Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet A fatüzelésű kandalló meleget áraszt, de légszennyező
No menu items!

A fatüzelésű kandalló meleget áraszt, de légszennyező

Illusztráció: Bigstock

A kandallók nemcsak azért népszerűek, mert meghitt meleget árasztanak, hanem mert a jelenlegi energiaárak mellett gazdaságosabb is lehet a velük való fűtés. Ugyanakkor nagymértékben felelnek a légszennyezésért, ami miatt egyre többen felemelik a hangjukat.

Bár a fa környezetbarát energiaforrás képét kelti, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) másképp látja ezt – írja a Tagesschau. “Az egyre népszerűbbé váló fatüzelésű kályhák jelentős mértékben szennyezik a levegőt. Németországban a fatüzelésből származó részecskekibocsátás messze meghaladja a teherautók és személygépkocsik kipufogógáz-kibocsátását” – állítja az UBA.

A fatüzelésből származó finom por nem kevésbé káros, mint a közúti közlekedésből származó finom por. A Rostocki Egyetem kutatása szerint a fával való fűtés során finom részecskék keletkeznek, amelyek behatolhatnak a tüdőbe, és súlyos betegségeket okozhatnak. Különösen olyan időjárási viszonyok között, amikor a felső légrétegek melegebbek, mint az alsóbb rétegek. Emellett a völgyekben és medencékben is jelentős szennyezés érheti a belélegzett levegőt – közölte az ügynökség.

Az erdőket is pusztítja

A Robin Wood természetvédelmi szervezet szintén kritikusan szemléli a fával való fűtést. “A fa elégetése növeli az értékes nyersanyag iránti keresletet, és ezáltal a nyomást az éghajlatváltozás és a légszennyező anyagok miatt már amúgy is meggyengült és túlhasznált erdőkre. A Kárpátokban, a Baltikumban vagy Skandináviában a nagy biológiai sokféleségű erdőket visszafordíthatatlanul pusztítják a fatüzelés miatt” – mondja Ute Bertrand a Robin Woodtól.

A fa ipari méretű elégetése nem klímasemleges, mivel a fáknak évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy a fából készült biomassza elégetése során felszabaduló szén-dioxidot visszaszívják. A fa értékes nyersanyag. A betakarítás és elégetés a lehető legrosszabb megoldás. A fát inkább takarékosan és hosszú élettartamú termékekhez kell használni” – figyelmeztet Bertrand.

A Német Energiafa- és Pelletipari Szövetség ezzel nem ért egyet. “A pellet- és fatüzelésű kályhákat általában egy-egy helyiségek melegítésére használják, hogy spóroljanak az energiaárakon. A megfelelő tüzelőanyaggal fűtött, megfelelően használt modern pelletkályhák nem jelentenek problémát a károsanyag-kibocsátás szempontjából” – mondja Martin Bentele, a szövetség ügyvezető igazgatója.

A Kéményseprők Központi Céhének Szövetségétől származó adatok azt mutatják, hogy a klasszikus fakályhák száma stagnál, a modern, automatikusan működő központi fafűtési rendszerek száma pedig növekszik.

Államilag támogatott rendszer

A fával való fűtés bizonyos formáit még sokhelyütt támogatja az állam, mivel ezt éghajlatbarátabbnak tartják, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtést. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint ennek véget kell vetni: a fatüzelésű fűtési rendszerekbe nem szabad több új beruházást eszközölni. Ez vonatkozik a pelletfűtésű rendszerekre is, amelyekben préselt fűrészport és fahulladékot égetnek el. Pedig a gáz- és olajfűtés klímabarát alternatívájaként híresek, és így népszerűsítik őket – tették hozzá.

A Robin Wood klímaaktivistái szintén kritikusan szemlélik ezt a promóciót. “A fatüzelés támogatása árt a környezet- és éghajlatvédelemnek. Ezért meg kell szüntetni a faégetés pénzügyi ösztönzését. Máshol is sürgősen szükség van közpénzekre az éghajlatbarát energetikai átállás előmozdítása érdekében, például energiahatékony épületfelújítások vagy a hőszivattyús technológia népszerűsítése révén” – mondja Bertrand.

Nincs tökéletes megoldás

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint a pelletfűtésű rendszerek sem problémamentesek a szálló por szempontjából. A kibocsátás azonban általában alacsonyabb, mint a hagyományos kályhák esetében, mivel a pellet szabványosított és víztartalma alacsony.

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint a fatüzelésű kályhák sokkal problémásabbak. Ennek oka, hogy a kandallóba fahasábokat helyeznek. Ha a rönkök nem elég szárazak, sok szennyező anyag keletkezik. A parázsló rönkök miatt is sok szennyező anyag szabadul fel.

A kályhákkal kapcsolatos legalacsonyabb kibocsátású megközelítés tehát a következő lenne: vásároljunk tűzifát a régióból, égessünk száraz fát, tároljuk megfelelően a tűzifát, gyújtsuk meg helyesen a kályhákat, ne égessünk újságot, mert az a nyomtató tintájából szennyező anyagokat szabadíthat fel. Az elegendő levegőellátás szintén fontos. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség mindazonáltal azt tanácsolja, hogy a kályhákat a lehető legritkábban használják. “A környezetnek és az éghajlatnak leginkább az segít, ha a kályha kikapcsolva marad” – mondja a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.