasábjain.

A szakemberr kifejti: elég csak az omikron több mint 50 új mutációját megnézni, hogy tudjuk, látszólag végtelen módja van annak, hogy továbbmutálódjon és átrendezze a genomjában lévő 30 ezer bázispárt. Bár szerencsések lennénk, ha a koronavírus a nátha unokatestvérévé alakulna át, erre biztosan nem számíthatunk. Egyszerűen túl sok sebezhető gazdatest van ahhoz, hogy a vírus további evolúciója végbemehessen, beleértve a legkülönfélébb állatokat, és potenciálisan átterjedhet az emberre is.

Amerikában több mint 7 millió immunhiányos ember van, akik nemcsak rendkívül érzékenyek a fertőzésekre, de lehetőséget adhatnak arra is, hogy a vírus kifejlődjön az emberen belül, majd megfertőzzön másokat. Ez az út lehet az omikron létrejöttének és terjedésének az útja is.

Világszerte több milliárd olyan ember van, aki nincs beoltva, és valószínűleg semmilyen védelemmel nem rendelkezik a fertőzéssel szemben. Ha a vírust nem sikerül megfékezni, mint ahogyan ez jelenleg a világban történik, a vírus terjedése új változatok kialakulásának lehetőségét teremti meg.

Ezekben az új gazdaszervezetekben a vírus esetleg egy új, károsabb változattá fejlődhet, amely jobban megtapad, és a tüdő helyett más szerveket, például a szívet vagy a gyomor-bél traktust fertőzi meg. Láttunk már olyan embereket, akik egyidejűleg két különböző variánssal voltak fertőzöttek, ami lehetővé teszi, hogy a vírus hibrid, potenciálisan rosszabb változata kialakuljon.

Ez sokkal nehezebben lenne felismerhető, és adott esetben felülírná a tüskefehérje-vakcináinkból vagy a fertőzés által kiváltott immunitásból származó védelmet. Bár valószínűtlen, de egy új variáns általi teljes immunitásvesztés visszahelyezne minket a világjárvány kiindulópontjához.

Eric J. Topol. Fotó: Wikipedia

Még ha ezek a forgatókönyvek nem is valósulnak meg, ne feledjük, hogy az omikron, annak ellenére, hogy a vírus enyhébb formájaként jellemzik, még mindig halálos lehet az immunitással nem rendelkező emberek számára. A BA.1 néven ismert eredeti omikronnak vannak testvérváltozatai, köztük a BA.2 és BA.3, amelyek mindegyike számos új és eltérő mutációval rendelkezik. Egy nemrégiben laboratóriumban, állatmodell segítségével végzett vizsgálat szerint a BA.2 nagyobb mértékben okoz betegséget és nagyobb mértékben károsítja az immunrendszert, mint a BA.1.

A BA.2 gyorsan elterjedt néhány országban, például Dániában, Dél-Afrikában, Indiában és Svédországban. Az embereknél a BA.2-re vonatkozó eddigi adatok azonban nem támasztják alá a súlyosabb megbetegedésre vagy a vakcinák által nyújtott védelem hiányára utaló jeleket. A BA.2 az Egyesült Államokban nem kapott lábra, de ennek és az omikron számos országban tapasztalható gyors visszaszorulásának magyarázatát továbbra sem lehet megfejteni. Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a BA.2 jelentős új variánsként veszélyt jelentene, de nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban egy másik variáns is megjelenne, amely külön görög betűs megjelölést érdemelne.

A jó hír az, hogy valószínűleg egy viszonylag nyugott fázisba lépünk, alacsony esetszámmal és kevesebbt súlyos megbetegedéssel, ami a vírus megfékezését jelenti. Nem jelenti viszont azt, hogy a világjárványnak vége. Sajnos, amikor egyes államok azt hirdetik, hogy csak együtt kell élnünk a vírussal, és véget kell vetnünk minden korlátozásnak, sokan ezt az üzenetet úgy értelmezik, hogy a világjárványnak valóban vége. Ám ez csak képzelgés, tekintve, hogy a vírus még számtalan lehetőséget kínál arra, hogy az elkövetkező hónapokban és években is kísérteni fog bennünket.

Eddig rendkívül szerencsések voltunk – rendkívül hatékony vakcinákat juttattunk emberek milliárdjainak karjaiba olyan időkeretben, amelyet korábban soha nem tartottunk volna lehetségesnek. Ezek a vakcinák, az emlékeztetőkkel együtt, szilárdan megállták a helyüket, és megvédték a beoltott embereket a súlyos megbetegedésekkel szemben, annak ellenére, hogy a SARS-CoV-2 vírus eredeti törzse ellen irányulnak.

Reméljük, hogy a szerencsénk nem fogy el. A legrosszabb forgatókönyvekre való felkészülés a legjobb védekezésünk, a jobb légszűréstől kezdve a variánsbiztos, pánkoronavírus elleni vakcinára irányuló erőfeszítések felgyorsításáig. Jobb okosan fellépni ezzel a félelmetes vírussal szemben, mint a szerencsére hagyatkozni – zárja sorait Eric J. Topol.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.