Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet A fatüzelésű kandalló meleget áraszt, de légszennyező
No menu items!

A fatüzelésű kandalló meleget áraszt, de légszennyező

Illusztráció: Bigstock

A kandallók nemcsak azért népszerűek, mert meghitt meleget árasztanak, hanem mert a jelenlegi energiaárak mellett gazdaságosabb is lehet a velük való fűtés. Ugyanakkor nagymértékben felelnek a légszennyezésért, ami miatt egyre többen felemelik a hangjukat.

Bár a fa környezetbarát energiaforrás képét kelti, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) másképp látja ezt – írja a Tagesschau. “Az egyre népszerűbbé váló fatüzelésű kályhák jelentős mértékben szennyezik a levegőt. Németországban a fatüzelésből származó részecskekibocsátás messze meghaladja a teherautók és személygépkocsik kipufogógáz-kibocsátását” – állítja az UBA.

A fatüzelésből származó finom por nem kevésbé káros, mint a közúti közlekedésből származó finom por. A Rostocki Egyetem kutatása szerint a fával való fűtés során finom részecskék keletkeznek, amelyek behatolhatnak a tüdőbe, és súlyos betegségeket okozhatnak. Különösen olyan időjárási viszonyok között, amikor a felső légrétegek melegebbek, mint az alsóbb rétegek. Emellett a völgyekben és medencékben is jelentős szennyezés érheti a belélegzett levegőt – közölte az ügynökség.

Az erdőket is pusztítja

A Robin Wood természetvédelmi szervezet szintén kritikusan szemléli a fával való fűtést. “A fa elégetése növeli az értékes nyersanyag iránti keresletet, és ezáltal a nyomást az éghajlatváltozás és a légszennyező anyagok miatt már amúgy is meggyengült és túlhasznált erdőkre. A Kárpátokban, a Baltikumban vagy Skandináviában a nagy biológiai sokféleségű erdőket visszafordíthatatlanul pusztítják a fatüzelés miatt” – mondja Ute Bertrand a Robin Woodtól.

A fa ipari méretű elégetése nem klímasemleges, mivel a fáknak évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy a fából készült biomassza elégetése során felszabaduló szén-dioxidot visszaszívják. A fa értékes nyersanyag. A betakarítás és elégetés a lehető legrosszabb megoldás. A fát inkább takarékosan és hosszú élettartamú termékekhez kell használni” – figyelmeztet Bertrand.

A Német Energiafa- és Pelletipari Szövetség ezzel nem ért egyet. “A pellet- és fatüzelésű kályhákat általában egy-egy helyiségek melegítésére használják, hogy spóroljanak az energiaárakon. A megfelelő tüzelőanyaggal fűtött, megfelelően használt modern pelletkályhák nem jelentenek problémát a károsanyag-kibocsátás szempontjából” – mondja Martin Bentele, a szövetség ügyvezető igazgatója.

A Kéményseprők Központi Céhének Szövetségétől származó adatok azt mutatják, hogy a klasszikus fakályhák száma stagnál, a modern, automatikusan működő központi fafűtési rendszerek száma pedig növekszik.

Államilag támogatott rendszer

A fával való fűtés bizonyos formáit még sokhelyütt támogatja az állam, mivel ezt éghajlatbarátabbnak tartják, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtést. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint ennek véget kell vetni: a fatüzelésű fűtési rendszerekbe nem szabad több új beruházást eszközölni. Ez vonatkozik a pelletfűtésű rendszerekre is, amelyekben préselt fűrészport és fahulladékot égetnek el. Pedig a gáz- és olajfűtés klímabarát alternatívájaként híresek, és így népszerűsítik őket – tették hozzá.

A Robin Wood klímaaktivistái szintén kritikusan szemlélik ezt a promóciót. “A fatüzelés támogatása árt a környezet- és éghajlatvédelemnek. Ezért meg kell szüntetni a faégetés pénzügyi ösztönzését. Máshol is sürgősen szükség van közpénzekre az éghajlatbarát energetikai átállás előmozdítása érdekében, például energiahatékony épületfelújítások vagy a hőszivattyús technológia népszerűsítése révén” – mondja Bertrand.

Nincs tökéletes megoldás

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint a pelletfűtésű rendszerek sem problémamentesek a szálló por szempontjából. A kibocsátás azonban általában alacsonyabb, mint a hagyományos kályhák esetében, mivel a pellet szabványosított és víztartalma alacsony.

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint a fatüzelésű kályhák sokkal problémásabbak. Ennek oka, hogy a kandallóba fahasábokat helyeznek. Ha a rönkök nem elég szárazak, sok szennyező anyag keletkezik. A parázsló rönkök miatt is sok szennyező anyag szabadul fel.

A kályhákkal kapcsolatos legalacsonyabb kibocsátású megközelítés tehát a következő lenne: vásároljunk tűzifát a régióból, égessünk száraz fát, tároljuk megfelelően a tűzifát, gyújtsuk meg helyesen a kályhákat, ne égessünk újságot, mert az a nyomtató tintájából szennyező anyagokat szabadíthat fel. Az elegendő levegőellátás szintén fontos. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség mindazonáltal azt tanácsolja, hogy a kályhákat a lehető legritkábban használják. “A környezetnek és az éghajlatnak leginkább az segít, ha a kályha kikapcsolva marad” – mondja a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.