Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A fejlődő országok is dupla árat fizetnek a gázért
No menu items!

A fejlődő országok is dupla árat fizetnek a gázért

Illusztráció: Bigstock

India az ország eddigi legdrágább cseppfolyósított földgázszállítmányait (LNG) vásárolta meg, miután a létfontosságú orosz szállítások elmaradtak.

A GAIL India több LNG-szállítmányt vásárolt október és november közötti szállításra, a tavaly ilyenkor fizetett ár több mint kétszereséért. Az újdelhi székhelyű vállalat azért küzd, hogy pótolja a szállítást a Gazprom korábbi kereskedelmi ágától, amelyet Németország az év elején államosított, és amely az üzemanyag szállítása helyett szerződéses bírságokat fizet – számolt be a Bloomberg.

A földgázáraknak az ukrajnai orosz inváziót követő globális emelkedése keményen sújtotta az árérzékeny feltörekvő országokat, amelyek kénytelenek megfizetni a magas spotpiaci árakat, máskülönben áramkimaradásokkal és ipari leállásokkal kell szembenézniük. Az indiai kiskereskedelmi infláció augusztusban részben a magasabb üzemanyagköltségek miatt ugrott meg.

A GAIL a múlt héten három LNG-szállítmányt vásárolt október-novemberi szállításra 40 dollár/egymillió brit hőegység felett, ami az Indiába valaha szállított legdrágább szállítmányok közé tartozik az ügyet ismerő kereskedők szerint.

A vállalat közvetlenül a Gazprom szingapúri marketingrészlegével kötött 20 éves szerződés 2018-as kezdete előtt nyert ár- és mennyiségi engedményeket. Ez az egység technikailag a Gazprom Germania GmbH része volt, amelyet a német szabályozó hatóság áprilisban lefoglalt, és átnevezte Securing Energy for Europe GmbH-ra.

Az új vállalat már nem tudja beszerezni az üzemanyagot az oroszországi Jamal-félszigetről, és közölte, hogy nincs olyan készlete, amelyet Indiába küldhetne. A szállítás elmaradása miatt szerződéses büntetést fizet a GAIL-nek, amely valószínűleg a jelenlegi spotárak töredéke.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.