Kezdőlap Világgazdaság A fejlődő országok is dupla árat fizetnek a gázért
No menu items!

A fejlődő országok is dupla árat fizetnek a gázért

Illusztráció: Bigstock

India az ország eddigi legdrágább cseppfolyósított földgázszállítmányait (LNG) vásárolta meg, miután a létfontosságú orosz szállítások elmaradtak.

A GAIL India több LNG-szállítmányt vásárolt október és november közötti szállításra, a tavaly ilyenkor fizetett ár több mint kétszereséért. Az újdelhi székhelyű vállalat azért küzd, hogy pótolja a szállítást a Gazprom korábbi kereskedelmi ágától, amelyet Németország az év elején államosított, és amely az üzemanyag szállítása helyett szerződéses bírságokat fizet – számolt be a Bloomberg.

A földgázáraknak az ukrajnai orosz inváziót követő globális emelkedése keményen sújtotta az árérzékeny feltörekvő országokat, amelyek kénytelenek megfizetni a magas spotpiaci árakat, máskülönben áramkimaradásokkal és ipari leállásokkal kell szembenézniük. Az indiai kiskereskedelmi infláció augusztusban részben a magasabb üzemanyagköltségek miatt ugrott meg.

A GAIL a múlt héten három LNG-szállítmányt vásárolt október-novemberi szállításra 40 dollár/egymillió brit hőegység felett, ami az Indiába valaha szállított legdrágább szállítmányok közé tartozik az ügyet ismerő kereskedők szerint.

A vállalat közvetlenül a Gazprom szingapúri marketingrészlegével kötött 20 éves szerződés 2018-as kezdete előtt nyert ár- és mennyiségi engedményeket. Ez az egység technikailag a Gazprom Germania GmbH része volt, amelyet a német szabályozó hatóság áprilisban lefoglalt, és átnevezte Securing Energy for Europe GmbH-ra.

Az új vállalat már nem tudja beszerezni az üzemanyagot az oroszországi Jamal-félszigetről, és közölte, hogy nincs olyan készlete, amelyet Indiába küldhetne. A szállítás elmaradása miatt szerződéses büntetést fizet a GAIL-nek, amely valószínűleg a jelenlegi spotárak töredéke.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon.

Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára

A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest